google certified
www.gezondleven.nl-web.net

Zoeken



Home



Vorige pagina


Je bent op:
Voeding
Is de rode biet gezond?

Gezondheidsvoordelen

Rode bieten zijn familie van suiker- en voederbieten. Ze worden, met name in het Westen des lands, ook wel kroten of krootjes genoemd. Je kunt er het hle jaar door van genieten: on de zomer van kleine zomerbietjes met loof en in de winter van hun grote broer de winterbiet.
- Rode bieten zijn een geweldige natuurlijke bron van stoffen die de gezondheid van de ogen verbeteren, volgens dr. Edward Kondrot van de American Medical College of Homeopathy. Want kleurrijke voeding geeft een kleurrijk zicht. Rode biet is inderdaad een belangrijke bron van antioxidanten en stoffen die het lichaam helpen ontgiften. Maar vooral bevat het nitraat dat zo interessant is.
- Rode biet bevat unieke, rood gekleurde antioxidanten. Het extract dat de deelnemers van deze studie namen, bevatte een vaste hoeveelheid van dat antioxidant, betalaïne. Rode biet vermindert knieklachten. Hun knieën gaan dan ook beter functioneren.

Nitraat (stikstofoxide)
- De rode biet is net als spinazie en sla een nitraatrijke groente. Een portie van 200 gram rode biet bevat ongeveer een halve gram nitraat. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat nitraat een positief effect heeft op het uithoudingsvermogen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, de bloeddruk daalt en je minder zuurstof gebruikt tijdens inspanning. Nitraat verhoogt het stikstofmonoxide in het lichaam, een stof die de bloedvaten doet ontspannen. Nitraat helpt de bloedcirculatie lopend te houden, maar is ook een prikkel om ontstekingen en oxidatieve stress te onderdrukken. Een van de belangrijkste oorzaken van oogziekte is de achteruitgang van de allerkleinste bloedvaten, mede door een daling van soepelheid en een gebrek aan stikstofmonoxide. Bacteriën in de mond zijn nodig om de omzetting naar stikstofmonoxide te realiseren. Kondrot raadt aan om daarom geen antibacteriële mondspoelmiddelen te gebruiken.
Biochemielesje
Ons lichaam verwerkt nitraten(NO3) in de voeding op zo'n manier dat een negatieve rol in ons metabolisme steeds onwaarschijnlijker lijkt. In de dunne darm worden de nitraten uit de voeding opgepikt en aan het bloed overgedragen, waarna ze zich in het lichaam verspreiden. De nieren filteren het grootste deel weg, maar dat proces verloopt traag. De hoeveelheid
is pas na acht uur tot ongeveer de helft gedaald. Ondertussen nemen de speekdelklieren de nitraten actief op, tot 25% van de totale hoeveelheid die in het bloed circuleert.
In de mond leven bacterien zoals Veillonella en Actinomyces, die de nitraten in nitrieten (N02) omzetten. De concentratie van nitriet in het speeksel ligt daardoor tot 1000 keer hoger dan in het bloed. Dat de productie van nitriet stilvalt na een behandeling van de mond met antibiotica vormt een bijkomende bewijs voor de essentiele rol van de mondbacterien in dit mechanisme. Na het slikken van nitrietrijke speekdel zet de zure omgeving van de maag het nitriet om in stikstofmonxide (N0). Dat wordt vervolgens via het maagslijmvlies snel in het bloed en de rest van het lichaam verspreid.
- Ondanks de gezonde eigenschappen van nitraat hebben ze ook nadelen. Nitraten worden door bewaren, verhitten en eten gedeeltelijk omgezet in nitriet, wat weer omgezet kan worden in mogelijke kankerverwekkende nitrosaminen, die ontstaan vooral als je nitraatrijke groenten eet met vis, schaal en schelpdieren.

Maar overdrijf het gebruik van nitraatrijke groenten zoals bieten niet. Alleen de hoeveelheid maakt het vergif (Dosis sola facit venenum) zei Paracelsus eeuwen geleden al.

De bewezen voordelen van de rode biet:
- Verbetert de doorbloeding van hersenen
- Verlaagt de bloeddruk
- Vermindert de insuline afgifte
- Verbetert sportprestaties
- Werkt anti-kanker
- Gaat ontstekingen tegen
- Kan oxidatie van LDL-cholesterol voorkomen
- Beschermt tegen hart- en vaatziekten
- Verbetert de cognitieve functie (reactietijd), bij mensen met diabetes type 2.

Bieten hebben een belangrijke plek in Het Moermandieet, dat zich specifiek richt op een natuurlijke behandeling van kanker. Het drinken van versgeperste groentesappen met bieten werd door de arts Moerman dus ook sterk aangemoedigd.

Bieten is superfood van eigen bodem
Gepoft, gekookt of in de soep. Een culinair hoogstandje die het verdient om herontdekt te worden. En behalve lekker zijn ze ook nog eens heel erg gezond en voordelig. Raad je al waar we het over hebben? De biet. Vergroot je bietenkennis en mik eens wat vaker een bietje in je pan.
- Bieten bevatten veel foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. Het meest interessant zijn de actieve plantenstoffen. Zo danken zij hun mooie kleurtje aan twee stoffen, betanine en vulgaxanthine en een zeer krachtige antioxidant. Betanine uit het knolgewas wordt ook gebruikt om andere producten zoals jam, ijs en sauzen rood te maken. Het heet dan bietenrood of het staat als E162 op de verpakking.
- Bieten zijn bij de meeste supermarkten biologisch en los te koop. Vaak worden er ook voorgekookte bieten aangeboden. Deze zijn niet duur en lang houdbaar. Zo kun je altijd een voorraadje aanleggen om te verwerken in bijvoorbeeld een salade voor tussen de middag. Het leuke van bieten vind ik dat ze niet duur zijn en van eigen bodem komen. Zo belast je het milieu minder.
- Verse, rauwe bieten kun je het beste in de schil koken. Zo behouden ze hun smaak en kleur. De kooktijd hangt af van de grootte, zomerbietjes zijn na 20-25 minuten gaar, maar winterbieten pas na circa 2 uur. Als ze lang genoeg gekookt zijn, laat de schil gemakkelijk los. (Voor)gekookte bietjes hoef je alleen maar even op te warmen, maar zijn ook rauw in een salade lekker.
- Bietensap is kant-en-klaar verkrijgbaar, maar je kunt het ook zelf maken door rauwe of gekookte bieten te pureren. Niet iedereen kan de smaak van bietensap waarderen, mix er eventueel wat appel of sinaasappel doorheen. Het is beide goed voor je gezondheid. Toch zijn rauwe bieten in verhouding gezonder. Dat komt doordat verhitting de betaïne (nog een belangrijke stof in bieten, o.a. voor een gezond homocysteïnegehalte) voor een deel inactiveert.
- Een biet is gemakkelijk toe te voegen aan groentesap. Een klassieke combinatie is bijvoorbeeld een appel, wortel, gember en een biet. Gebruik wel een zure appel, anders kan het sap te veel suiker bevatten.

Alternatieve nitraatrijke groenten voor bietensap:
Veldsla, kropsla, rucola, spinazie, diverse koolsoorten, andijvie, bleekselderij, paksoi, tuin- en waterkers, kervel, postelein, peterselie, mosterdblaadjes, venkel, koolrabi, shiitake en prei.

De 5 geheimen van de biet

Geheim 1: Er zijn winter- en zomerbieten te koop
- Je kunt er het hele jaar door van genieten: Vanaf oktober liggen ze in de winkel: winterbieten. Deze grote ronde knollen hebben geen loof. Zo omstreeks april, mei, in de zomer van kleine zomerbietjes met loof, die vaak met loof en al bij elkaar worden gebonden, net als radijsjes. Dat loof kun je trouwens prima eten. Houd je niet zo van de aardse bietensmaak? Verwerk dan een wortel in je gerecht, dat verzacht de smaak. Zo lust iedereen bietjes. Op de markt en bij de groenteboer zijn ze vers te koop. In de supermarkt vind je voorgekookte bietjes in het koelvak.

Geheim 2: Rauwe en gekookte bieten zijn even gezond
- Dan door naar de vraag, want wat is gezonder qua bereiding: rauwe of gekookte? Het scheelt bijna niets: over het algemeen kan je spijsvertering beter overweg met gekookte exemplaren, maar rauwe bieten bevatten ietsiepietsie meer voedingsstoffen. Wil je makkelijk doen? Koop dan vacuümverpakte bieten. Die zijn voorgekookt en dat scheelt veel tijd, want winterbieten kook je gaar in om en nabij twee uur.

Geheim 3: Bieten zijn familie van de suikerbiet
- Rode bieten zijn familie van suiker- en voederbieten. Ze worden, met name in het Westen des lands, ook wel kroten of krootjes genoemd. Daarom zijn ze voor een groentesoort relatief suikerrijk: ongeveer een flinke theelepel per 100 gram. Zouden we ze daarom, in onze hang om zo suikerarm mogelijk te eten, moeten bannen uit de keuken? Nee! Dat zou jammer zijn! In bietjes zitten veel gezonde stoffen. Denk aan antioxidanten, kalium en vezels. Dit heb je allemaal hard nodig. Juist door hun zoete smaak kun je bietjes prima verwerken in zoete gerechten (taart!). Zo hoef je minder of zelfs geen suiker te gebruiken. En dat is dan wel weer mooi meegenomen.

Geheim 4: Bieten kun je in alle kleuren kopen
Tegenwoordig komen bietjes niet alleen meer in rood, maar zijn ze er ook in geel, wit en gestreept. Welke kies je, waar en wanneer?
- Gele bietjes smaken lekker zoet en zijn verkrijgbaar van half juli tot half april.
- De oerbiet (crapaudine) is niet rond zoals zijn familieleden, maar langwerpig. Hij heeft een heel diepe, krachtige aardse smaak, sterker nog dan die van de rode bietjes die we vandaag de dag vaak eten. Deze oerbiet wordt ook wel 'lange biet' genoemd.
- De witte biet is het zoetst van allemaal en is een echte zomerbiet.
- Chioggiabiet is echt een designbiet. Wat een pracht van een biet. Hij komt van oorsprong uit Venetië en heeft qua smaak iets weg van radijs. Een beetje pittige biet dus. Hij is een showstopper in elke salade. Kook hem niet te lang, dan verliest hij zijn patroon.
- Snijbiet is eigenlijk geen echte biet, maar een bladgroente zoals spinazie. Waarom het dan toch biet heet? Vanwege de echte aardse bietensmaak.

Geheim 5: Bietenrood wordt als kleurstof gebruikt
- Zowel zomer- als winterbieten hebben hun mooie dieprode tint te danken aan twee natuurlijke kleurstoffen: betanine en vulgaxanthine. Dit bietenrood wordt steeds vaker gebruikt als kleurstof in etenswaar nu karmijnrood - gemaakt van geplette luizen - meer en meer uit de gratie raakt. Je herkent bietenrood aan het E-nummer E162 of simpelweg aan de naam 'bietenrood' in de ingrediëntenlijst.





Blijmakende recepten:

Bietencarpaccio (2 porties)
Ingrediënten: - 1 voorgekookte rode biet, ¼ kopje walnoten, 1 theelepel kokosolie, 1 theelepel ahorn- of dadelsiroop, Handvol rucola, 30g geraspte vegankaas.

Bereiding: - Snij de voorgekookte bieten in dunne schijfjes, Bak de walnoten kort in koksolie en ahornsiroop, Bedek een bord met de schijfjes biet, Verdeel de rucola, vegan kaas en walnoten over de schijfjes.

Dressing - 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamico azijn, Snufje Keltisch zeezout, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel ahornsiroop, Sap van ½ citroen
- Meng alle ingrediënten in een kleine kom en giet dit over de rucola.

Bietensmoothie
Rode bieten als winterse kost? Misschien, maar ook in de warmere maanden doen bieten het goed. Verwerk een of twee voorgekookte rode bieten samen met een banaan (wel of niet ingevroren) met een portie roodfruit en een scheut melk tot een heerlijke, verfrissende smoothie. Win-win, want zonder dat je er erg in hebt werk je zo 150 tot 200 gram groente naar binnen. Hier geven we je nog meer inspiratie om meer groente op het menu te zetten.

Verwarmende bietensoep

Ingrediënten(4 personen): - sojaroom, 500 gram verse rode bieten, 2 uien, 1 eetlepel olijfolie, 1 liter groentebouillon, 2 takjes verse tijm, 2 takjes peterselie, 1 takje selderie, 1 takje lavas, 2 takjes basilicum, peper en zout.
Bereiding:- Maak de bieten schoon en kook ze in ongeveer drie kwartier gaar in de schil.
Snipper de uien fijn en fruit ze goudbruin. Snijd de bieten in blokjes en doe ze bij de ui. Schenk er een liter groentebouillon op en breng dit aan de kook. Laat het tien minuutjes pruttelen. Pureer daarna de soep en maak ’m op smaak af met fijngehakte verse kruiden en wat peper en zout. Doe er even voor het opdienen een toefje room op en u hebt een feestelijk gezond gerecht.

Bron:
- ABC gezondheid 2020
- Gezondheidsnet 2016
- aHealthylife 2016































Wist je dat?

Wat betekent zelfcompassie?
Zelfcompassie is het vermogen vriendelijk en mild te zijn voor jezelf, zoals je ook zou zijn voor een geliefde of je kind. Je wordt er niet mee geboren, maar je kunt het leren. Het is iets anders dan zelfmedelijden en ook iets anders dan jezelf verwennen. Er is een groot verschil tussen zelfwaardering en zelfcompassie, omdat zelfwaardering eigenlijk gebaseerd is op een vergelijking met anderen.
Lees verder op wistje dat.