google certified
www.gezondleven.nl-web.net

Zoeken



Home



Vorige pagina


Je bent op:
Voeding
Geneeskrachtige verse kruiden op een rij!

Gezondheidsvoordelen groene smaakmakers

De kracht van kruiden is ongelofelijk. Verse kruiden geven niet alleen smaak aan je eten, maar zijn ook prima alternatief voor zout in de maaltijd. Minder zout eten kan makkelijk als je meer kruiden gebruikt. Maar kruiden zijn niet alleen een prima toevoeging als je je zoutinname wil minderen. Eigenlijk zijn ze onmisbaar in de keuken. Ze zitten barstensvol gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, sporenelementen en mineralen. En misschien nog wel belangrijker: ze zorgen voor smaak, kleur en geur in je eten. Daarbij kun je met kruiden ook nog je gezondheid een handje helpen.

Medicijn in de keuken
Het bevorderen van de spijsvertering of het onderdrukken van hoest bijvoorbeeld. Alles is mogelijk, als je de juiste kruiden kiest. Ze hebben ook gezondheidsvoordelen en worden niet voor niets al eeuwenlang gebruikt als medicijnen. Sommigen beschermen je hart, anderen zuiveren je bloed, beschermen je bloedvaten of zijn goed voor je immuunsysteem. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld voor een stralende huid zorgen of een regelmatige stoelgang. Ze kunnen je spijsvertering bevorderen, samen met jou tegen een verkoudheid vechten en je zenuwstelsel tot rust brengen. Alles is mogelijk, als je de juiste kruiden kiest.
- Dat in India en China brouwsels van planten en kruiden veel meer bij het dagelijks leven horen dan in het Westen is vooral te merken aan de maaltijden. Indiase vrouwen stemmen hun kruidenmengsels en menu vaak af op de gezondheidstoestand van het gezin, maar ook op het weer en het seizoen en eventuele kwetsbaarheden. Tegen gewrichtsproblemen maakten ze dan pittige kost met scherpe specerijen, zoals peper en gember. Tegen spijsverteringsklachten vaak aromatische zaden zoals anijs, koriander en venkel.
- Geen legioen van het Romeinse leger trok erop uit zonder arts en kruidenvoorraad, samengesteld uit Mediterrane en Europese kruiden, vaak aangevuld met vondsten van veldtochten door het Midden-Oosten. Slimme jongens, die Romeinen

Omgaan met verse kruiden:
Kruiden zijn afkomstig van kruidachtige planten, waarvan vaak de verse bladeren worden gebruikt. Er bestaan veel verschillende soorten verse kruiden.
1. Let er bij het kopen van verse kruiden op dat ze fris van kleur zijn. En hoe verser, hoe beter de kwaliteit. Belangrijk is dat de blaadjes niet verlept zijn of gele randen hebben en dat het kruid lekker ruikt.
2. Zachte groene kruiden kun je invriezen in een gesloten bakje of zakje. Bv. Dille, peterselie, basilicum, munt, koriander en bieslook zijn ingevroren wel een jaar houdbaar.
3. Stevige kruiden zoals tijm en rozemarijn kun je drogen. Doe dat op een droge warme plek. Het kruid behoudt ongeveer een jaar zijn smaak.
4. De meeste kruiden moet je wassen voor gebruik. Salie en dille kun je voorzichtig af spoelen en droog deppen.
5. Heb je de smaak van verse kruiden helemaal te pakken, probeer ze dan een zelf te kweken. Basilicum is het makkelijks, maar ook peterselie, munt, bieslook en tijm doen het goed.

Welke kruiden kun je zelf verbouwen?
- Het gebruik van kruiden en specerijen is zeer gebruikelijk in de Mediterrane keuken, vooral om de natuurlijke smaak van verse producten te versterken. Probeer eens een combinatie van tomaten met basilicum of voeg oregano toe aan een Griekse salade. De meeste kruiden hebben een subtiele smaak, die goed combineert met typisch Mediterrane ingrediënten.
- Ze zien er leuk uit, zijn een smakelijke toevoeging aan gerechten en kunnen je ook nog eens helpen bij allerlei gezondheidskwaaltjes. In de oudheid wist men het al dat kruiden en planten waardevolle krachten bezitten. Kruiden zijn er in allerlei soorten en maten, maar eerlijk is eerlijk: vers blad is echt het lekkerst. Hoog tijd om wat potjes in de vensterbank, op het balkon of op de tuintafel te zetten.
Verse kruiden
Je kunt ze gemakkelijk thuis laten groeien. In je keuken, op je balkon, in je tuin of op je dak. In potten of in een handige kweekbak. En natuurlijk gegarandeerd vrij van pesticiden. Verse kruiden geven een gerecht de meeste smaak, geur en kleur. Kruidenplantjes kun je eenvoudig zelf kweken. In de tuin of op de vensterbank. Afgesneden kun je ze tot een paar dagen in de koelkast bewaren. Wikkel de kruiden dan eerst in een vochtig keukenpapiertje of theedoek.
Gedroogde kruiden
Bij gevriesdroogde en gedroogde kruiden is het vocht eruit gehaald. Hierdoor zijn ze langer houdbaar. Je hebt er minder van nodig, vergeleken met verse kruiden. Bewaar de gedroogde kruiden altijd op een koele, droge plek. Zo blijft de smaak langer goed.
Diepgevroren kruiden
Deze kruiden worden na het plukken vrijwel meteen ingevroren. Zo blijven de geur en smaak goed behouden. In de vriezer kun je deze kruiden meerdere maanden bewaren.
Biologische zaden
- Je kunt ook zelf bieslook, dille, citroenmelisse, kervel, koriander, oregano, peterselie, rucola, salie, selderij en tijm verbouwen. Je kunt biologische zaden bestellen en langzaam werken aan je eigen moestuin.
- Elke kruidenplant heeft een klein beetje hulp nodig om te groeien. Met alleen liefde en aandacht kom je er niet. Planten hebben zon, voldoende water, voedzame grond, slimme afwatering, soms glas en afscherming van de wind nodig om optimaal te groeien. We hebben een aantal 'usual suspects' voor je geselecteerd,

Met deze tips kan je de hele zomer genieten van kruiden uit eigen tuin.
- Zonliefhebbers
Veel kruidenplanten zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Zet ze daarom op een plek waar ze zoveel mogelijk zon krijgen. Het liefst dichtbij het huis: zo staan de planten misschien iets beter beschut en heb jij ze ook met slecht weer altijd bij de hand.
- Snoeien doet groeien
Groene kruiden in je tuin? Gebruik ze! Als je regelmatig oogst, zorg je ervoor dat de planten gezond blijven en de hele zomer doorgroeien. Bovendien worden er op deze manier geen bloemen gevormd. En dat is in dit geval maar beter ook: een bloem vermindert de smaak van de plant en vergt veel energie. Het is beter als deze energie in nieuw, vers blad wordt gestopt.
- Stengels
Hoewel je voor een recept vaak alleen wat blad nodig hebt, is het belangrijk om ook de stengels mee te oogsten. Zo stimuleer je de groei van de plant. Basilicum knip je bijvoorbeeld af tot aan het laatste paar blaadjes. Munt en bieslook mogen net boven de grond worden afgeknipt (ongeveer twee centimeter overhouden) en rozemarijn gedijt beter bij een kleine oogst. Af en toe enkele takjes weghalen om het kruid een mooie vorm te geven is hier meer dan voldoende (vijf centimeter overhouden). De stengels van een basilicumplant kun je prima verwerken in een pesto(sausje) of in de soep.
- Invriezen
Kruiden in overvloed? Peterselie, basilicum, dille en venkel zijn goed in te vriezen. Dit kan je op twee manieren doen: maak kleine bosjes van de kruiden en wikkel ze in folie; of hak de kruiden klein en leg ze in een schaaltje met water in de vriezer. Kruiden kan je ongeveer 12-18 maanden bevroren bewaren. Zo heb je zelfs het hele jaar plezier van de kruiden uit je eigen tuin.

Waarom zijn basische kruiden zo waardevol?
- Kruiden staan bekend om hun natuurlijke heilzame werking als het om gezondheid gaat. Ze behoren tot de meest basische voedingsmiddelen. Ze helpen ons lichaam om o.a. zure afvalstoffen te neutraliseren via de uitscheidingsorganen en ondersteunen bij het ontzuren van je lichaam. Tevens het zuur-base-evenwicht te behouden
- Ze ondersteunen vrije luchtwegen en versterken het immuunsysteem.
- Basische kruiden beschermen daarnaast je lichaam ook nog eens tegen verzuring en bieden bescherming tegen vrije radicalen.
- Basische kruiden bevatten een groot aantal belangrijke vitamines en mineralen en zijn daardoor onmisbaar voor een evenwichtig en gezond voedingspatroon.
- Kruiden bevatten veel vezels en dragen daardoor bij aan een goede spijsvertering.
- Kruiden dragen ook bij om gezond de winter door te komen.

Basisch kruiden ABC

Agrimonie (Agrimonia Eupatoria) is een bescheiden wondertje!
- Ondersteunt bij maag- en darmzweren. Ze bezit bitterstoffen welke positief werken op de spijsvertering en galsecretie.

Alchemilla (Alchemella Vulgaris) is een vrouwvriendelijk kruid!
Nog nooit gehoord van Alchemilla? Wellicht klinkt haar andere naam vrouwenmantel u bekend in de oren.
- Deze naam zegt het al; dit kruid helpt goed tegen vrouwenkwalen. Denk hierbij aan een pijnlijke menstruatie en overgangskwalen.

Aloë Vera is een alleskunner!
- Aloë Vera bevat ook chroom. Chroom ondersteunt je immuunsysteem en je bloedsuikerspiegel.
- Aloë Vera is geweldig voor je huid en je kunt het sap gebruiken om zelf crème van te maken.
Gebruik: - Je kunt Aloë Vera gemakkelijk planten, zolang je maar zorgt dat de plant genoeg licht krijgt.

Anijs (Pimpinella Anisum) is een ster voor je gezondheid!
You love it or you hate it! Wist u dat anijs erg gezond is?
- Is een rijke bron van vitaminen en mineralen en bevat een tal van antioxidanten, in de Griekse en Romeinse tijd werd anijs gezien als een middel tegen onder andere slapeloosheid. Het heeft ook ontsmettende en slijmverdunnende eigenschappen. Het wordt vaak ingezet tegen problemen met de luchtwegen en het kalmeert de zenuwen. Maar ook astmapatiënten maken er weleens gebruik van, omdat het de luchtwegen zou openen. Geef het kruid dus vooral een plekje in de EHBO-kit tegen opkomende hoest. Werkt slijmoplossend en hoestonderdrukkend door met (plantaardige) melk te drinken, anijszaad werd vroeger ook al ingezet tegen infecties (vooral van de luchtwegen zoals kinkhoest of bronchitis). Wordt anijs dan ook veel gebruikt in bijvoorbeeld mondwater voor een frisse adem, als pijnstiller en het wordt veelal ingezet bij buikkrampen en om de maag te kalmeren. Ook in de ayrveda speelt anijs een belangrijke rol voor de spijsvertering en stofwisseling.
Gebruik: - Je kunt het ook in een vijzel fijnmalen en door je havermout of muesli mengen.

Ashwagandha (withania somniferum) is een antistress kruid!
Anders genaamd als Indiase gingseng en winterkers, ook wel koninklijk kruid genoemd. Ashwagandha is één van de meest gebruikte kruiden in de ayurvedische gezondheidsleer en wordt al meer dan 4000 jaar gebruikt.
- Het bijzondere aan dit kruid is dat het een sterke adaptogene werking heeft, wat betekent dat het de stressrespons van het lichaam kan verminderen. Een goed, hoog gedoseerd, Ashwagandha extract supplement die gestandaardiseerd is op de juiste werkzame stoffen (withanoliden) kunnen het gehalte aan cortisol helpen normaliseren na een piek door stress. Daarmee maakt dat het kruid één van de sterkste natuurlijke middelen om de stress reactie te helpen ondersteunen en stress symptomen te verminderen. Dat maakt het tot een natuurlijke rustgever. Ashwagandha werkt ontspannend en is uitermate geschikt voor extra geestelijke ondersteuning in onze jachtige maatschappij.
Gebruik: - In India, gebieden van Azië en delen van Afrika groeit een lange plant met groene bladeren en rode vruchten. Omdat het op veel manieren te gebruiken is, wordt er van de wortels van deze plant thee, siroop, zalf, tinctuur en poeder gemaakt.

Basilicum (Ocimum basilicum) is een koningskruid met veel kwaliteiten!
- Bevat veel etherische oliën en dat ruik je aan de overweldigende, heerlijke geur en smaakt heerlijk. Bevat ijzer, magnesium en mangaan, bevordert de eetlust en stimuleert de spijsvertering, is bacteriedodend bv. acne en insectenbeten. maar ontspant je zenuwstelsel en heeft opbeurende krachten.
Dit kruid kan verlichtend werken bij:
- kalmeert de maag bij een opgeblazen gevoel en winderigheid, misselijkheid, maagkrampen, oprispingen; ben je misselijk en heb je last van je buik? Sommige mensen zweren bij een basilicum-thee. Stop wat verse basilicumblaadjes in kokend water en laat goed trekken. Het geeft ook verlichting bij verkoudheid, hoesten, verstopte sinussen, hoofdpijn, artritis, en koorts. Het verlicht mentale vermoeidheid en verbetert de concentratie.
Smaak: - smaak hangt af van de combinatie citroen, anijs, kruidnagel en munt. Verse basilicumblaadjes heeft het frisse van citroen en verfijn de smaak van jasmijn. De thee heeft een kruidige (na)smaak.
Gebruik: - zowel de blaadjes als de steeltjes. Door te lange verhitting verliest het kruid zijn smaak: voeg de basilicum daarom op het laatste moment pas toe in warme gerechten.
- Dit mediterrane keukenkruid wordt vaak gebruikt in pasta's en in combinatie met tomaat, salades, cocktail en als garnering van groenten. Ook is basilicum het hoofdingrediënt van de pesto. Vooral na een grote maaltijd helpt een kopje basilicum thee om het eten beter te verteren.
- Groeit het beste als je de plant zelf zaait. Vanaf mei kun je basilicum zaaien. Plant de zaadjes 25 centimeter uit elkaar en bedek ze met aarde, zodat ze ongeveer 1 centimeter diep komen te liggen. Geef ze voldoende water en voeding en houd je moestuin of moestuintafel onkruidvrij. Je kunt je kruiden oogsten van juli tot oktober. Dat kan met een pot in de vensterbank, die je later kunt over potten op het balkon, op je dak of in de tuin. Alleen niet in de winter, want de plant houdt niet van kou.

Bieslook behoort tot de lookfamilie, net als ui, knoflook en prei.
- Maar weinig mensen weten dat dit keukenkruid barst van de vitaminen en mineralen. Door dagelijks vijftig gram bieslook te eten, rijg je meer dan genoeg vitamine A en K binnen. Is, net als knoflook, een natuurlijke ontstekingsremmer. Dat komt door het stofje quercetine. Het kruid heeft een vochtafdrijvende werking en zou de spijsvertering stimuleren.
Dit kruid kan verlichtend werken bij:
- diarree, winderigheid, slechte eetlust.
Smaak: - van bieslook is fris en pittig en doet denken aan een lichte uiensmaak.
Lekker in: - soep en aardappelsalade. Is ideaal als garnering op een volkoren boterham met bijvoorbeeld hummus. Ook lekker om toe te voegen aan een sauzen of salade.
Gebruik: - bloemen zijn ook eetbaar. Voeg ook bieslook pas op het laatste moment toe aan een (warm) gerecht anders gaat de lekkere smaak verloren. Je kunt de hele spriet gebruiken. In dit geval is vers echt het best: gedroogde bieslook heeft zijn smaak en veel van zijn gezonde eigenschappen verloren.
Bewaar: - gewikkeld in vochtig keukenpapier is het 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Boswellia serrata is een extract uit hars van de wierookboom!
- Dat gewrichtsontstekingen en astma kan behandelen en werkt als natuurlijke pijnstiller.

Braamblad: (Rubus Fruticosus) is een bijzonder mineralenbommetje!
- Weerstand opbouwen, activeren, reinigen en harmoniseren en dat allemaal in één plant.

Bonenkruid (Saturaja Hortensis) is smakelijke gezondheid!
Bonenkruid is familie van tijm en rozemarijn. Het kruid dankt zijn naam aan het feit dat het vaak in combinatie met boongerechten wordt ingezet.
- Naast smaakversterker is bonenkruid reuze gezond: het helpt bij maagproblemen en luchtwegaandoeningen.

Brandnetelbladeren (Urtica Dioica) is een brandende bacteriedoder!
- Helpen goed tegen diarree en andere spijsverteringsstoornissen, werken bloedzuiverend, ontgiftend, bloedstelpend en licht urinedrijvend.

Citroen (Citrus x Limon) is zuur hè?!
Hoewel veel mensen met een verzuurd lichaam denken dat citroen slecht voor je is.
- is het tegendeel waar: een citroen is basisch. Daarnaast is een citroen rijk aan citroenzuur, kalium, calcium en magnesium, bevat niet alleen bomvol vitamine C, ze zijn ook rijk aan kalium, fosfor en antioxidant hesperidine, dat steunt het afweersysteem. Kalium is bijvoorbeeld belangrijk voor het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam. Vitamine C is nodig voor het in stand houden van je weerstand, En antioxidanten zoals hesperidine beschermen je lichaamscellen tegen schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen. Zet je darmen weer aan het werk, zodat je een regelmatige stoelgang hebt. Daarbij helpt het ook om opkomende griep of verkoudheid te lijf te gaan. Het lichaam wordt met behulp van citroen gereinigd. Blijven eten dus!

Citroenmelisse is een medische alleskunner!
Deze aan munt verwante plant is een dankbare gast in de tuin, maar ook in de kamer.
- Heeft gunstige invloed op de spijsvertering, migraine en slapeloosheid. Smeren met zalfjes met melisse is goed tegen een koortslip. ook is het kruid opgewassen tegen schimmels en effectief bij bacteriën en versnelt herstel na een verkoudheid.
Gebruik: - het rauw in vruchten- en groentesalades, desserts en drankjes, maak met melisse thee of verdamp etherische melisse-olie in een brandertje, de etherische olie van de blaadjes ruikt aangenaam fris en werkt ontspannend.

Daslook (Allium Ursinum) is een doortastende witte dame!
- Heeft u last van aderverkalking? Consumeer daslook. Dit staat bekend om haar goede werking tegen aderverkalking en hartkwalen. Daarnaast is daslook bloedzuiverend.

Dille (Anethum Graveolens) is zowel lekker als gezond!
- Is rijk aan vitamine A, vitamine C, mangaan, calcium, ijzer en magnesium.
- Bevordert de eetlust en stimuleert de spijsvertering, het werkt slijmoplossend en stilt kramp, vermindert de hik en winderigheid, het vermindert hoofdpijn, maag- en darmklachten en slapeloosheid en bevordert de spijsvertering. Heeft antibacteriële eigeschappen voor mondverzorgend middel voor tandvlees en tanden.
Smaak: - zoet en anijsachitg, maar uiteindelijk ook zout.
Lekker bij: - zure smaken als citroen en azijn en gerechten met sterke smaak; aardappelgerecht en komkommer.
Gebruik: - zowel de blaadjes als het zaad. Voeg dille op het laatst toe.
- Je kunt koriander en Dille zaaien vanaf mei in een pot of moestuinbak. Plant de zaadjes 5 cm uit elkaar en zorg dat ze ongeveer 1 cm onder de grond komen te liggen. Geef ze voldoende water en voeding.  Als ze goed gegroeid zijn kun je ze overplanten of in je moestuinbak houden. Houd je moestuin onkruidvrij. Je kunt beide kruiden oogsten van mei tot in september.

Dragon (Artemisia Dracuncukus) is een draak van een kruid!
- Heeft een peperachtige anijssmaak en bevordert de eetlust. Wordt gebruikt in sauzen en dressing. Bevat onwijs veel vitaminen, mineralen en etherische oliën zoals methlchavicol en estragol. Hierdoor is het kruid fantastisch voor een goede spijsvertering en helpt het tegen (buik)krampen.

Driekleurig viooltje (Viola Tricolor) is een kleurrijk krachtpatsertje!
- Heeft u last van allergische huidreacties? Probeer eens een driekleurig viooltje! Dit heeft een bloedzuiverende werking en helpt tegen ontstekingen.

Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens)
- Een van de meest gebruikte kruiden tegen artrose, waarvan de wortels gewrichtspijn en ontstekingen tegengaan, maar is minder intensief onderzocht.

Duizendblad (Achellea Millefolium) is een daadkrachtig dondersteentje!
- Helpt bij oneindig veel kwalen; Bloedstelpend, antiseptisch, ontstekingsremmend, zweetdrijvend, tegen winderigheid, krampstillend, versterkend voor de bloedvaten.

Echinacea Purpurea ofwel Rode hoed!
- Heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, vanwege versterkende en antibacteriële eigenschappen en gaat ontstekingen tegen. Het is dan ook een populair kruid om verkoudheid en griep te behandelen en helpen voorkomen. Is nuttig op het moment dat griep zich voordoet, omdat de aanmaak en activiteit van de witte bloedcellen, die het virus moeten 'bestrijden' activeert.

Eucalyptus Hattttsjoe!
- Het heeft bacteriedodende eigenschappen en gaat ontstekingen tegen. Wist u dat deze specerij ook in kruidvorm voorkomt?

Fenegriek (Trigonella Foenum-Graecum) is een versterking uit het verre oosten!
- In China en India wordt fenegriek veelal voorgeschreven bij kwalen zoals astma en keelpijn. Het staat daarnaast bekend om haar verzachtende werking bij maag- en darmproblemen.

Gember (Zingiber officinale) is je EHBO-kist in wortelvorm!
Binnen de Ayuveda is de smaakmaker populair vanwege verwarmende en zuiverende eigenschappen.
- Het is ook nog eens een krachtig middel tegen ontstekingen. Gember bevat de stof zingeron, een anti-oxidant die helpt om ontstekingsreacties tegen te gaan. Medicinaal wordt het vooral gebruikt voor de spijsvertering, bij gewrichtsklachten en bij spierpijn, Staat ook bekend om z'n verzachtende werking bij spijsverteringsproblemen en (ochtend)misselijkheid, goed bij griep en verkoudheid, bij ontstekingen en hoofdpijn. Pukkeltje? Een plakje gember erop schijnt wonderen te verrichten. Verkouden? Zodra de eerste nies zich aankondigt, is het tijd je eigen gemberbrouwsel te maken. Tegen misselijkheid, overgeven en reisziekte.
- Bevat verschillende vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, C, E en verschillende B vitaminen. Maar ook zitten er diverse mineralen in, zoals calcium, ijzer, magnesium, zink, en bèta-caroteen. Onderdrukt kankerbevorderende processen in de darmen bij mannen en vrouwen die een verhoogd risico hebben op colonkanker. Gedurende een maand droegen onderzoekers hun patiënten op om elke dag 2 gram gember te nemen. Vervolgens namen onderzoekers biopsieën van 'darmcrypten' die een voorstadium vormen van darmtumoren.
- Verhoogt de concentratie en het denkvermogen.
Gebruik: - Met gember maak je de lekkerste gerechten. Kook water en voeg er stukjes gember aan toe. Laat het even goed trekken. Voeg er daarna citroenpartjes en ahornsiroop aan toe en klaar ben je.

Ginkgo biloba helpt tegen ouderdomsklachten als vergeetachtigheid!
- Extracten van de bladeren van de Ginkgo Biloba worden in China al zeer lang gebruikt om allerlei ouderdomsklachten te bestrijden. De afgelopen 10 jaar is er zeer veel onderzoek gedaan met het gestandaardiseerde extract (24% ginkgo flavonglycosides en 8% terpenen) van deze plant. De extracten hebben hun helende werking onder andere op het gebied van neutraliseren van de vrije radicalen en het stimuleren van de lichaamscirculatie. Bevordert de reiniging van de blaas en de nieren en ondersteunt de afvoer van overtollig vocht. Aangetoond is dat ginkgo biloba extract (GBE): een bloedvatverwijdend effect heeft. Hetgeen resulteert in verbeterde bloedtoevoer naar de organen, met name de hersenen, een remmende invloed heeft op de Plaatjes Activerende Factor (PAF), dit vermindert de kans op trombose alsmede ontstekingen van de luchtwegen bij astma. Beschikt ook over een sterke antioxidantwerking. Wat betreft cerebrale insufficiëntie (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen) met als symptomen o.a. een verminderd geheugen en concentratievermogen, oorsuizen en duizeligheid is er geen twijfel meer dat GBE hier verbetering bij geeft als de dosis ten minste drie maal daags 40mg is en als de therapie ten minste twaalf weken duurt.

Goudsbloem (Calendula Officinalis) is een gezondheid grootje! Waar werkt goudsbloem niet tegen?
- Geelzucht, leverontsteking, maag/darmkrampen, galwegontstekingen, maagzweren, dikke darmontsteking, pijnlijke menstruatie, helpen je huid gezond te houden en er mooi uit te laten zien. Enerzijds is het effect puur cosmetisch (rimpels, ouderdomsvlekken), maar goudsbloemen helpen ook wonden te genezen, ze stimuleren de doorbloeding, werken antiseptisch, herstellen weefsels, verzachten pijn en kunnen ontstekingen voorkomen. Calendulazalf is bij elke drogist verkrijgbaar.
Gebruik: - een kopje goudsbloemthee kan verzachten bij tandvleesontstekingen, aften, keelpijn, maagproblemen en kan helpen je menstruatie op gang te brengen. Kun je vers gebruiken in de keuken, maar ook laten drogen. Gedroogd is de werking iets sterker dan vers.
Bewaar: - is eenjarig, maar de kans is groot dat de bloemen zichzelf vermeerderen zonder dat je daarvoor iets doet. Als je zelf goudsbloem wilt zaaien, is dat supersimpel. De zaadjes zijn goed herkenbaar, ze lijken op heel kleine boemerangs. Je maakt de grond wat los met een harkje, legt de zaden erin en bedekt ze onder een klein laagje aarde. Veel water hoef je ze niet te geven: goudsbloemen houden niet van te vochtige grond.

Graswortel (Agropyron repens) is een schild tegen afvalstoffen!
Gebruik: - wist u dat honden en katten graswortel eten als zij misselijk zijn? Zij moeten hiervan braken. Dat klinkt misschien vies, maar als u erover nadenkt is dit eigenlijk heel erg gezond.
- Neemt het namelijk op tegen gifstoffen. Geen wonder dat graswortel bijdraagt aan een gezond zuur-base evenwicht.

Groene thee (Camellia sinensis) is de gezonde dorstlesser! Wie kent het niet!
- Duizenden jaren geleden gebruikte Chinese geneesheren groene thee al bij het bestrijden van ziekten. Dat is maar goed ook: groene thee zit boordevol mineralen en antioxidanten.

Heemstwortel (Althaea Officinalis) is een heilzaam heldje!
- Heeft een verzachtende werking op de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel en de luchtwegen.

Heermoes (Equisetum Arvense) is een mineralen bommetje!
- Deze specerij wordt als sinds de oudheid als medicijn ingezet. Het kruid draagt bij aan gezonde urinewegen en een gezonde blaas.

IJzerkruid (Verbena Bonariensis) is een súper kruid!
- Naast ijzer bevat ijzerkruid ook vitamine C en verschillende bitterstoffen. Bitterstoffen remmen de eetlust, activeren de spijsvertering, versterken het immuunsysteem en helpen tegen verzuring van het lichaam.

Kamille (Matricaria Chamomilla) is de rust zelve!
Al van oudsher is medicinaal gebruik van kamille grondig beschreven geweest. Volgens de oude Britten behoorde kamille tot de 9 heilige kruiden aan ons geschonken door de goden.
- Kamilleplant wordt al eeuwenlang ingezet voor kalmering en verbetering van de stofwisseling. Dit komt vanwege de etherische oliën en de vitaminen B1 en C die in kamille zitten. De plant bevat veel verschillende mineralen en een aantal vitaminen afwatering. Vele traditionele toepassingen zijn dan ook aan het gebruik van kamille verbonden: darmkolieken, winderigheid, hysterie, koortsaanvallen. Kamille werkt rustgevend en angstwerend, dat is ook uit enkele wetenschappelijke studies gebleken. Populair is het gebruik voor een betere slaap en bij wondheling, bv. als mondspoelmiddel om mondwondjes te genezen of als component van een wondzalf.
Gebruik: - al eeuwenlang drinken mensen kamillethee als ze zich gestresst voelen. Engelse onderzoekers ontdekten dat het ook helpt bij vele andere klachten van menstruatiekrampen tot verkoudheid. Het heeft bewezen antibacteriële eigenschappen. Kamillethee doekjes worden soms op geïrriteerde ogen gelegd. Let op: in zeldzame gevallen kan dit een allergische reactie uitlokken. Is een stokoud geneeskrachtig kruid dat wordt gebruikt als slaapmiddel en bij keelpijn (kamillethee!) Stomen met kamillethee kan ook; goed voor de luchtwegen en bij een verkoudheid. Als je verkouden bent kun je stomen met kamille of je zet er thee van. Misschien dat de thee daarom het immuunsysteem een kick geeft en verkoudheidsinfecties te lijf gaat. Met kamille kun je ook een wond desinfecteren: spoel de wond schoon met water, daarna spoel je het met koude kamillethee en leg je een theebuiltje op de wond. De plant met de mooie witte bloempjes en gele hartjes, bloeit vanaf mei. Kamille kun je gemakkelijk kweken. Zowel binnen als buiten, zolang de plant maar genoeg zon krijgt. Daarbij hebben ze vochtige grond nodig.

Kaneel (Cinnamomum Zeylanicum) is een bekend gezicht!
Kaneel wordt al eeuwenlang gebruikt voor het bereiden van voedsel en als medicijn; kan helpen tegen misselijkheid, diarree en menstruatiekrampen. Een kopje kaneelthee na de maaltijd helpt de spijsvertering en kun je gebruiken tegen diarree en winderigheid. Barst van de antibacteriële eigenschappen; het zit vaak in huismiddeltjes tegen griep en verkoudheid, omdat het je immuunsysteem ondersteunt, zit kaneel vol antioxidanten en helpt je langer jong te houden. Helpt bij een te hoge bloedsuikerspiegel. Dit heeft een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel en cholesterol. Uit verschillende internationale onderzoeken is gebleken dat kaneel een positief effect heeft op je bloedsuikerspiegel, bij proefpersonen bleek dat kaneel het bloedsuikerniveau na de maaltijd in balans houdt.
Gebruik: - maagklachten; neem een kop lauwe (thee) water met ½ eetl. kaneelpoeder en evt kokosbloesemsuiker. Kaneel in gebak in combinatie met gedroogde vruchten. Een appel met kaneel, een smakelijk kaneelstokje: kaneel heeft u vast en zeker weleens gegeten.

Katte Klauw (Cat's claw -Uncaria tomentosa)
Dit kruid is dankzij inheemse bevolking van het Peruaanse Amazonegebied bekend geworden. Intussen heeft de westerse wereld kennis genomen van de antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen en tevens natuurlijke pijnstillers.

Karwij vruchten (Carum Carvi) is hetzelfde maar dan anders!
Veel mensen denken dat karwij hetzelfde is als komijn. Dit is niet het geval. Het bestaat uit diverse etherische oliën, mineralen en vitamine B1, B2 en B3. Het wordt veelal ingezet bij bronchitis en spijsverteringsproblemen.
Smaak: - karwij is vergelijkbaar met venkel en anijs, echter werkt karwij sterker.

Kervel (Anthriscus cerefolium) houdt van warmte!
- Kervel bevat vitamine C en ijzer en helpt je spijsvertering bevorderen. Het smaakt lekker in salades, soepen en sauzen.
Gebruik: - De herfst is een goed moment om kervelzaadjes te planten. Kervel heeft niet veel licht nodig. In de winter dus eerst even binnen laten staan.

Knoflook (Allium sativum) is magisch wonder!
Knoflook is misschien wel één van de lekkerste ingrediënten ter wereld. Het wordt al heel lang als medicinale plant gebruikt, onder andere door de Grieken en de Romeinen. Tegen griep, verkoudheid en cholersterolverlagend. Knoflook bevat calcium, ijzer, mangaan en selenium. Sommige onderzoeken wijzen zelfs uit dat het een natuurlijk antibioticum is. Kan de bloeddruk aanzienlijk verlagen. De belangrijkste werkingen van knoflook worden teweeggebracht door de actieve stof allicine, die zeer goed is voor de gezondheid van het hart. Uit onderzoek blijkt dat knoflook het totale en het LDL-cholesterolgehalte met ongeveer 10-15% kan verminderen. En nog belangrijker, het kan de bloeddruk aanzienlijk verlagen, een belangrijke risicofactor voor hartaanvallen, beroertes, nierziekte en vroegtijdig overlijden. Bij mensen met hoge bloeddruk kan knoflook de systolische bloeddruk met gemiddeld 8,4 mmHg verlagen en de diastolische bloeddruk met 7,3 mmHg. Blijkt ook goed te werken als versterker van de immuunfunctie en te helpen bij het bestrijden van een gewone verkoudheid, de meest voorkomende infectieziekte ter wereld. Bij één onderzoek werd een afname van het aantal verkoudheden gemeten van 63% en de duur van de symptomen nam af met 70%, ofwel van een gemiddelde van 5 dagen naar een gemiddelde van 1,5 dag.
Gebruik: - Knoflook is een van de gemakkelijkste planten om te laten groeien. Ze hebben weinig zorg nodig. Met voldoende vocht en voedende grond kom je al een heel eind. Daarnaast brengt het je eten heerlijk op smaak.

Koriander vruchten (Coriandrum Sativum) is een heldhaftige heler!
- Worden vaak ingezet als pijnstiller bij hoest en verkoudheid, daarnaast wordt het gebruikt bij opgeblazen gevoel en ziekten aan het maagdarmkanaal en als anthelminthicum, staat voor een geneeskundig middel tegen infecties, het versterkt ook je afweersysteem, werkt soms als een ontstekingsremmer bij gewrichtsklachten, is een krachtige ontgifter van zware metalen. Is rijk aan ijzer, waardoor het helpt tegen bloedarmoede. Heeft invloed op het goede en slechte cholesterol en verlaagd de bloedsuikerspiegel.
Smaak: - typisch, fris, anijsachtig met houtige nuances en enigszins bitterzoet.
Gebruik: - de blaadjes, wortels en het rijpe zaad; zaad en wortel kun je meekoken, blad alleen als garnering.
Lekker bij: - Indiase of Thaise curry's en andere Aziatische gerechten.
Bewaar: - het blad, gewikkeld in vershoudfolie tot enkele dagen in de koelkast.

Kruidnagel (Eugenia Caryophyllata) Zeg eens Aaa!
- Bevat vitamine C en vitamine K, calcium en magnesium, versterken het immuunsysteem, verbeteren de spijsvertering, verlichten tandpijn (door een kruidnagel boven de vervelende tand te plaatsen), ondersteunen een gezonde lever, hebben antibacteriële eigenschappen, helpen de bloedsuikerspiegel stabiliseren en zijn rijk aan antioxidanten.

Kurkuma (Curcuma Longa) is de gele wortel!
De belangrijkste werkzame stof in kurkuma is curcumine. Is veruit het best onderzocht. Het is een antioxidant en bestrijdt weefselafbraak. Deze antioxidant is ontstekingsremmend en versterkt het immuunsysteem.

Lavas (Levisticum Officinale) is gezond alternatief voor zout!
- Is rijk aan etherische oliën, het zuivert de nieren en lever. Lavas doet dat door de nieren te stimuleren urine aan te maken.

Laurierblad: (Laurus nobilis)
Laurier groeit oorspronkelijk in het oostelijk Middellandse Zeegebied; rondom Griekenland en Turkije. Winnaars van olympische wedstrijden werden in het oude Griekenland van een laurierkrans voorzien. Van dit kruid komt de term dat ´iemand wordt gelauwerd´. De antieke Romeinen lauwerden ook mensen die een speciale prestatie hadden geleverd. Het laurierblad symboliseerde wijsheid, vrede en bescherming. Heeft vooral geneeskracht bij darmproblemen. Er worden ook een antidepressiewerking gegeven aan laurier, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Sommige mensen voelen zich rustiger na het drinken van laurierthee en hebben minder behoefte om gevolg te geven aan rook- of snoepverslaving. Het is moeilijk genoeg om van een verslaving af te komen dus je kan het altijd proberen. Mensen die in magische drankjes geloven gebruiken laurier in dranken die geestelijke vermogens vergroten.
Smaak:- is sterk, ietwat bitter.
Lekker in: - aromatisch voor in sauzen en soepen op smaak te brengen.
Gebruik: - is een lekker kruid dat zelden wordt gegeten omdat het een leerachtige, taaie structuur heeft. Door laurierblaadjes mee te laten koken in een saus geeft het smaak en geneeskracht af. Het is ongevaarlijk om de bladeren op te eten maar het is niet raadzaam; gewoonweg omdat het niet lekker is en moeilijk kauwbaar.

Lavendel (Lavendula Angustifolia) geeftf fysieke- en mentale voordelen!
De middeleeuwers dachten dat de duivel niet van lekkere lavendelgeur hield, dus gebruikten zij het in de keuken en hun eigen huis. In feite weerden ze daarmee rondwarende ziektekiemen. De belangrijkste eigenschap van lavendel is haar ontstekingsremmende werking. Deze karaktertrek heeft het kruid te danken aan de belangrijke oliën linalol, borneol en cineo. Bied ook mentale voordelen; Het is een hulpmiddel tegen angst en nervositeit. Tegenwoordig wordt de krachtige geur ingezet om de psyche een oppepper te geven bij depressies, stress, slapeloosheid, hartkloppingen en hoofdpijn. Gorgelen met lavendelextract helpt bij mond en keelklachten, maar helpt ook huidproblemen te genezen.
Gebruik: - echte lavendel in risotto, ijs, azijn en jam. Lavendel heeft niet veel water nodig en houdt van de zon.

Lindebloesem (Tilia Platyphyllos) is Eerst Hulp Bij Koorts!
- het kruid heeft verschillende medicinale toepassingen en wordt met name ingezet tegen griep, onrust en (maag)darmkrampen.
Smaak: - zoet.
Gebruik: - staat vooral bekend als theesoort.

Longkruid (Pulmonaria Officinalis) Adem in!
De naam zegt het al !Niet alleen is de longkruid plant schitterend om te zien, zij bevat ook geneeskracht; is goed voor de longen. Het wordt veelal ingezet bij bronchitis.

Mannetjesereprijs (Veronica Sp) is van eigen bodem!
Ver reizen hoeft u niet voor mannetjesereprijs: deze plant groeit gewoon op Nederlandse bodem. Helpt bij het oplossen van slijm. Vooral mensen met longaandoeningen zoals bronchitis, hoesten en astma hebben baat bij de inname ervan.

Mariadistel (Sibybum Marianum) de samenstelling van werkzame stoffen heet silymarine!
Mariadistel is een veel onderzochte medicinale plant, waarvan de leverbeschermende eigenschappen het meest bekend zijn. Door de werking op de lever kunnen er interacties ontstaan met geneesmiddelen en is het altijd raadzaam de arts te vertellen dat u mariadistel gebruikt. Er gelden wel contra-indicaties: uiteraard bij een allergie voor de mariadistel, maar ook voor zwangere vrouwen en kinderen onder de zes jaar.
Gebruik: - sinds de oudheid kweken we mariadistel ook als groente: de wortel eten we zoals schorseneren, de jonge bladeren als salade of koken we als spinazie. Momenteel wordt mariadistel vooral gebruikt als extract of preparaat.

Matébladeren (Ilex paraguariensis) doet de grote schoonmaak!
Een tropisch plantje in uw theeglas. Dat is maté. Deze bladeren worden gezien als geneeskrachtige drank. Zij helpen mee aan het reinigen van het lichaam.

Melisse officinalis is een broodnodige beschermer! Helpt goed tegen stress doordat zij een rustgevende werking heeft. Daarnaast bevordert ze een goede nachtrust, en draagt zij bij aan een gezond zuur-base evenwicht.

Mierikswortel (Armoracia rusticana)
- Wordt wel aanbevolen als therapie tegen jicht als gevolg van een overconsumptie van eiwitten, bevat veel vitamine C.
Gebruik: - is een tuinkruid, waarvan de wortels, als hij wordt geraspt er een vluchtige verbinding vrij komt allylisothiocyanaat, die een scherpe, op mosterd lijkende smaak heeft. De stof wordt bij kneuzing van de celstructuur van de wortel door een enzym aangemaakt. De smaak loopt daarna snel terug. Toevoeging van zuur, bij voorkeur azijn gaat deze reactie tegen en stabiliseert de smaak.

Moederkruid (Tanacetum parthenum) werkt tegen migraine en oorsuizen!
Gebruik:- eenjarige tuinplant en snijbloem, die vaak ten onrechte kamille wordt genoemd. Bloeit de hele zomer.

Moerasspirea (Filipendula Ulmaria) is een geleerde geneesheer!
- Het is voornamelijk een goed kruid om in te zetten bij een te hoge zuurgraad. In veel gevallen is de zuurgraad van het menselijk lichaam te laag, maar er zijn uitzonderingen. Helpt bij gewrichtspijnen en tegen griep en verkoudheid.

Munt (Mentha x Piperita) is een echte alleskunner en gouden combinatie!
Muntblaadjes zitten vol calcium, fosfor, vitamine C en E en kleine hoeveelheden vitamine B-complex. Deze stoffen ondersteunen je immuunsysteem en bieden bescherming tegen ontstekingen. Munt kalmeert je darmen. Als je regelmatig last hebt van je darmen, dan is muntthee echt een aanrader.
Dit kruid kan verlichtend werken bij:
- Het kruid is daarnaast een krachtige slijmoplosser, helpt tegen stress, kan zelfs een stevige hoofdpijn iets verzachten, is goed voor je spijsverteringsproblemen o.a.misselijkheid, van winderigheid tot buikpijn, tegen menstruatiepijn, hoest en keelpijn; verstopte luchtwegen openen zich na een stoombad en je verzacht de keel door verse munt-met-honingthee te drinken.
Smaak: - pittig en tegelijkertijd verfrissend; de specifieke smaak van munt kom je op allerlei plekken tegen. Smaak is sterk menthol en fris voor in zoete zachte gerechten. kan rustgevend, oppeppend werken en verbetert de concentratie. Denk maar aan een verkwikkend bad met een paar druppels muntolie. Wist je dit kruid zelfs knoflooklucht kan neutraliseren!
Lekker bij: - nieuw aardappel, doperwten en als garnering van vers fruit. Munt smaakt heerlijk in een salade, soep of groentegerecht en in groente en fruit, salade en thee, hartige gerechten, zoete desserts.
Gebruik: - blaadjes op het laatste moment of als garnering, maakt tanden witter met munt in tandpasta.

Pepermuntblad is zowel lekker als gezond dus!
Een onfrisse adem is zo verholpen met het innemen van een pepermuntje. Een misselijk gevoel is zo verholpen met het innemen van pepermuntblad. Als je last hebt van reisziekte kan de geur van munt helpen bij een suf gevoel of misselijkheid. Stop in dat geval een flesje pepermuntolie in je handbagage, zodat je er op ieder moment aan kan ruiken. Het is dus een heel divers plantje. Om goed te groeien kun je ze in een kweektafel of direct in vochtige volle grond planten. Je kunt de munt oogsten van mei tot oktober.

Peterselie komt in drie varianten: krul- en bladpeterselie en wortelpeterselie. Die laatste is een beetje vreemde eend in de bijt, je gebruikt hiervan niet zozeer het groen als wel de wortel en het is meer een groente dan een kruid. De smaak kun je vergelijken met die van knolselderij of pastinaak. Als je de keuze hebt tussen krul- of bladpeterselie, wat kies je dan?
- Bovendien vinden veel mensen de structuur prettiger. Vandaar dat de platte peterselie, ofwel bladpeterselie, het doorgaans wint van de krulvariantie.
Krulpeterselie (Petroselinum Crispum) is namelijk reuze gezond!
Als we moeten starten met het lijstje vitale eigenschappen van peterselie, zitten we hier morgen nog. Een vitamine bommetje. Dat komt vooral door haar bestanddelen provitamine A en haar hoge gehalte aan vitamine C. Zodra je peterselie plukt, holt de hoeveelheid vitamine C achteruit en als je hem droogt (wat niet eens lekker is en nog knap moeilijk ook) of kookt, blijft er nauwelijks iets van deze vitamine over. En wist je dat peterselie ontstekingsremmend werkt. Eugenol; deze vluchtige olie staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. goed is voor je haar en een slechte adem tackelt? Is een goede detox voor je nieren. Vooral in combinatie met citroensap, rijk aan mineralen, beta-caroteen, chloroyl en foliumzuur; deze vitamine beschermt cellen tegen veroudering en zou met name de kans op hart- en vaatziekte kunnen terugdringen, kalium, dit mineraal draagt bij aan een gezonde bloeddruk en ijzer, de combinatie ijzer en vitamine C maakt dat peterselie bloedarmoede kan helpen voorkomen. Oppepper voor je afweersysteem. Het kan ook helpen als je vocht vasthoudt en is een steuntje in de rug om je hormoonhuishouding in balans te brengen. Bevordert de spijsvertering en helpt bij het verteren, voorkomt winderigheid, werkt vochtafdrijvend en zet je nieren aan het werk en kan ook een steuntje geven aan je lever, een kruid dat kan huidveroudering tegen gaan en borstgezondheid verbeteren.
Smaak: - blad smaakt intenser dan krul, maar wel verfijnder. Is fris, hartig en peperig; Krulpeterselie doet het lekker in koude gerechten en als garnering.
Gebruik: - blad en wortel. Voeg peterselie dus altijd zo laat mogelijk toe, anders gaat de smaak verloren bij het koken en dat is zonde.
Platte peterselie is steviger van structuur en doet het ook prima in warme schotels. Maar te lang meekoken is nooit goed, voor geen enkele soort peterselie.
- Peterselie voor sterker haar, schijnt je haar krachtiger te kunnen maken. Wat moet je daarvoor doen? Zet een stevige thee van een bos peterselie op een liter kokend water. Laat dit minimaal een kwartier trekken. Spoel na het wassen met dit peterseliewater je haar na. Een kopje peterseliethee is bovendien een oppepper voor je afweersysteem. En, last, but not least, het is super eenvoudig om te maken: doe een paar vers geplukte takjes peterselie in een mok, giet er kokend water bovenop. Vijf minuten laten trekken en klaar!
- Peterselie gaat twee jaar mee in je tuin en daarna is het klaar. Je moet dus om het jaar opnieuw zaaien (wat best lastig is) of een plantje planten. Peterselie zaaien tussen maart en augustus. Bedek de zaadjes met voedende grond en zorg dat ze 1 cm diep komen te liggen. Druk de aarde niet aan. Geef ze voldoende water.
Lekker in: - pasta, stoofgerechten, soepen, sauzen, tapemade met andere kruiden. Perfect als kruid in een detoxsmoothie; Probeer dit recept eens: maak 4 appels schoon, 2 komkommers, 2 handenvol spinazie, 4 koolbladeren, 3 stengels bleekselderij, 1 citroen, 1 duim gember en een handvol peterselie. Doe ze in de blender en drinken maar. Let op: als je zwanger bent of nierproblemen (nierstenen) hebt, moet je altijd voorzichtig zijn met peterselie.
Bewaar: - enkele dagen op een donkere plek in water of gewikkeld in vershoudfolie in de koelkast.

Oregano (Origanum Vulgare) Zo uit het keukenkastje!
Oregano is een groen kruid en komt oorspronkelijk uit Noord-Europa maar is al minstens 2000 jaar ingeburgerd in het Middellandse Zeegebied. Oregano wordt ook wilde marjolein genoemd. De planten lijken sterk op elkaar en ze smaken vrijwel hetzelfde. In Nederland en België kan deze plant uitstekend in de kruidentuin groeien. Oregano komt uit het Grieks en betekent vrij vertaald: 'bergvreugd'. Heel toepasselijk want vanaf de Oudheid werd oregano verwerkt in slingers die een bruidspaar om de nek gehangen kreeg en in de slingers groeide de oregano om geluk en voorspoed af te dwingen. Was eigenlijk een exclusief geneeskruid maar tegenwoordig wordt het vooral als keukenkruid gebruikt. In Mexico is zeer recent een onderzoek gedaan naar oregano als geneesmiddel tegen infectie met de parasiet Giardia lamblia. Hieruit bleek dat oregano meer effectief was tegen deze parasiet dan het meestal voorgeschreven geneesmiddel tinidazol.
- Dit kruid geeft een ware energieboost. Dit komt door haar enorme hoeveelheid aan antioxidanten, waaronder vitamine C en E, is rijk aan vitamine K, ijzer en calcium, ondersteunt je immuunsysteem en treedt krachtig op tegen ziekteverwekkers. Door het kruid regelmatig te verwerken in je maaltijden, verkleint de kans op infecties, griep en verkoudheid.
- De geneeskrachtige werking van oregano schuilt vooral in de etherische oliën uit blaadjes en stengels; er zit carvacrol en thymol in, stoffen die werken tegen schimmels, bacteriën en virussen. Etherische olie van oregano heeft grote antibiotische krachten, die je kan helpen bij het bestrijden van verschillende soorten micro-organismen in je lichaam. Als je je lijf masseert met verdunde etherische oregano-olie geeft het de doorbloeding een mooie impuls en kan het helpen bij stijve spieren en pijnlijke gewrichten. Mooi meegenomen: dit heerlijk ruikende product staat bekend als natuurlijke pijnstiller.
- Schijnt een gunstig effect te hebben op je cholesterol, belangrijk voor een gezond hart en gezonde vaten. De looi- en bitterstoffen in dit kruid helpen je maag en darmen en stimuleren de aanmaak van spijsverteringsstappen.
- Als je etherische olie verdunt, kan het helpen bij een verbrande huid en kleine huidontstekingen (puistjes, acne). En, wondjes schijnen beter te genezen als je wat oregano-olie toevoegt aan je badwater. Waarschuwing: gebruik geen etherische olie van dit groene plantje tijdens de zwangerschap
Smaak: - is zacht, zoet, ietwat pikant, voor in tomatensauzen of bovenop Griekse salades
Gebruik: - Met dit kruid gooi je dus het geluk in je pan, vooral in je Italiaanse pan; we gebruiken het vaak in pasta- en pizzagerechten. Maar eet ook eens de bloemen van oregano in een salade. Van de blaadjes werd een sterke thee gezet die men dronk als hoestdrank. Het helpt ook tegen kiespijn, Voorts is het een laxerend middel. Een sterke thee op basis van oregano kan helpen bij een opgeblazen gevoel, misselijkheid en een gebrek aan eetlust. Zet van de bloemen thee: pluk van de plant een handje bloempjes, leg ze in een glas en giet hier kokend water op. Tegen keelpijn: los twee druppels essentiële oregano-olie op in een glas water en gorgel hiermee. Zo verminder je de hoestprikkel en kan slijm doorgaans beter afgevoerd worden.
- zaai je in het voorjaar en laat je op kamertemperatuur kiemen. Oregano houdt van zon en groeit goed in een pot of verhoogde bak. Zeker in tuinen met vaste, natte kleigrond. Als ze groot genoeg zijn, kunnen ze naar buiten. Oregano heeft water nodig, maar niet te veel.

Paardenbloemwortel (Taraxacum Officinale) dit onkruid vergaat niet!
Dat lastige onkruid in uw tuin kan zomaar eens gezond zijn. Komt van de paardenbloem en staat bol van de voedingsstoffen. Het biedt daarnaast ondersteuning aan de spijsvertering en is goed voor de lever.

Roos (Rosa Rubiginosa) is rozenbottel oftewel Egelantier!
Een roos is niet alleen een schitterende bloem, ook haar werking kan veel positieve effecten hebben op onze gezondheid. Er zit met name veel Vitamine C in deze type roos. Dit draagt bij aan een betere weerstand.

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is het kruid der liefde!
Zo stond rozemarijn in het oude Griekenland bekend als perfecte oppepper voor iedereen, die niet zo lekker in z'n vel zat. Bestaat uit meer dan 10 vitaminen en mineralen. Deze helpen mee aan een sterker immuunsysteem en een stralende huid, is goed voor de spijsvertering, de bloedsomloop en je energieniveau. Dit komt doordat rozemarijn een goede antioxidant is. Drink het bijvoorbeeld als thee na de maaltijd. Rozemarijn helpt tegen winderigheid. Naast smaak voegt rozemarijn ook nog wat gezondheid aan je maaltijd toe: het kruid helpt bij de vertering, waardoor je minder snel last krijgt van winderigheid of krampen. Nog een voordeel: rozemarijn ontsmet en helpt voedsel langer te bewaren. Bevat een type polyfenol dat specifiek tegen leverkanker beschermt. Tegenwoordig zeggen wetenschappers dat rozemarijn de opname van zuurstof in de cellen vergroot en je meer energie geeft.
Smaak: - is pittig en kamferachtig voor in stoofgerechten en gegrilde groenten.
Lekker in: - de basis voor een simpele dressing; Een van de gemakkelijkste manieren om de smaak van rozemarijn te behouden, is door rozemarijn te mengen met azijn of olie. Zo krijg je een heerlijk mengsel wat je kunt gebruiken als dip of saladedressing. Leuk voor op de keukenplank of als cadeau: koop een glazen fles en vul die met olie en wat gedroogde takjes rozemarijn. Voeg eventueel wat knoflook toe.
Gebruik: - is een echt verwarmend kruid. Een bad met rozemarijn is ideaal om je doorbloeding aan te zwengelen. Niet alleen het warme badwater, ook de rozemarijn zelf zorgt er zo voor dat je minder koud wordt en je energieker voelt. Gebruik rozemarijn alleen niet te kwistig vanwege de sterke smaak. Het inademen van de etherische olie uit rozemarijn werkt verzachtend bij verkoudheid, omdat het slijm in je luchtwegen kan oplossen. Hoe maak je zo'n rozemarijnbadje klaar? Neem een handvol verse rozemarijn, kook dit tien minuten lang in een halve liter water. Zeef het aftreksel en voeg dit toe aan je badwater. Ook willen we je deze rozemarijnthee tippen. Het zou je hart troosten!. Dat is onmogelijk, maar een kop rozemarijnthee kan wel je stemming oppeppen. Dat willen we! Zo zet je rozemarijnthee: gebruik een theelepel rozemarijnnaalden op een kwart liter kokend water. Een paar minuutjes laten trekken en opdrinken maar. Dit is trouwens ook een prima steuntje in de rug bij verkoudheid.
- Als de plant in je tuin of op je balkon groeit, heb je 365 dagen per jaar rozemarijn binnen handbereik. Om rozemarijn te oogsten, knip je de bovenste topjes, zo'n zes centimeter, van de struik. Je kunt rozemarijn invriezen. Heb je te veel geoogst? De toppen blijven een paar dagen goed in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen of drogen, maar vers is het best. Zaai de zaadjes ongeveer 1 centimeter onder de grond en plaats ze op een zonnige plek. Als de stekjes ongeveer 10 centimeter zijn, dan kun je ze planten in droge, zanderige grond. Alleen water geven als de toppen gaan hangen.

Saliebladeren (Salvia officinalis) is een magisch kruid!
Salvia komt van het Latijnse Salvare, wat helend betekent. Salie staat bekend om zijn vele heilzame werkingen en hoge voedingswaarden. De voordelen zijn ontelbaar. Het kan o.a. de pijn bij reumatische aandoeningen verminderen, bloedsuikerspiegel verlagen en symptomen van een depressie verlichten. Men fluistert dat het geheugen beter wordt van saliebladeren. Maar wie weet er eigenlijk dat het een veelbelovend middel is tegen dementie? Salieblaadjes bevatten fyto-oestrogenen. Dit zijn plantaardige stoffen die sterk lijken op de vrouwelijke geslachtshormonen. Het wordt binnen de fytotherapie dan ook gebruikt om overgangsklachten te behandelen. Werkt tegen opvliegers en overmatig transpireren, bevordert de spijsvertering, is effectief bij astma, bacteriële of schimmelinfecties, kalmeert en stimuleert je zenuwstelsel, heeft een antibacteriële werking en helpt vooral als gorgeldrank bij ontstekingen in mond en keel. Helpt bij keelpijn en een koortslip en als je verkouden bent. Gele tanden; salie schijnt je tanden witter te kunnen maken. Gewoon kauwen op een blaadje zou de klus moeten klaren.
Smaak en reuk: - sterk, eucalyptusachtig, kruidig prikkelend en licht bitter; je proeft een vleugje citroen. Etherische olie van salie verbetert je concentratievermogen en geheugen.
Gebruik: - de blaadjes op het laatste moment en voeg niet te veel toe. Maak thee van verse blaadjes. Neem een theelepel saliebladeren, overgiet dat met een kwart liter gekookt water, laat het twintig minuten trekken en gorgel er dan mee. Of maak saliethee: doe twee theelepels salieblaadjes in een pan met een kwart liter water, breng alles aan de kook en natuurlijk voor het drinken even zeven.
Lekker in: - soepen en sauzen. Bak de blaadjes op een klein vuur in olie tot ze knapperig zijn en strooi ze over past of polenta. pompoen, groene groenten.
Bewaar: - salie enkele dagen op een donkere plaats in water of gewikkeld in vershoudfolie in koelkast. Als je salie gaat planten, moet je er rekening mee houden dat de plant graag wat ruimte om zich heen heeft. Salie doet het vooral goed in een grote pot of moestuinbak op zandgrond, want als de plant in de winter veel in de regen staat, is de kans groot dat ze het niet overleeft. Salie kun je het beste in het voorjaar in huis planten op een ondergrond van potgrond en brekerzand. Dan kun je de zaden afdekken met een dun laagje brekerzand. Elke dag een beetje sproeien, want als ze gaan ontkiemen en ze zijn te droog, dan gaan ze dood.  Na de kieming kunnen ze naar buiten.

Selderij (Apium graveolens) is lekker en gezond!
Bleekselderij, knolselderij en gewoon selderij! Deze planten zijn allen familie van elkaar. Werkt goed tegen vochtophopingen en beschermt de lever.

Sint Janskruid (Hypericum perforatum)
- Helpt tegen depressiviteit.

Smalle Weegbree (Plantago Laveolata) je vindt ze overal!
Grote kans dat u deze plant een keer heeft gezien. Smalle weegbree groeit namelijk overal: van tussen stoeptegels tot aan in parken. Weegbree is een gezonde groente. Het zit boordevol vitaminen en mineralen.

Stevia is lekker zoet!
- Is een plantje dat smaakt naar suiker, maar geen calorieën bevat. Het kan je helpen als je minder suiker wilt eten, maar wel van zoet houdt.
Gebruik: - is gemakkelijk thuis te kweken. Vooral bij fel zonlicht en een lage temperatuur gaat het hard.

Tarwegras (Triticum aestivum) is supervoedsel!
Het is zeldzaam dat één kruid voor zoveel kwaaltjes in kan worden gezet. De belangrijkste eigenschap van tarwegras is dat het ontzurend werkt. Uw lichaam wordt als het ware gezuiverd.

Tijm (Thymus Vulgaris) geeft een snufje gezondheid!
Al in de Griekse oudheid werd dit geurende plantje, dat ook wel kwendel wordt genoemd. Gebruikt tegen hoesten en aandoeningen van de luchtwegen. Kwendelolie kun je verdampen om de lucht te zuiveren van ziektekiemen, het werkt ontgiftend op longen en slijmvliezen en stimuleert het zelfhelend vermogen. Werkt slijmoplossend, heeft een antibacteriële, anti schimmel en antiseptische werking. Deze is goed voor de luchtwegen en helpt tegen het hoesten. Het helpt goed bij keelpijn of ontstoken tandvlees.
Smaak en reuk: - ruikt niet alleen heerlijk, het bevat de gezonde stof tymol. Pittig zoet, typisch mediterraan.
Gebruik: - de blaadjes en topjes zo snel mogelijk en laat ze lang meekoken. Kook water en voeg er twee takjes tijm aan toe. Laat het goed trekken en voeg ahornsiroop en wat citroen toe.
Lekker bij: - groentegerechten, sauzen, bonen en zoetigheid en in mediterrane gerechten of in ovenaardappelen.
Bewaar: - tijm enkele dagen in een afgesloten zakje in de groentela van de koelkast. Zaai tijm in het vroege voorjaar op kamertemperatuur. De zaden zijn heel klein en kiemen onregelmatig. Sommige zijn binnen 2 weken zo ver, maar anderen doen er wat langer over. Als je de gekiemde zaadjes over een moestuinbak met potgrond verspreid, zorg dan voor luchtige grond. Bijvoorbeeld een combinatie van potgrond met zand. Leg ze zo'n 0.5 centimeter onder de grond en houdt het vochtig, maar niet kletsnat.

Venkel (Foeniculum Vulgare) Gek op drop?
- Maagproblemen en een opgeblazen gevoel: venkel helpt deze klachten te verminderen.
Smaak en geur: - ruikt en smaakt enigszins naar anijs.

Vlier(bessen) (Sambucus Nigra, Elderberry) is een gezond fluitje rijk aan antioxidanten!
Vlier bezit vlierbloesem en vlierbessen. Het is een plant van de familie van het muskuskruid en bloeit overal. In de zwarte besjes zitten pitten waardoor deze behoren tot de steenvrucht. De struik bloeit in de zomer en draagt bessen in het najaar. Al ver voor onze jaartelling beschreef Hippocrates, grondlegger van de westerse geneeskunst, de brede toepasbaarheid. Bessen worden al eeuwen geprezen vanwege de vele gezondheidseigenschappen, bessen worden uitwendig gebruikt om wonden te behandelen en helpen inwendig bij keelontsteking, griep en gebruikt tegen koorts en gewrichtspijnen. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de geneeskrachtige werking van de vlier afkomstig is van de verschillende voedingstoffen die aanwezig zijn in de bessen. De voedingstoffen zijn tannine, aminozuren, carotenoïden, bio-flavonoïden, rutine en vitamine A, B en C. Een van de grootste voordelen van de vlierbessen zijn hum immuniteitsverhogend eigenschappen. Wordt zowel in supplementen als in siroopvorm aangeboden. De vlierbessen kunnen gebruikt worden in de vorm van vlierbessap. Toch kun je het sap slechts in kleine hoeveelheden drinken omdat het diarree kan geven.

Zilverschoon (Potentilla Anserina)is een allesreiniger!
- Is goed voor (darm)krampen en bij een pijnlijke menstruatie. De medicinale plant helpt daarnaast tegen diarree en ontstekingen.

Zwarte peper (Piper Nigrum) ofwel hete peper!
Dit klinkt waarschijnlijk vreemd in uw oren. Peper in uw thee. Toch is dit verre van ongewoon. Zwarte peper stimuleert de spijsverteringsorganen en bevordert de werking van de lever.

Bron:
- Alka.nl 2022
- Gezondheidsnet.nl 2019
- HatKanWel.nl 2019
- GezondNU 2017 - 2019







































Wist je dat?

Nieuw soort oplosbaar plastic!
Wetenschappers ontwikkelen nieuw soort plastic dat vanzelf oplost in zeewater!
Lees verder op wistje dat.