google certified
www.gezondleven.nl-web.net

Zoeken



Home



Vorige pagina


Je bent op:
Voeding
Dagelijkse dozijn checklist volgens Dr. Michael Greger

Elke dag lijnzaad, blauwe bessen en donkere bladgroenten

Hoe overleef je?
In mei 2018 brengt arts Michael Greger samen met Gene Stone het Hoe overleef je? kookboek uit in Nederland. Het kookboek is de opvolger van het succesvolle Hoe overleef je?, een boek over hoe een plantaardige leefstijl ziektes kan voorkomen en zelfs kan omkeren.
In Hoe overleef je? wordt ons aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken uitgelegd hoe dierlijke producten de oorzaak kunnen zijn van ziektes als diabetes, Alzheimer en kanker en hoe het eten van plantaardig voedsel dit zou kunnen veranderen.

Dr. Greger's Dagelijkse Dozijn
In de boeken heeft Greger het over zijn Dagelijkse Dozijn. Het Dagelijkse Dozijn bevat voedingsmiddelen die je volgens de arts elke dag zou moeten eten, inclusief de hoeveelheden.

Een greep uit het lijstje:

Peulvruchten
Waar het voedingscentrum je adviseert om eenmaal per week peulvruchten te eten, ziet Dr.Greger liever iedere dag drie porties bonen, linzen of kikkererwten op je bord. Het klinkt wat veel, maar drie ruime eetlepels hummus tellen al als een portie. Voor gekookte bonen, linzen en kikkererwten geldt ongeveer 40 gram als een portie. Van gekiemde peulvruchten is één portie een kopje vol. Plantkundig kunnen we pinda's en groene peulvruchten als sperziebonen, doperwten en sugarsnaps ook als peulvruchten zien, maar vanwege de gezondheidseffecten worden deze gerekend tot noten en groenten.

Bessen
Van blauwe bessen, cranberry's en aalbessen adviseert Dr.Greger je om er vijftig gram per dag van te eten, naast je dagelijkse porties fruit. Ook frambozen, bramen, kersen, moerbeien, kumquats, concord druiven en aardbeien worden tot deze categorie gerekend, ondanks dat deze soorten niet officieel tot de bessenfamilie behoren. Waarom per se bessen en waarom niet gewoon een appeltje? In Hoe overleef je? Het is natuurlijk goed om groente en fruit in zoveel mogelijk kleuren te eten, maar de blauwe kleur moeten we niet vergeten.
Vrijwel alle bessen zijn supergezond.
De donkerblauwe kleur van bessen staat symbool voor hele gezonde plantenstoffen: antioxidanten vertelt Greger soms wel tien keer meer dan andere groente- en fruitsoorten en ruim vijftig keer meer dan dierlijk voedsel.
De blauwe bes is een bloemdragende struik die paars/blauwe besjes geeft. Ze zijn verwant aan soortgelijke struiken als de bosbes en de cranberry.De blauwe bessen die het meest in Nederland wordt verkocht zijn de highbush blueberry(Vaccinnium corymbosum). Blauwe bessen worden ook biologisch in Nederland geteeld, maar de meeste blauwe bessen komen uit de VS.
- Blauwe bessen behoren tot de bessen met de meeste voedingsstoffen; 150 gram levert 24 % van de ADH vitamine C, 36% van de ADH vitamine K, 25% van de ADH mangaan, en vier gram vezels. Daarnaast zijn ze relatief laag in fruitsuikers ( fructose) wat ligt op zo'n 6 gram per 150 gram. Ze bestaan voor 85% uit water en uit weinig calorieën. Dit maakt dat de blauwe bes in vrijwel ieder voedingspatroon past en zeer veel gezonde voedingsstoffen geeft.
- Van de bosbes wordt aangenomen dat deze de HOOGSTE CONCENTRATIE ANTIOXIDANTEN bevat van alle geconsumeerde fruit maar ook groenten. Wat de blauwe bes zo bijzonder maakt is het antioxidant stofje flavonoïden. Deze behoort tot de polyfenolen. Het is aangetoond dat deze antioxidant direct het gehalte aan antioxidanten in ons lichaam verhoogt. Omdat blauwe bessen zoveel antioxidanten bevatten kunnen ze helpen om een deel van de vrije radicalen (die schade aan ons DNA berokkenen) te neutraliseren.
- Andere bewezen gezonde voordelen zijn o.a een goede bescherming tegen beschadiging van cholesterol in het bloed, ze werken bloeddrukverlagend,
- ze kunnen bijdragen tot het voorkomen van hart en vaatziekten, ze helpen bij behoud van de hersenfuncties en verbetering van het geheugen,
- de bioactieve stoffen in blauwe bessen kunnen de ongunstige effecten op de bloedsuikerspiegel compenseren, waardoor ze een antidiabetisch effect hebben,
- bepaalde stoffen in blauwe bessen kunnen helpen om urineweg-infecties te bestrijden, en ze kunnen helpen spierschade te verminderen na zware trainingen
Zwarte bes - is de aller gezondste bes van Nederland. De bes is niet zoet maar wel goed en wordt in lekkere sappen verwerkt.

(Donkergroene) bladgroenten
Groene bladgroenten zijn, net als bessen, rijk aan antioxidanten, maar ook aan vitaminen, mineralen en vezels. Popeye at niet voor niets zoveel spinazie. Volgens Greger hebben we twee porties bladgroenten nodig per dag en hoe donkergroener ze zijn, hoe beter. Een voorbeeld hiervan is dus spinazie, maar ook rucola, bietenbladeren, boerenkool en postelein. Voor twee porties moet je 150 tot 200 gram rekenen, naast een portie kruisbloemige- en twee porties overige groenten. Mocht je 200 gram wat veel vinden: volgens de arts mag je ook voor een extra portie kruisbloemige groenten gaan, zoals broccoli, spruitjes of bloemkool.

Tomaten
Rauwe tomaten zijn een goede bron van vitamine C en kalium. De stof lycopeen wordt goed opgenomen als de tomaten ergens in verwerkt zijn, zoals in een lekkere tomatensaus. Lycopeen is goed voor de huid, want het helpt de huid beschermen tegen Uv-licht. Tomatensaus vind ik heel lekker met courgetti, pasta gemaakt van courgette.

Avocado
Niet alleen is avocado heel lekker, het maakt gerechten ook smeuïg. Als je een salade maakt met tomaten en je voegt een beetje avocado toe, dan is het meteen veel rijker van smaak. Het zit ook vol gezonde vetten en is een bron van vitamine E, dat is goed voor de huid.

Lijnzaad
Een eetlepel lijnzaad per dag zou wel eens je leven kunnen redden, zegt Dr. Greger. Verschillende onderzoeken tonen aan dat lijnzaad kan werken tegen diabetes, prostaatkanker en borstkanker. Er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan lijnzaad toegeschreven. Volgens de liefhebbers is lijnzaad echt een superfood. De kleine zaadjes zijn rijk aan alfa-linoleenzuur, een omega-3-vetzuur. En dat is belangrijk voor je hart en bloedvaten. Daarnaast bevat lijnzaad onder andere vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink en kalium. De omega-3-vetzuren in lijnzaad zijn al gunstig voor je hart en bloedvaten, maar de kleine zaadjes bevatten ook nog polyfenolen. En de polyfenolen zijn weer rijk aan antioxidanten. De vezels in lijnzaad zorgen er daarnaast ook voor dat suikers minder snel worden opgenomen in het bloed, waardoor er minder bloedsuikerschommelingen zijn. Door de vezels wordt de darmpassage gestimuleerd. Geeft een reinigende werking en voor de verzadigd gevoel. Met mate gebruiken omdat lijnzaad cyanogenen bevat en dat kan het lichaam omzetten in de gifstof cyanide. Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Hoe fijner het zaad gemalen wordt, des te groter is de kans dat schadelijk verbindingen worden opgenomen door het lichaam, Greger raadt aan om, naast een handje noten, elke dag een eetlepel gebroken lijnzaad te nuttigen. Je zou het bijvoorbeeld toe kunnen voegen aan je havermoutpap, yoghurt, smoothie of salade. Bovendien zitten de zaadjes vol met vezels. Het is echter wel belangrijk om de zaadjes in gebroken vorm te eten, zodat je de voedingsstoffen beter op kunt nemen. Hele lijnzaden worden helaas niet verteerd.

Noten, zaden en pitten
Iedere dag een handje noten. Ook verwerk ik vaak noten, zaden en pitten in gerechten. Heel gezond, want het zit vol calcium, magnesium, gezonde vetten, ijzer en plantaardige eiwitten. Sommige mensen zijn bang om noten te eten, omdat er veel vetten in zitten. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling dat je hele zakken noten gaat eten. Houd het bij een handje.

Kurkuma
Naast andere, het liefst zoutvrije kruiden, wordt ons door de dokter aangeraden om een vierde van een theelepel met kurkuma toe te voegen aan een van onze maaltijden. Kurkuma is namelijk een sterke antioxidant. Daarbij werkt het ontstekingsremmend en geeft het je immuunsysteem een boost. Het poeder komt van een wortel die enigszins lijkt op verse gember en het is voornamelijk populair om haar milde aroma en felgele kleur. Je kunt het toevoegen aan zowel zoete als hartige gerechten, zoals in sauzen en curry's. Als je haar gebruikt in combinatie met wat peper, wordt de plantenstof curcumine beter opgenomen. En omdat deze stof veel kleur geeft, staat het ook nog eens mooi in gerechten.

Volkoren granen
We weten allemaal dat haver een gezond graansoort is, maar het heeft een beetje een imagoprobleem. Volgens Gregor elke dag bruine rijst, wilde rijst, quinoa, havermout, boeweitof volkoren pasta.Veel mensen trekken hun neus ervoor op. Met havervlokken maak ik vaak granola met hazelnoten en pure chocolade. Het hele huis ruikt dan overheerlijk, om van te watertanden! Havermout of boekweit maal ik ook tot meel om er wafels en pannenkoeken van te maken.

Dranken
Voldoende water, koffie, groene thee, witte thee, zwarte thee, earl grey, hibiscus thee etc.

Tot slot bewegen
Dagelijks 60-90 minuten bewegen, zoals wandelen.

Hoe super zijn superfoods echt?

Nergens is zoveel controverse over als de vraag: wat is nu gezonde voeding? Eigenlijk een zinloze vraag; want elk mens kan met een beetje nadenken die vraag prima beantwoorden. Zo is een appel hartstikke gezond, maar niet als je een appelallergie hebt. En kool barst van de vitamine C, maar wie toch stiekem nooit kool eet, kan best honderd worden.
- Feit blijft dat gezonde voeding de basis is van een goede gezondheid. En ook een feit: de producten die bekend zijn geworden onder de naam superfood, zoals chiazaad, havermout en goijbessen, wel degelijk zeer gezonde voedingsstoffen bevatten waaraan we vaak een tekort hebben.
Superfood is eten dat je eigenlijk niet mag missen, vanwege z'n enorme dosis gezondheid.
- Het zijn voedingsmiddelen met een buitengewone nutritionele waarde. Ze zijn een zeer goede bron van voedingsstoffen en hebben elke hun specifieke werking. Dat wil zeggen dat deze voedingsmiddelen heel veel aminozuren, vitaminen, mineralen, sporenelementen, enzymen of antioxidanten bevatten, méér dan "gewone" voedingsmiddelen. Daarnaast bevatten ze ook bijzondere inhoudsstoffen in concentraties die niet uit gewone voeding gehaald kunnen worden. Ze zijn niet verhit en bewerkt boven een temperatuur van 42 graden Celsius. Hierdoor worden superfoods ook wel "Raw Superfoods" genoemd. Raw Superfoods behouden bij lage temperaturen hun oorspronkelijke structuur, waardoor vitaminen en mineralen behouden blijven.
- Voedingsmiddelen als broccoli, havermout en amandelen zijn gezond, maar vallen niet onder de superfoods. Deze bevatten niet enkel 1, 2 of 3 eigenschappen die goed voor de gezondheid zijn, maar vijf tot honderden (of meer)!
Tegenwoordig wordt de term superfood voor van alles gebruikt, dit is pure marketing!

Hier volgt de Top van superfoods:

Er zijn eigenlijk maar een aantal echte superfoods:

Gojibes
Op dieet van gojibessen kun je zo 250 jaar worden. De oorsprong van deze bes ligt in Azië (China, Korea, Japan, Vietnam). Daar wordt deze bes al lange tijd gebruikt vanwege de gunstige werking die deze bes kan hebben op het lichaam. In de traditionele Chinese geneeskunde worden deze bessen veelvuldig gebruikt. Tenminste, de Chinese Li Qing Yuen at elke dag gojibessen en uit onderzoek blijkt dat hij van circa 1678 tot 1930 leefde. In China waar de goji bes vandaan komt, staat hij bekend als de verjongingsbes en geloven ze in de 'jing' energie verhogende, levensverlengende en libido verhogende eigenschappen van goji bessen. De goji bessen zijn de belangrijkste energie volgens de Chinese geneeskunst en bovendien als oppepper voor het humeur, vandaar dat de goji bes volgens dit systeem op nummer één staat! De bessen worden gezien als de meest voedzame vruchten op aarde.
- Ze bevatten achttien soorten aminozuren waaronder alle 18 essentiële aminozuren, de vitamine B1, B2, B6 en E en wel 21 mineralen. waarvan de voornaamste ijzer, koper, zink, selenium, fosfor en calcium.
- Verder blijken gojibessen een grote hoeveelheid antioxidanten te bevatten. Deze zijn essentieel voor het behoud van goede lichaamscellen. Gojibes bevat een bijzondere groep van heilzame stoffen, glycoconjugaten, die de afweer van het lichaam verfijnen en die de zenuwcellen tegen schade beschermen.
- Ook vormen ze de rijkste bron carotenoïden, inclusief bètacaroteen, van alle die we kennen.
- De bessen bevatten relatief gezien vijfhonderd keer zoveel vitamine C als sinaasappels en meer ijzer dan spinazie en ze versterken je immuunsysteem.
- De koolhydraten in goji bessen bestaan deels uit deze polysacchariden. Goji bessen verbeteren en versterken op die manier de weerstand.
- Schoonheid; De mooie roodoranje kleur van goji bessen komt door de carotenoïden. Deze groep van kleurstoffen gaan onder meer in de huid zitten, hier worden ze opgeslagen. Zodoende ontstaat een mooie teint die als aantrekkelijk gezien wordt. Aantrekkelijker dan de zonnebank! Bovendien helpen de carotenoïden de huid ook tegen verbranding en gaan daarmee huidveroudering tegen.
- Een handje vol per dag van dit kleine wonder dat smaakt als een kruising tussen cranberry en kers is de aanbevolen dosering. Dagelijks een glaasje sap van gojibessen drinken doet je snel beter voelen: betere afweer, minder darmklachten en beter psychisch welzijn. Goji verlaagt stress, vermoeidheid en depressie.
Tip; Goji bessen zijn het smakelijkst wanneer deze op een natuurlijke wijze worden gedroogd i.p.v. machinaal.

Chiazaad
Duizenden jaren geleden waren de Maya's en later de Azteken al overtuigd van de positieve werking van chiazaad. Op een eetlepel kon een Azteekse krijger een hele dag voort. Biologisch chiazaad zijn de kleine zaadjes in de bloemen van de chia, ook wel bekend als Salvia hispanica. De zaadjes zijn ovaal van vorm met verschillende combinaties tussen de kleuren zwart, wit en grijs. Gedurende 5 maanden ontwikkelen deze zaadjes zich tot ze volgroeid zijn en hun volledige voedingswaarde hebben bereikt. Vervolgens worden ze geoogst, schoongemaakt, gekeurd en verpakt. Het wordt traditioneel biologisch geteeld in Mexico en zuidwesten van Amerika.
- Chiazaad is misschien een van de gemakkelijkste superfoods die er bestaan. Het heeft namelijk een neutrale smaak en geur. De smaak wordt vaak omschreven als 'naturel' wat op zijn zachts gezegd niet heel spannend is.
- Gelukkig heeft dit zaadje twee andere eigenschappen die het heel interessant maken om mee te koken. Dit maakt dat je ze echt overal aan toe kan voegen. Je kunt de zaadjes rauw eten, maar ook toevoegen aan water en vruchtensap, waardoor er een gel ontstaat met een nootachtige smaak. De zaadjes kunnen gebruikt worden als een plantaardige gelatine en ze zijn extreem knapperig.
- In plaats van een natte marinade met kruiden te maken leggen we de tofu in een droog kruidenmengsel. Als je dit daarna bakt ontstaat er een heerlijke knapperige korst. Sowieso leent chiazaad zich erg goed om mee te roerbakken. Als je graag chiazaadjes eet, is dit een gemakkelijke manier om ze in je eetpatroon te verwerken.
Chiazaad bevat:
- veel onverzadigde vetten 8x meer omega-3 dan zalm, n bestaan voor zo'n 25-30% uit plantaardige olie, voornamelijk alfalinoleenzuur (ALA). In onze voeding is vaak te weinig omega-3 aanwezig en deze chiazaden zijn daarom een goede aanvulling. Is de rijkste plantaardige bron van vezels (meer vezels dan havermout) & omega 3 vetzuren, die beschermend werken tegen hart en vaatziekten.
- ook eiwitten,
- 30% meer antioxidanten dan blauwe bessen
- 25% meer vezels dan lijnzaaden zit boordevol met vezels.
- Daarnaast is chiazaad rijk aan vitamines, 50% meer foliumzuur dan asperges
- essentiële mineralen 15x meer magnesium dan broccoli, die het lichaam niet zelf kan maken zoals fosfor, mangaan, calcium (6x meer calcium dan melk), kalium, sodium, ijzer (3x meer ijzer dan spinazie) en zink.
Tip: chaazaad met zowel donkere als lichte zaden bevatten iets meer voedingsstoffen.

Kokosolie
Kokosolie is de meest gezonde olie die er is! Daarbij is het wel belangrijk te letten op de kwaliteit. Net zoals met olijfolie is er heel veel verschil in kwaliteit beschikbaar. Niet meer bakken en braden in boter of olijfolie, maar in kokosolie. Dat hoor je steeds vaker. Kokosolie is het gezonde alternatief om in te bakken, braden en frituren. Waarom?
- Kokosolie werkt ontstekingsremmend, antibacterieel en antiviraal. Ideaal dus om gezond te blijven deze winter. Het zorgt ervoor dat je lichaam voedingsstoffen beter opneemt.
- Bovendien zou kokosnootolie je helpen afvallen, het bevordert namelijk de werking van je schildklier. Dat komt onder meer omdat kokosolie de schildklier ondersteunt of zelfs stimuleert. Door de korte keten structuur (MCT) van de vetten uit kokosolie, wordt kokosolie direct in de bloedbaan opgenomen en gebruikt voor energie.
- Ook kunt u kokosolie gebruiken voor de verzorging van uw huid en haar. Op de huid aangebracht heeft kokosolie een hydraterend effect. De olie is perfect te gebruiken als niet toxische bodylotion.
- Oil pulling met kokosolie geeft al snel gezond tandvlees en resulteert in mooie witte tanden.
- Voor de spijsvertering van kokosolie is geen gal nodig en zo wordt het maagdarmkanaal ontlast. Daarbij is kokos een natuurlijke bron van MCT vetzuren welke direct energie geven.
Tip: Kokosolie dient van Extra Virgin kwaliteit te zijn (geurig) en zit bij voorkeur in een glazen pot.

Maca
Maca is een knolgewas uit het Andesgebergte in Peru en is de hoogst groeiende eetbare plantensoort op aarde. De wortel wordt hiervan gebruikt als superfood en je ziet het meestal als een geel poeder. Er bestaat ook rode en zwarte maca, maar deze heb ik zelf nog niet gezien. Het smaakt een beetje zoet. Vergis maca niet met matcha, dat is een groen poeder. Maca is een poeder, dat in principe dagelijks kan worden gebruikt. Maca smaakt erg lekker in groene smoothies, fruitsappen en notenmelk en heeft en synergetisch effect als je het eet in combinatie met rauwe cacao, omdat deze twee superfoods de smaak van elkaar versterken.
- Maca is een adaptogeen, wat betekent dat het een regulerend effect heeft op het lichaam en onder andere de hormoonspiegel, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk in balans kan brengen, zonder overstimulatie.
- Daarnaast zou maca zowel geestelijk (geheugen, stemming) als lichamelijke prestaties (spieren en uithouding) verbeteren.
Eigenschappen:
Maca heeft een zeer hoge voedingswaarden en bevat een grote hoeveelheid vitamines (B1, B2, C, E), waaronder 31 verschillende mineralen die helpen onze cellen optimaal te laten functioneren en sporenelementen (waaronder calcium, kalium, magnesium, natrium, zink, koper, selenium, mangaan, tin, jodium, fosfor, zwavel, silicone en bismut) en complexe alkaloïden.
- Ook bevat maca een groot aantal weerstand ondersteunende vetzuren en sterolen (organische moleculen) die essentieel zijn voor de algehele gezondheid.
Voordelen Maca gebruik:
- In maca zitten macamides, stoffen die een hormoonregulerende, modulerende werking hebben. Zodoende wordt de (on)balans in het lichaam weer hersteld bij het gebruik van maca poeder. Een blend van rode, paarse, zwarte en gele maca blijkt hierbij nog effectiever te zijn.
- Hormoonregulerend; Maca wordt vaak gebruikt door vrouwen die de menopauze naderen of in de menopauze zitten, omdat maca kan helpen extreme wisselingen in de hormoonspiegel te voorkomen en daarmee vervelende verschijnselen die gepaard gaan met de overgang kan helpen te verminderen. Helpt bij afkicken van de pil.
- Libido booster; bevordert een gezonde hormoonproductie, waardoor het libidoverhogend werkt en de vruchtbaarheid kan verbeteren. Goed voor de prostaat.
- Omdat maca meer energie geeft wordt het vaak door sporters gebruikt en kan het mensen met CVS ondersteunen. Spieren opbouwen met een laag testosterongehalte gaat moeizaam! Bij een te laag testosterongehalte kun je trainen en eiwitten eten wat je wilt, spieropbouw blijft uit. Maca is in staat om op natuurlijke wijze het lichaam te stimuleren om hormonen aan te maken. Zo wordt de productie van hormonen zoals testosteron geoptimaliseerd.
- Energie booster; maca verstrekt door de hoge voedingswaarde het immuunsysteem en geeft het veel energie.
- Goed voor het geheugen; ook verhoogt maca het zuurstofgehalte in het bloed, waardoor de geest alerter wordt, het uithoudingsvermogen wordt verbeterd en hoogteziekteklachten kunnen worden tegen gegaan (Balick & Lee, 2002).

Cacao
Het is vast niet nieuw dat cacao goed is voor je gezondheid. Iedere dag pure chocolade van minstens zeventig procent cacao. Een kopje groene thee en een stukje pure chocolade is een mooie afsluiter van een maaltijd, zo heerlijk!
- De lekkerste chocolademousse maak ik met slechts 2 ingrediënten. Verwarm de chocolade au bain-marie, meng het met avocado, dadels en banaan en strooi er eventueel wat geroosterde amandel en bessen over. Binnen no-time staat er dan een heerlijk dessert op tafel!
- Cacaopoeder bevat ook therapeutische hoeveelheden ijzer, chroom, mangaan, koper en zink en tal van andere mineralen die een bijdrage kunnen leveren aan uw gezondheid. Ook bevat het vitamine C, zo'n 44 mg per 100 gram.
- Heeft een gunstig effect op de hersenen; het pept je humeur en concentratievermogen op
- het bevordert een gezonde celgroei en een goed herstel, dit komt door de grote hoeveelheid vitamine B.
- Het geeft je bovendien een langdurig verzadigingsgevoel en bevat veel vezels, essentiële vetzuren,
- Het is de beste bron voor magnesium, een mineraal wat belangrijk is voor de productie van ATP (Adenosinetrifosfaat). ATP is de belangrijkste energieleverancier van het lichaam.Het consumeren van extra magnesium kan u in deze hectische westerse wereld helpen stress te verminderen!
- Daarnaast is cacao een zéér rijke bron aan antioxidanten.
- Meer Energie; in cacao zit theobromine, een stof te vergelijken is met cafeïne.
Tip: Cacaopoeder moet volledig rauw zijn en onder hoge druk geperst, zodat er zo weinig mogelijk vet in zit.

Hennepzaad
Hennepzaad komt van de vrouwelijke hennepplant(Cannabis sativa L.). Dit is één van de oudst bekende planten ter wereld. Het gebruik ervan gaat vermoedelijk terug tot in het stenen tijdperk! Deze hennepplanten bevatten geen THC of in zeer lage concentraties. Het kan daarom veilig worden gebruikt.
- Van Boeddha wordt beweerd dat hij in zijn ascetische periode leefde op een hennepzaadje per dag. Hennepzaad (Cannabis sativa L.) bestaat voor tweederde deel uit een zeer hoge kwaliteit eiwit dat heel veel lijkt op onze lichaamseigen eiwitten en daarom heel goed opneembaar is door ons lichaam.
- Hennepzaad gezond noemen is bijna een understatement. Het is met recht een superfood!
Eiwitten; Hennepzaad is één van de rijkste voedingsbronnen ter wereld als het gaat om volwaardige eiwitten uit plantaardige bron. Bevat alle negen essentiële aminozuren en bevat de hoogste hoeveelheid essentiële vetzuren van alle zaden ter wereld.
Essentiële vetzuren; Er is wereldwijd geen enkele plant bekend die alle essentiële aminozuren bevat en tevens zo licht verteerbaar is. Hennepzaad bevat 35% vezels en 30% hennepzaad olie. De meest onverzadigde olie afkomstig uit plantaardige bron. Hennepzaadolie is buitengewoon rijk aan twee essentiële vetzuren: linolzuur (een omega-6) en alfa-linoleenzuur (een omega-3). 
- Hennepzaad bevat bij 28gram per portie 15400mg omega-6, 6160mg omega-3 in de verhouding 2,5:1
Nog niet genoeg; Als dat nog niet genoeg is, bevat hennepzaad ook nog eens een flinke hoeveelheid enzymen, antioxidanten zoals vitamine E(is belangrijk voor een goede hersenfunctie) en lecithine, alfa, bèta en gamma globuline, chlorofyl en het vetzuur GLA.
- Rijk aan allerlei mineralen zoals fosfor, calcium, kalium, magnesium, zink, ijzer, koper, jodium, vitamine E, C en de B-vitamines B1, B2, B3 en B6. De B-vitamines zijn erg belangrijk als het gaat om je energiehuishouding.
- Je kunt het gepeld of ongepeld eten. Gepelde hennepzaden zijn romig, met een nootachtige smaak( is het beste te vergelijken met zonnebloempitten). De volle, ongepelde zaden hebben dezelfde smaak en ook de vezelrijke vliesjes, die voor een goed darmwerking zorgen. Omdat hennepzaad veel vocht opneemt, is het belangrijk er veel bij te drinken. Je kunt het uit de hand eten of mengen door salades, smoothies, soepen. Per dag 30 tot 40gr voldoende!

Moerbeibes
Behoort tot de bladverliezende bomenfamilie van de Moraceae en groeit vooral in de subtropen van Afrika, Azië en Noord-Amerika. Het zijn vruchtjes die groeien aan de moerbeiboom. Er zijn welgeteld vier varianten even verschillende kleuren vruchten: zwarte, witte, rode of dieppaars en wilde moerbeien. Een rijpe moerbei is donkerpaars tot zwart, eetbaar en zoet met een aangename zoete smaak. De witte moerbei komt oorspronkelijk uit Oost-Azië. Hoe donkerder dd kleur, hoe zoeter de honingachtige smaak. Het is een heerlijke zoet vrucht en kan gegeten worden als snack, maar ze worden ook veel gebruikt in jam gebak, siroop en verschillende wijnsoorten. Qua smaak zijn er wel verschillen, maar qua heilzame werking komen ze voor een groot deel overeen met elkaar.
- De moerbeien (of mulberries) vormen een bron van vitamine A, B6,C, E,en K
- Ze bevatten ook vezels; daarnaast zou het een gunstige invloed hebben bij obstipatie. De vele vezels zorgen dat je snel een voldaan gevoel hebt.
- Essentiële aminozuren en de mineralen fosfor, ijzer. calcium, kalium, magnesium, selenium, zink, koper en fosfor.
- Het veelzijdige besje zit helpt hierdoor het gezichtsvermogen versterken en de bloeddruk op peil te houden.
- Bevatten zeer veel antioxidanten die een positieve bijdrage leveren aan het afvoeren van vrije radicalen en afvalstoffen in je lichaam. De moerbeibes kent twee bijzondere antioxidanten, namelijk resveratrol en anthocyaan. Resveratrol, de antioxidant die rode wijn gezond maakt is ook overvloedig aanwezig. Deze stof helt het cholesterol verlagen, zou de kans op hartaandoeningen, kanker en diabetes verkleinen n helpen bij afvallen.
- In de Chinese geneeskunst worden de bessen gebruikt om de nieren te versterken en zwakte, vermoeidheid en bloedarmoede te behandelen.
Tip: moerbeibessen mogen worden bekroond tot echte superfood!

Acaibes
Is donkerpaars, die van oorsprong afkomstig is uit het Amazonegebied(in Brazilië), en vroeger door de inheemse bevolking werd gebruikt als belangrijk onderdeel van hun voeding, waarbij de Acai palmbomen toen al bekend waren als 'the tree of life' Ze worden 'beauty berries' genoemd, omdat je er van gaat stralen. Een bes die smaakt naar noten en chocolade, dat klinkt lekker! Het is een bron van antioxidanten. Die beschermen je cellen tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen, stofjes die we aanmaken door alleen al te ademen. Daarnaast is de açaí erg voedzaam, omdat er veel proteïnen, vezels en meervoudige onverzadigde vetten inzitten. En zitten boordevol vitamine en mineralen A,B1,B2,B3,C en E, calcium, fosfor, kalium, magnesium en ijzer.

Incabes
Ook wel Golden Berries genoemd vanwege de goud-gele kleur groeien aan een tot 2 mtr hoge eenjarige, kruidachtige plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De incabes komt van nature voor in Peru en in de Andes en wordt daar al eeuwenlang gegeten, maar wordt daarnaast wereldwijd in de tropen en subtropen gekweekt. Gedroogde incabessen smaken een beetje als citrusachtige rozijnen. Eet je ze als zoete snack, dan krijg je in een hap een heleboel gezonde stoffen binnen.
Eigenschappen: bevat een breed spectrum B-vitamine, waaronder B1, B2. B6, B12, ze zijn rijk aan fosfor en vitamine C, en een goed bron van eiwitten, proteïnen en rijk aan pectine. Het is daarmee een van de weinig natuurlijke producten, die al deze vitamine bevat. Inca bessen zijn een goed bron van bioflavonoïden, o.a. bekend door hum ontstekingsremmende en virusdodende werking. Incabessen zijn ook lekker in dessert, sappen en taarten.

Maar welke zogenaamde Raw Superfoods horen thuis in ieders keukenkastje?
Fruit, rauwe noten, zaden, (zee-)groenten o.a. avocado, kruiden, plantaardige proteïnen en koudgeperste oliën.
N.B Voor meer informatie superfood staan onderstaande op deze website;
- Aloë vera, Chlorella, Spirulina, zeewier, olijfolie, knoflook.

Bron:
- super4me.nl
- veganuary.com
- Gezondheidsnet 2015
- SuperFoodie - Jesse Van Der Velde







































































































Wist je dat?

Planten tegen luchtvervuiling in huis
Dankzij bomen en planten kunnen wij bestaan, zij geven zuurstof en zuiveren de lucht, die je inademt en bevochtigen deze op een natuurlijke manier. Binnenshuis doet de kamerplant er een schepje bovenop: door belangeloos een sfeer te creëren waarin wij goed gedijen. Elke kamerplant maakt zuurstof aan. Sommige planten kunnen ook chemische stoffen die in de lucht zweven opnemen. Overdag zetten ze CO2 om in zuurstof en zorgen ze ervoor dat de luchtvochtigheid verbetert. En dat is fijn, want zuurstof hebben we nodig. All helemaal in huis is daar soms gebrek aan en is de lucht te droog.
Lees verder op wistje dat.