google certified
www.gezondleven.nl-web.net

Zoeken



Home



Vorige pagina


Je bent op:
Voeding
Gezondheidsvoordelen van appelazijn!

Maar is dit huis-tuin-en-keukengoedje echt een wondermiddel?

Azijn wordt al duizenden jaren gebruikt. In het oude Babylon (circa 5.000 jaar voor Chr) conserveerden ze er al levensmiddelen mee. In het oude Palestina (circa 700 voor Chr) was het een belangrijke smaakmaker en in het Romeinse rijk kregen slaven een mengsel van azijn, wijn en gekookt water te drinken.

Appelazijn duikt steeds vaker op als dé tip voor werkelijk bijna alles
Zo kan je er mee schoonmaken, je haar mee wassen, gezichtsmaskers mee aanmaken en vlekken mee verwijderen. Het zou helpen bij afvallen, goed zijn voor je darmflora en de perfecte detox zijn voor je lichaam. Kalknagels, een verkoudheid of brandend maagzuur? Appelazijn helpt. Tenminste, als we het internet moeten geloven. Het lijkt het middel tegen elke kwaal dat je maar kunt bedenken en dat voor slechts een paar euro. Hoog tijd om er meer over te weten.

Gefermenteerde appelsap
- Appelazijn is niets meer dan gefermenteerde appelsap. Het wordt gemaakt door aan versgeperst appelsap bacteriën en gisten toe te voegen, die de suikers uit de appelsap omzetten in alcohol. Tijdens een tweede fermentatieronde, waarbij weer bacteriën en gisten worden toegevoegd, wordt de alcohol omgezet in azijn en tada: je hebt appelazijn. Appelazijn zou zijn geneeskrachtige werking hebben te danken aan de hoge zuurgraad en het fermentatieproces.

1. De perfecte detox?
- De grote vraag blijft natuurlijk of het wonderen doet voor je gezondheid. Om je lichaam te ontgiften, wordt dit huis-tuin-en-keukengoedje bijvoorbeeld steeds vaker getipt als de perfecte detox.
- Steeds vaker lees je hoe belangrijk ongiften is. Het ondersteunt je lichaam namelijk bij het afvoeren van schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld alcohol of medicatie. Kan je lijf hierbij wel een steuntje in de rug gebruiken? Dan heeft het zin om appelazijn te drinken. Niet alleen stimuleert dit je spijsvertering, het zorgt er ook voor dat je voldoende maagzuur kunt aanmaken waardoor de vetering van eiwitten beter verloopt. Win-winsituatie dus!
- Appelazijn kan inderdaad goed als ondersteuning dienen bij een detox omdat het de spijsvertering stimuleert. Het zorgt ervoor dat je voldoende maagzuur kan aanmaken, waardoor de vertering van eiwitten beter verloopt. Dat kan weer klachten schelen als een opgeblazen gevoel, boeren en oprispingen. Maar een wondermiddel is het niet. Alleen appelazijn drinken en verder niets aan je voedingspatroon aanpassen, zal niet zoveel doen. Als je kiest voor detoxen kun je dit op verschillenden manieren doen. Heel intensief door bijvoorbeeld een paar dagen een week te sapvasten of wat milder door bepaalde voedingsstoffen een tijdje te laten staan en de consumptie van groenten flink te verhogen. Bij beide vormen van vasten kan appelazijn een ondersteuning zijn. Je voegt dan één keer per dag voor een maaltijd of sapje twee eetlepels toe aan een glas water.

2. Het draagt bij aan een gezonde spijsvertering
- Onze spijsvertering is een ingenieuze maar kwetsbare fabriek. Werkt het niet zoals het hoort, dan heeft het effect op je hele lijf. Appelazijn verbetert de conditie van de huid en ondersteunt de darmflora. Denk aan een opgeblazen buik, maar ook aan de kans om eerder ziek te worden. Appelazijn heeft een positief effect op de maagenzymen en houdt de productie van maagzuur in balans. Twee belangrijke schakels voor een gezonde spijsvertering.

3. Appelazijn geeft je immuunsysteem een boost
- Als de 'r' in de maand zit, doen we er alles aan om onze weerstand in topconditie te houden. Van extra gezond eten tot langer slapen. Het drinken van appelazijn mag ook op je to-do list voor een sterke weerstand staan. Dit natuurlijke drankje geeft door het hoge zuurpercentage je immuunsysteem een welkome boost.

4. Goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel
- Appelazijn zou ook helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Weer een fabel? Goed nieuws: dit klopt wel. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van een glas water met een scheutje appelazijn vóór de maaltijd de kans op schommelingen in je bloedsuiker verkleint. En dat is positief, omdat een constant hoge bloedsuikerspiegel onder andere de kans vergroot op diabetes. Heeft deze flinke pieken en dalen, dan heb je niet alleen een grote snaaidrang, maar ook eerder last van stemmingswisselingen. Een eenvoudige manier om je bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden, is het drinken van een glas appelazijn.
- Voor je darmflora is appelazijn ook een goed middel. De zuurgraad van appelazijn is gunstig voor de darmflora. Goede bacteriën gedijen beter in een zuur milieu, terwijl minder gunstige bacteriën en gisten een zuur milieu vaak niet prettig vinden. Er is een onderzoek dat het bescheiden effect bij afvallen heeft aangetoond. Maar ook hier geldt: als je alleen appelazijn drinkt en verder niet gezond leeft, zal dit weinig verschil maken.

Drink appelazijn nooit puur
Appelazijn is lekker veelzijdig, dat is een feit. Je kunt het gebruiken als schoonmaakmiddel en door je dressing. Het wordt zelfs gebruikt bij allerlei kwaaltjes zoals schimmelnagels, roos en acne. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het daadwerkelijk tegen deze klachten helpt, maar het is het proberen waard. Denk er wel aan dat je het nooit puur drinkt of zonder te verdunnen op je huid smeert. Voor je tandglazuur is dit goedje minder goed, dus door een rietje drinken is verstandig. Een laatste tip: ga altijd voor biologische troebele, ongefilterde appelazijn. Deze bevat meer van de gunstige bacteriën die het fermentatieproces in gang hebben gezet dan de gefilterde variant.

Nog meer dingen die je met azijn kan doen

Hiervoor kan je natuurazijn gebruiken, maar ook schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat. Schoonmaakazijn is dus niet voor consumptie bedoeld, maar echt alleen om mee schoon te maken.

Waarom je beter azijn i.p.v. 'gewone' schoonmaakmiddelen kan gebruiken om je huis schoon te maken
1. Geen agressieve chemicaliën.
2. Minder ingrediënten, dus kleinere milieu-impact.
3. Minder gevaar voor kinderen en huisdieren.

Natuurazijn en schoonmaakazijn: beide biologisch afbreekbaar
Schoonmaakazijn en natuurazijn zijn beide biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat het gemakkelijk wordt afgebroken door natuurlijke processen en geen langdurige schade toebrengt aan het milieu. Bacteriën in de bodem en het water kunnen de zuren in azijn afbreken tot onschadelijke stoffen, maar let op: dat betekent niet dat je azijn gewoon in de tuin kunt gooien. Heb je het gebruikt in een emmer, gooi het dan via de gootsteen of wc weer weg.

1. Afwasmiddel
- Azijn heeft, net als citrusfruit, de eigenschap om dwars door vet heen te werken. En dat is handig als je de afwas wilt doen. Hiervoor kan je zowel witte azijn gebruiken of appelazijn. Gebruik ongeveer 1 deel azijn op 3 delen water en laat je glazen gewoon lekker in de lucht opdrogen. Ook als je een pan hebt, die compleet aangebrand is, is azijn je beste vriend. Kook dan 2 tot 3 kopjes azijn in de pan. Niet alleen lost dat het vet op, maar het herstelt ook de antiaanbaklaag van de pan. Azijn kan je trouwens beter niet gebruiken voor gietijzeren pannen: daar is het zuur net iets te sterk voor.

2. Glansspoelmiddel
- Je kan witte azijn ook prima toevoegen aan je vaatwasser als glansspoelmiddel. Je glazen komen er dan prachtig uit (en de rest natuurlijk ook). Ook als je zelf vaatwastabletten wil maken, is azijn een niet te missen ingrediënt. Vul hiervoor een ijsblokjeshouder met een mengsel van baking soda, zeezout, citroenzuur, etherische olie en azijn.

3. Wasverzachter
- We draaien gemiddeld 2,9 wasjes per week. Daarmee verbruiken we een hoop water, wasmiddel en wasverzachter. Als je azijn als wasverzachter gebruikt, maak je dus een groot verschil als het om je ecologische voetafdruk gaat. Doe ongeveer een kopje azijn in het vakje dat voor de wasverzachter bestemd is. Zo wordt het meegenomen in de laatste spoeling. Bijkomend voordeel is dat het helpt bij het ontkalken van de machine. Het spoelt de zeepresten uit de machine en je kleding, helpt bij het verwijderen van vlekken en werkt als wasverzachter. Azijn werkt trouwens ook goed als wasmiddel. Het zorgt ervoor dat de kleuren van je was minder snel vervagen.
- Dan is er nog één ding waar ik het graag over wil hebben: wasverzachter. Kort gezegd: het is slecht voor het milieu, je kleding en je gezondheid. Wasverzachters laten vaak een dun laagje achter op de stof waardoor deze zachter aanvoelt, maar dit kan ook huidirritatie veroorzaken. Bovendien bouwen die laagjes na elke wasbeurt op, waardoor de vochtabsorptie van de stof na verloop van tijd minder wordt. Dat is vooral bij sportkleding niet heel praktisch.
- Daarbij komt, dat het vaak ook een dun laagje in je wasmachine achterlaat. Hierdoor gaat die eerder stuk of is de machine zelf gewoon niet meer zo schoon als je zou denken en willen.

4. Vlekkenverwijderaar
- Azijn is echt een wondermiddel als het om vlekken gaat. Denk daarbij aan chocoladevlekken, koffievlekken, bloedvlekken of inktvlekken. Voor chocoladevlekken mix je een deel azijn met een deel water en dat masseer je in de vlek met wat zeep. Voor koffievlekken gebruik je alleen azijn en wat zeep. Voor bloedvlekken mix je 1 deel azijn, 1 deel water en 1 deel bruisend water. En voor inktvlekken mix je een deel melk met een deel azijn.

5. Schoonmaakmiddel
- In plaats van de chemische sprays kan je voor je keuken en badkamer net zo goed azijnspray gebruiken als schoonmaakmiddel. Het werkt niet alleen in op vet (zie afwasmiddel), maar ook op bijvoorbeeld zeepresten, kalkaanslag en schimmel. Denk er wel aan dat azijn niet voor alle materialen even geschikt is. Zo kan je het beter niet gebruiken op graniet, steen, marmer of een houten vloer. Daar is het net iets te agressief voor. Maar voor laminaat of keramische tegels is het prima. Hier vind je een recept voor allesreiniger.

6. Gootsteenontstopper
- Natuurlijk is het handig om allereerst de pijp onder je gootsteen of wastafel los te draaien (met een emmer eronder) om de troep eruit te halen. Als je de boel weer vastgedraaid hebt, kan je voor de zekerheid nog een mengsel van baking soda en azijn door de gootsteen spoelen. Schrik niet, want het mengsel gaat sissen en bruisen, maar dat is juist de bedoeling. Je kan het vervolgens naspoelen met gekookt water.

7. Groente wassen
- Je kan je groente natuurlijk gewoon met water wassen, maar als je er echt zeker van wilt zijn dat alle schimmels en bacteriën weg zijn, is azijn een handige toevoeging. Je groente blijven hierdoor trouwens ook langer goed. Meng hiervoor 3 kopjes water met 1 kopje witte azijn.

8. Bladgroente oppeppen
- We hebben het allemaal wel eens bij de hand gehad: je opent vol verwachting de koelkast en vindt daar een totaal verlepte krop sla, andijvie of spinazie. Dan kan een badje van azijn wonderen doen en je groenten weer behoorlijk oppeppen. Dit komt omdat azijn helpt bij de opname van water in de bladeren. Je bent je groente dus feitelijk aan het rehydrateren en dat werkt.

9. Eerst hulp bij spijsvertering
- De meesten van ons hebben wel eens gehoord van een uitgeperste citroen in een glas water als goede start van de dag. Dit kan je ook doen met een eetlepel azijn in een glas water Dit helpt bij een eventueel tekort aan maagzuur en draagt op die manier bij aan de spijsvertering. Kies hiervoor wel voor azijnsoort zonder gist.

10. Opsporen van baarmoederhalskanker
- We zeggen het er onmiddellijk bij: don't try this at home. Maar azijn helpt, met name in ontwikkelingslanden, bij het opsporen van baarmoederhalskanker. Een verpleegkundige brengt dan met een wattenstaafje een paar druppels azijn aan op de baarmoedermond. Verkeerde cellen kleuren wit en die kunnen dan meteen met stikstof worden verwijderd. De reguliere uitstrijkjes in Nederland zijn volgens het RIVM nog steeds een veel betere methode en ook vaccinaties blijven nodig.

11. Conditioner
- De één zweert erbij en de ander vindt het verschrikkelijk, maar je kan je haar dus wassen met baking soda (en water) om het vervolgens te spoelen met appelazijn. Van dat laatste word je haar namelijk weer zacht en makkelijk doorkambaar. Het is een trend die uit de no poo beweging voortkomt (geen shampoo) en 100% zero waste is. Wij zeggen: probeer het gewoon eens, je weet maar nooit.
Met azijn zorg je voor een oppepper en glanzend haar, zodat het weer gaat opleven!

12. Antiroos
- Meng hiervoor 2 eetlepels lijnzaadolie met appelazijn. Masseer het op je hoofdhuid en verdeel het over je haar. Draai een handdoek om je hoofd en laat het een uur intrekken, voordat je je haar weer wast.

13. Gezichtsmasker
- Je zou het misschien niet meteen denken, maar azijn is een prima ingrediënt voor je homemade gezichtsmasker. Neem bijvoorbeeld een halve avocado, 3 eetlepels honing, 3 eetlepels havermout en 1 eetlepel appelazijn. Smeer het op je gezicht, leg er een warme, vochtige handdoek over en laat het 30 minuten intrekken.

14. Nagellakremover
- Doe hiervoor een kleine hoeveelheid azijn in een kommetje. Voeg het sap van een citroen, limoen of sinaasappel toe. Meng het goedje en druppel het op een watje (of -in het kader van zero waste op een doekje) en veeg de lak van je nagels. Azijn breekt de nagellak op een natuurlijke wijze af.

15. Fruitvliegjes
- Deze truc ken je vast al: vul een glazen pot met azijn, wijn of bier. Dek de pot af met plasticfolie waar je minuscule gaatjes in prikt. De beestjes kunnen door de gaatjes wel naar binnen, maar niet naar buiten. Eventueel kan je er nog stukjes appel aan toevoegen.

16. Wespen
- Sommige mensen worden al panisch als er ook maar één wesp in de buurt is. Weet dan dat deze beestjes niet houden van de geur van azijn of kruidnagel. Zet dus wat kommetjes met azijn op tafel of met koud water met daarin wat kruidnagels. Je kan ook wat kruidnagels in een sinaasappel prikken, want sinaasappelen, daar houden wespen ook niet van en dus blijven ze dan hopelijk uit je buurt.

17. Mieren
- Ook mieren houden niet van azijn. Dus als je last hebt van mieren en je wilt ze persé niet op je aanrecht of eettafel hebben (of in je keukenkastjes), spray die dan in met een mengsel van gelijke delen water en azijn. Goede kans dat ze wegblijven. Je moet het misschien wel een paar keer herhalen.

18. Onkruid en groene aanslag
- Azijn bevat azijnzuur en is een goed werkende, natuurlijke onkruidverdelger. Veel tuinliefhebbers geven de voorkeur aan azijn omdat azijn minder schadelijk is dan herbiciden. Je kunt een druksproeier gebruiken om de azijn op het onkruid te sproeien, waarbij je de planten die je wilt behouden voorzichtig vermijdt. Voor hardnekkiger onkruid kun je een sterkere azijnzuuroplossing gebruiken, of wat afwasmiddel en zout toevoegen voordat je het onkruid behandelt.
- Voor groene aanslag meng je wat water met wat schoonmaakazijn en schrobben maar. De groene aanslag op je tegels verdwijnt als sneeuw voor de zon. Overigens mag je van de Rijksoverheid officieel geen azijn gebruiken tegen aanslag of onkruid, omdat het effect daarvan op het milieu nog niet beoordeeld is. Azijn schijnt namelijk niet zo heel erg goed te zijn voor de bodemkwaliteit en de kleine beestjes die daar leven en waar je planten afhankelijk van zijn.

19. Tegen brandneteljeuk
- We kunnen een lang verhaal ophangen over de kalkachtige naaldjes van de brandnetel met daarin histamine en mierenjeuk, maar punt is dat als je azijn over de plek wrijft de kalk oplost en de jeuk dus verdwijnt. Hetzelfde geldt trouwens voor een kwallenbeet, weet ik uit eigen ervaring. En ook bij een muggenbult helpt het tegen de jeuk.

20. Geurvreter
- Je verwacht het niet, maar als je azijn vernevelt over muf ruikende gordijnen of een paar schoteltjes in een stinkende ruimte zet, dan werkt dat als een tierelier. Je kan het ook over je bankstel vernevelen. Bijkomend voordeel is dat je kat de bank hierdoor niet meer aan gort krabt. Katten houden namelijk ook niet van azijn (of van citrusfruit). Geen garanties natuurlijk, want het blijven eigenwijze rakkers, die katten. Ook voor je stinkende prullenbak is azijn een uitkomst. Besmeer er een oude boterham mee en leg die een nachtje onderin je prullenbak . De volgende ochtend zijn alle nare geurtjes verdwenen. Wel zo prettig wakker worden.

21. Watervlekken op hout
- We zijn natuurlijk allemaal super voorzichtig met onze mooie houten tafel, maar een ongelukje zit in een klein hoekje. En een ring van je waterglas is snel gemaakt. Azijn is daar een prima oplossing voor. Wat je nodig hebt, is een gelijk deel azijn en plantaardige olie. Smeer dat met de nerf mee op de plek van de watervlekken et voila!

23. Je auto ontdooien
- Je bent hartje zomer natuurlijk niet bezig met je autoramen krabben, maar regeren is vooruit zien. En ooit komt de dag, dat je op staat en het weer zover is. Weet dan dat azijn hierbij een fantastisch hulpmiddel is. Het zuur zorgt er namelijk voor dat het ijs sneller zacht wordt en smelt. Nog makkelijker is het om de bevroren ramen te voorkomen. Spray dan bij nachtvorst voorspellingen 's avonds al een mengsel van azijn en water op je ramen. Dat scheelt weer krabben in de ochtend.

24. Stickerverwijderaar
- Labels, sticker, tape: het is allemaal even moeilijk te verwijderen zonder de hulp van je beste maatje. Je kan een doekje (of een keukenpapiertje) onderdompelen in witte azijn en dit ongeveer 5 minuten op het plakkertje leggen. Daarna kan je het zonder al te veel moeite verwijderen. Als er nog plaksel overblijft, kan je dit ook met azijn wegpoetsen.

25. Houd je bloemen vers
- Net als bij verlepte groente, zorgt azijn ook hier voor langer leven van bloemen. Los drie eetlepels suiker en twee eetlepels appelazijn op in een vaas lauw water. De stelen moeten ongeveer 7 tot 8 cm onder water staan voor het maximaal haalbare effect.

Verschil in zuurgraad
Het enige verschil tussen schoonmaakazijn heeft een hogere zuurgraad (10%) dan natuurazijn (4%) en is daardoor iets minder milieuvriendelijk. Je vindt schoonmaakazijn in de supermarkt dan ook bij de schoonmaakproducten en natuurazijn bij de levensmiddelen, vaak in de buurt van de olijfolie. Het belangrijkste verschil is dan ook dat je schoonmaakazijn niet kunt eten en natuurazijn wel.

Bron:
- HetKanWel.nl 2019-2024

































Wist je dat?

Wat betekent zelfcompassie?
Zelfcompassie is het vermogen vriendelijk en mild te zijn voor jezelf, zoals je ook zou zijn voor een geliefde of je kind. Je wordt er niet mee geboren, maar je kunt het leren. Het is iets anders dan zelfmedelijden en ook iets anders dan jezelf verwennen. Er is een groot verschil tussen zelfwaardering en zelfcompassie, omdat zelfwaardering eigenlijk gebaseerd is op een vergelijking met anderen.
Lees verder op wistje dat.