google certified
www.gezondleven.nl-web.net

Zoeken



Home



Vorige pagina


Je bent op:
Wist je dat
Wat je kunt doen met bakingsoda?

Wondermiddel in de keuken, badkamer en tuin

Bakingsoda (natriumbicarbonaat) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Het wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda genoemd. Het is een wit poeder met de chemische formule NaHCO3. NaHCO3 bestaat uit natrium en HCO3. HCO3 staat voor bicarbonaat, wat een combinatie is van waterstof, koolstof en zuurstof. De term bicarbonaat betekent niet dat er twee carbonaten (CO3) in zitten, maar dat er twee delen in het bicarbonaat-ion zitten: waterstof (H) en carbonaat (CO3).
- Ons lichaam maakt zelf natriumbicarbonaat aan, onder meer in de alvleesklier, nieren, rode bloedcellen en speekselklieren. Dit is voor onze gezondheid onmisbaar en zelfs van levensbelang. Met een pH van 8,3 is het een alkalische ofwel basische stof, wat betekent dat het zuren kan neutraliseren. Natriumbicarbonaat helpt onder andere bij het handhaven van de juiste pH-waarde in ons bloed; een afwijking van de normale pH van 7,35 - 7,45 kan ziekte of zelfs de dood als gevolg hebben,
- Natriumbicarbonaat is een lichaamseigen stof en speelt als hoofdbestanddeel van de basische buffer een belangrijke rol in het lichaam. Natriumbicarbonaat kan zure afvalstoffen direct in het bloed neutraliseren, vastgezette zuren weer oplossen en alle overtollige zuren laten afvoeren.
- Verlies van natriumbicarbonaat is verzurend voor het lichaam
De afname van natriumbicarbonaat zorgt ervoor dat het bloed wordt beperkt in het handhaven van de juiste zuurgraad (pH 7,365). De zuurgraad van het bloed kan slechts binnen een zeer kleine marge bewegen om het lichaam in leven te houden.

Bakingsoda is milieuvriendelijk alternatief
Natriumbicarbonaat wordt in de volksmond ook wel zuiveringszout of baking soda genoemd vanwege de zuiverende werking bij het verwijderen van zuren. Buiten het lichaam wordt natriumbicarbonaat o.a. toegepast als zuurteregelaar in voedingsmiddelen, stabilisator, rijsmiddel (vandaar de bijnaam baking soda) en binnen de medische wereld als ingrediënt van geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld brandend maagzuur. Vanwege de toepassing als ingrediënt heeft natriumbicarbonaat ook een E-nummer toegewezen gekregen: E500.
- Bakingsoda werd zo'n 150 jaar geleden in Amerika en Engeland al gebruikt in het huishouden, voordat het vervangen werd door allerlei in de fabriek gemaakte chemische schoonmaakmiddelen en voor het rijzen van deeg en beslag. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen en ook geweldig voor persoonlijke verzorging.
- Het bindende effect van bakingsoda in deeg, maakt het ook geschikt om mee schoon te maken. Zo hechten vieze geurtjes zich bijvoorbeeld aan het zuiveringszout.
- Nu we met de gevolgen van klimaatverandering te maken hebben, is het logisch dat we (terug) grijpen naar milieuvriendelijke alternatieven, zoals baking soda. Het is niet alleen een geweldig ingrediënt om mee te bakken en schoon te maken, maar het is ook nog eens onmisbaar als het gaat om persoonlijke verzorging.
- Bakingsoda of baksoda wordt regelmatig als rijsmiddel in bakrecepten gebruikt, maar je kunt er nog veel meer mee doen.

De mogelijkheden van baking soda volgens studies
Baking soda heeft volgens studies ontzettend veel mogelijkheden, van positieve gezondheidseffecten tot allerlei huishoudelijke toepassingen. Laten we eens kijken wat wetenschappers hierover te zeggen hebben. We beginnen bij het effect op onze gezondheid:

1. Kan sportprestaties verbeteren:
- Studies tonen aan dat baking soda de sportprestaties kan verbeteren. Tijdens zware inspanning produceren spieren melkzuur, wat zorgt voor een branderig gevoel. Baking soda kan dan helpen de hoeveelheid melkzuur te verminderen. Ook zorgt de hoge pH-waarde van baking soda mogelijk voor uitstel van vermoeidheid. De geadviseerde dosering is ongeveer 0,3 gram baking soda per kg lichaamsgewicht, 1-2 uur voor de inspanning.

2. Verzacht de keelpijn:
- We beginnen langzaam te snappen waarom dit product als wondermiddel wordt bestempeld. Ook tegen een zere keel werkt bakingsoda goed. Hiervoor kun je gorgelen met de baksoda, net zoals je bij het mondspoelmiddel zou doen. Dit kun je 3x per dag herhalen.

3. Eerste hulp insectenbeten:
- Oei, gestoken door een insect? Meng dan een klein beetje water met wat bakingsoda tot er een pasta ontstaat. Dit kun je op de geïrriteerde huid smeren. Bij een bijensteek kun je de angel vervolgens heel makkelijk verwijderen. Ook zou het de pijn van de steek wat kunnen verminderen.

4. Verlicht jeuk en zonnebrand:
- Baden met baking soda worden vaak aanbevolen om jeuk te verlichten na insectenbeten of bij zonnebrand. Het zou helpen om de jeukende huid te kalmeren. Je kunt 1-2 kopjes baking soda toevoegen aan lauw badwater. Zorg dat het aangetaste gebied goed ondergedompeld wordt. Voor specifieke plekken kun je ook een pasta maken van baking soda en water en die dik aanbrengen.

5. Als mondspoelmiddel:
- Ja, baksoda werkt ook voor een frisse adem bv. na te veel knoflook. Meng een glas water met een theelepel bakingsoda en spoel en/of gorgel er vervolgens een halve tot een hele minuut mee.
- Tandenborstels schoonmaken- Meng een 1/4 kopje water met eenzelfde hoeveelheid baking soda. Zet de borstels erin en laat een nacht staan, hierna afspoelen.
- je kunt ook af en toe je tanden er mee poetsen voor wittere tanden. Meerdere studies tonen aan dat tandpasta met baking soda effectiever is in het bleken van tanden en verwijderen van tandplak dan tandpasta zonder baking soda. Dit komt waarschijnlijk door de mild schurende eigenschappen van baking soda, waardoor kleurende moleculen op tanden worden verbroken.
- Ook heeft het een antibacteriële en antimicrobiële werking die schadelijke mondbacteriën kan bestrijden. Het moet wel met mate gebruikt worden om het tandglazuur niet aan te tasten.
- het helpt onder andere bloedend tandvlees te stoppen.
- tandplak helpen verwijderen. Tandpasta's van parodontax bevatten 67% natriumbicarbonaat.
Enkele studies suggereren dat het de adem kan verfrissen en mogelijk antibacteriële eigenschappen heeft. Onderzoek toont aan dat baking soda mondwater het aantal mondbacteriën niet significant verlaagt, maar wel de pH in de mond verhoogt. Een hogere pH kan de groei van bacteriën afremmen. Je kunt zelf baking soda mondwater maken door 1/2 theelepel baking soda op te lossen in een half glas warm water.

6. Verwijdert sommige bestrijdingsmiddelen:
- Onderzoek suggereert dat het weken van groente en fruit in een baking soda-oplossing een effectieve manier is om sommige pesticiden te verwijderen. Eén studie toonde aan dat appels 12-15 minuten weken in water met baking soda de pesticideresten grotendeels verwijderde (34). Het haalt niet alle pesticiden weg, maar alleen bestrijdingsmiddelen die reageren op alkalisch water.

7. Kan pijn door aften verminderen:
- Oudere studies suggereren dat een mondspoeling met baking soda de pijn veroorzaakt door aften kan verzachten. Maak een mondspoeling door baking soda te mengen met water en spoel je mond eenmaal per dag met dit mengsel tot de aft genezen is.

8. Kan achteruitgang door chronische nierziekte vertragen:
- Enkele studies beweren dat inname van baking soda de nierfunctie kan verbeteren en de progressie van chronische nierziekte kan vertragen. Het zou helpen om de nieren te ontlasten. Bij nierproblemen is het wel belangrijk om te overleggen met een arts voordat je baking soda gaat innemen, vanwege de effecten op de mineralenbalans.

9. Verlicht problemen met de huid:
- Het nemen van een bad met baking soda kan helpen bij de behandeling van verschillende huidproblemen. Uit onderzoek blijkt dat baking soda schimmels en gistcellen zoals Candida kan doden. Het lijkt ook een nuttig antischimmelmiddel bij nagel- en huidschimmels. Ook kan een baking soda-bad de jeuk en irritatie verlichten bij eczeem en psoriasis

10. Werkt mogelijk tegen blaasontsteking:
- Een wetenschappelijk onderzoek uit 2018 geeft aan dat orale inname van zuiveringszout de pH-waarden in de urinewegen kan verhogen, wat de symptomen van een urineweginfectie kan verlichten.

11. Kan bepaalde kankerbehandelingen verbeteren:
- Kanker is een veelvoorkomende doodsoorzaak die vaak behandeld wordt met chemotherapie. Enkele dier- en celstudies suggereren dat baking soda de effectiviteit van chemotherapie kan verbeteren. Het zou de omgeving rondom tumoren minder zuur maken waardoor de chemotherapie beter kan werken. Maar omdat het bewijs beperkt is, is meer onderzoek bij mensen nodig. Het is belangrijk om baking soda tijdens een chemotherapiebehandeling alleen in te nemen na overleg met een (orthomoleculaire) arts, vanwege mogelijke interacties.

12. Tegen lichamelijke klachten
- Heb je last van pijnlijke gewrichten tot hoofdpijn, slecht slapen en steeds willen eten. Met een detox van meer dan 4 maanden waarbij je dagelijks ongeveer 200ml bakingsoda in water oplost kun je van veel klachten afkomen.

Waar kun je het nog meer voor gebruiken?

13. Een gifvrije deodorant:
- Menselijk zweet is van zichzelf geurloos. De geur ontstaat pas nadat bacteriën in de oksels het zweet afbreken in zure stoffen. Bakingsoda werkt goed tegen vieze luchtjes, waaronder zweetlucht. Baking soda wordt vaak gebruikt als natuurlijke deodorant, omdat het de omgeving van de oksels minder zuur maakt, waardoor de bacteriën het zweet minder kunnen afbreken. Hierdoor vermindert de zweetgeur. Je kunt het uitproberen door het op de oksels te strooien of te mengen met kokosolie of een ander natuurlijk ingrediënt.
- Puur natuur deo: Probeer eens en meng 2 eetlepels vloeibare kokoslie met 3 eetlepels bakingsoda em 3 eetlepels arrowroot (maizena) als bindmiddel. Roer dit goed tot een gladmengsel en laat het opstijven. Je kunt dit gemakkelijk met een poederkwast of sponsje onder de armen aanbrengen, maar er zijn ook verschillende recepten voor smeerbare deo met kokosolie en etherische olie op het internet te vinden.

14. Gifvrij schoonmaakmiddel voor in de keuken en badkamer:
- Baking soda is een veelzijdig en natuurlijk schoonmaakmiddel dat ideaal is voor het schoonmaken van de keuken en badkamer. Baking soda gemengd met citroensap kan aangebracht worden op diverse keukenoppervlakken om vet en bacteriën te verwijderen. In de badkamer kan een pasta van zuiveringszout en water op tegels, toiletten en andere oppervlakken ingewreven worden om ze te ontvetten en te desinfecteren. Deze natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn kosteneffectief en milieuvriendelijk. Ze vormen een goed alternatief voor agressieve chemicaliën in gangbare schoonmaakproducten.
- Bakingsoda werkt als een veilig en effectief schuurmiddel. Maak tegels, voegen, de wasbak, douche en het bad schoon door een beetje op een natte spons of doekje te strooien. Goed naspoelen met water en droog wrijven.
- Douchegordijn schoonmaken - Wanneer je douchegordijn beschimmeld is, kun je deze met bakingsoda wassen. Doe het douchegordijn dan met twee badlakens in de wasmachine op het programma voor een fijne was. Gebruik een half kopje bakingsoda als wasmiddel en een half kopje azijn als wasverzachter.
- Toilet; Strooi 1 koffiekopje in het toilet en giet daaroverheen 1 koffiekopje azijn. Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan met een borstel schoon. Je kunt het ook gebruiken om je eigen toiletblok te maken.

15. Oven schoonmaken:
- Als je oven wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken, kun je het gemakkelijk schoonmaken met bakingsoda. Strooi hiervoor wat van het poeder over de bodem van de oven, spuit er wat water op met een plantenspuit en laat dit een nachtje intrekken. De volgende dag kun je het gemakkelijk schoon boenen met een sponsje.
- Met citroen wordt de oven nog frisser: verwarm de oven op 200 graden, Doe een schijfje gesneden citroen in een ovenvaste schaal en zet de citroen 10 minuten in de oven. Neem na het afkoelen de wanden af met een vochtige doek.

16. Als wasverzachter:
- Waar je voor het douchegordijn azijn als wasverzachter gebruikt, kun je voor de gewone was heel goed bakingsoda gebruiken. Je witte was wordt hier nog witter van. Meng een half kopje bakingsoda met vloeibaar wasmiddel voor optimaal resultaat.
- Witte was wordt witter en zachter met een paar eetlepels bakingsoda. En je hebt minder waspoeder nodig.

17. Afvoerputje:
- Voorkom en/of verhelp verstopping in je afvoer door een 1/2 koffiekopje in water opgeloste bakingsoda in het afvoerputje te gieten, gevolgd door een 1/2 koffiekopje natuurazijn. Laat het lekker bruisen en giet er dan na 10 minuten tot een kwartier kokend water overheen. Indien nodig herhalen. De afvoer van je wastafel kan je natuurlijk ook makkelijk even uit elkaar halen om het ergste vuil eruit te halen. Vaak zijn dat haren vol zeepresten. Vergeet dan niet om er een emmer onder te zetten in verband met het water.

18. Krachtige geurneutralisator:
- Baking soda kan helpen om onaangename geuren te neutraliseren. Het absorbeert geurdeeltjes in plaats van de geur te maskeren. Een bakje baking soda in de koelkast neutraliseert nare koelkastgeuren. Ook kan het dienen als natuurlijke luchtverfrisser door het te mengen met essentiële olie.
- Plaats een geopend pakje achter in de koelkast om luchtjes te neutraliseren. Vervang het pakje iedere maand met een nieuwe en gebruik de oude om de wc of prullenbak mee schoon te maken.
- Geurvreter voor zweetlucht inde (sport)schoenen, laat een nachtje intrekken, even uitkloppen en ze ruiken weer als nieuw.
- Zuiveringszout is een perfecte geurvreter. Vul een oude sok of ander zakje met 3 eetlepels en leg deze dichtgeknoopt als geurzakje in de kledingkast.
- Frisse kattenbak; Ook tegen de vieze geurtjes van de kattenbak werkt bakingsoda erg goed. Strooi hiervoor wat bakingsoda over de bodem van de kattenbak.

19. Met bonen of peulvruchten meekoken:
- Doe een theelepel baking soda mee te koken met je bonen of peulvruchten, maak je ze beter verteerbaar. Bij kikkererwten gaat het vliesje zo ook beter van de kikkererwt af. Je kunt het ook toevoegen tijdens het weken. Dat scheelt vervolgens ook nog eens de helft van de kooktijd.

20. Blije bloemen:
- Om verse snijbloemen langer vers te houden, kun je bakingsoda toevoegen aan het water in de vaas. Een theelepel bakingsoda is genoeg voor één bos bloemen.

21. Maakt vuil wasgoed weer mooi wit:
- Baking soda is een goedkoop en natuurlijk middel om wasgoed witter en schoner te krijgen. Het is een oplosbaar alkalisch zout dat vuil en vlekken kan helpen verwijderen. Baking soda werkt door een chemische reactie met zuren in vlekken wanneer het oplost in water. Ongeveer een halve kop baking soda toevoegen aan je normale wasmiddel kan zo helpen om kleding witter te maken.

22. Tegen bloedvlekken:
- Opgedroogd bloed verwijder je heel makkelijk met wat baking soda. Laat de stof een paar uur weken in koud water met een flinke theelepel van het poeder. Het is hier heel belangrijk om geen heet water te gebruiken. Na het weken, kun je het wassen. De bloedvlek zou dan zo goed als weg moeten zijn.

23 Koffie- en theeaanslag:
- Dit verwijder je makkelijk met wat bakingsoda en water.

24. Potten, pannen & bakvormen en snijplanken:
- Maak het schoon door het middel op een natte spons of doekje te strooien (of rechtstreeks in de potten en pannen), naspoelen met water.

25. Als gezichts- en huidscrub:
- Voor een gezichtscrub meng je drie delen bakingsoda met één deel water. Masseer dit in op je gezicht en reinig het vervolgens met water.
- Mooie (teen)nagels met nagelborstel schoon borstelen.

26. Als strooizout op de weg:
- In plaats van zout, kun je in de winter ook heel makkelijk bakingsoda over de gladde weg strooien.

27. Tegen onkruid:
- Heb je last van onkruid tussen de tegels, dan kun je daar bakingsoda overheen strooien. Het onkruid zou hierdoor een stuk minder moeten worden, of zelfs verdwijnen.

Verschil baking soda en schoonmaaksoda
- Er is een verschil tussen bakingsoda en gewone schoonmaaksoda (natriumcarbonaat), wat je in iedere supermarkt kan kopen. Schoonmaaksoda kan absoluut niet gebruikt worden om mee te bakken. Baking soda (natriumbicarbonaat) kan je kopen bij bijna elke supermarkt. Terwijl bakingsoda (natriumbicarbonaat) daar juist wel voor bedoeld is.  Doordat het koolzuur in baking soda vrijkomt zodra het in aanraking komt met zuren, gaat het deeg of beslag rijzen. Voor een extra luchtig effect kan je de baking soda, voordat je het door het deeg mengt, met wat appelazijn mengen. Je ziet de koolzuur dan vrij komen: het mengsel gaat namelijk bruisen (dus schrik niet).
- Bakingsoda is makkelijk te koop bij Kruidvat. Het is niet geschikt voor aluminium, marmer of poreuze gesteenten en delicate stoffen zoals zijde.

Naast natriumcarbonaat en natriumbicarbonaat bestaat er ook nog zoiets als natriumpercarbonaat. Als je deze sodium mengt met water wordt er waterperoxide gevormd (niet geschikt voor bakken dus, maar wel voor schoonmaken). Daarmee is het een perfect middel om de was wit te houden, vlekken te verwijderen of nare geurtjes uit de was te krijgen. In de badkamer kan je er ook schimmel mee verwijderen als je er een wat dikker papje van maakt (met water). Het is, net als de andere twee, biologisch afbreekbaar en mild voor het milieu.

Benieuwd naar het verschil tussen bakingsoda en bakpoeder, waar je bakingsoda koopt en hoe lang je bakingsoda kunt bewaren? Dat lees je hier.

Wat is het verschil tussen bakingsoda en bakpoeder?

- Bakingsoda, baksoda, zuiveringszout, baking powder en bakpoeder: in hedendaagse bakrecepten wordt er regelmatig met deze termen gestrooid. Wie regelmatig bakt, zal dan waarschijnlijk ook wel een zakje bakpoeder en een kartonnen doosje met bakingsoda op voorraad hebben. Maar wat is het verschil eigenlijk? Kun je de een door de ander vervangen? En hoe lang is bakingsoda eigenlijk houdbaar?

Het verschil tussen bakingsoda en bakpoeder
- Bakingsoda, baksoda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat is een natuurlijk mineraal dat als rijsmiddel wordt gebruikt. Het heeft wel een kleine gebruiksaanwijzing: pas als bakingsoda wordt samengevoegd met zuur, doet het zijn werk. Denk hierbij aan citroensap, citroenrasp, azijn, karnemelk, wijnsteenzuur of plantaardige yoghurt, maar ook cacaopoeder, kokosbloesemsuiker kun je als zuurtje gebruiken.
- Bakpoeder wordt ook als rijsmiddel gebruikt, maar heeft dat zure niet meer nodig. Dit komt doordat het zuur hier al is toegevoegd. Bakpoeder bestaat namelijk uit een natriumbicarbonaat, wat dus baksoda is, gemengd met een zuur (zoals wijnsteenzuur) en een stabilisator (maizena). Bakpoeder doet wel pas z'n werk wanneer het poeder in contact komt met warmte en vocht.
- Het is niet zo dat wanneer er bakingsoda in het recept zit, het bakpoeder niet meer nodig is. Soms zit er niet genoeg zuur in een recept om het beslag te laten rijzen, waardoor een snufje bakpoeder toch nog nodig is.

Kun je bakingsoda vervangen door bakpoeder?
- Ja, het is mogelijk om bakingsoda te vervangen door bakpoeder. Houd er wel rekening mee dat je baksel dan iets anders de oven uit kan komen. Als je baksoda door bakpoeder wil vervangen, heb je drie keer zoveel bakpoeder nodig. Een theelepel baksoda staat dus gelijk aan drie theelepels bakpoeder. Wil je bakpoeder door baksoda vervangen? Dat kan ook. Deel de hoeveelheid bakpoeder dan door drieën. Vergeet niet wat zuurs toe te voegen, anders werkt de bakingsoda niet. Een halve theelepel bakingsoda heeft één theelepel azijn of citroensap nodig.

Waar koop je bakingsoda?
- Bakpoeder is in elke supermarkt verkrijgbaar. Bakingsoda was altijd wat moeilijker te krijgen, maar tegenwoordig is bakingsoda in vrijwel elke supermarkt te vinden. De toko heeft het ook altijd in het schap liggen. Je koopt bakingsoda vaak in een kartonnen verpakking, of in kleine zakjes verpakt. De kleine zakjes zijn vaak wat duurder, dus mocht je vaker met bakingsoda aan de slag gaan, dan is zo'n kartonnen doosje misschien een beter idee.

Hoe lang is bakingsoda houdbaar?
- Er zit natuurlijk best veel baksoda in zo'n kartonnen doosje. Nu kun je bakingsoda heel lang bewaren, maar mocht je twijfelen over of het nog zijn werk doet, dan kun je deze tip gebruiken. Meng een halve theelepel bakingsoda met wat kokend water, azijn of citroensap. Begint het te bubbelen? Dan is de bakingsoda nog goed. Als er niets gebeurt, ook niet na een paar minuten, kun je de bakingsoda beter vervangen. Wil je weten hoe lang bakpoeder nog houdbaar is, dan kun je dezelfde truc uithalen, maar dan met een beetje bakpoeder en wat warm water. Ook als dit begint te bubbelen, is het bakpoeder nog houdbaar.

Is het gezond om elke dag water met bakingsoda te drinken?
- Er zijn mensen die zweren bij een glas warm water met een snufje bakingsoda op een nuchtere maag. Bakingsoda of natriumbicarbonaat kan helpen tegen een opgeblazen gevoel en verzuring in de maag, maar te veel bakingsoda brengt ook de risico's van maagklachten en een verhoogde bloeddruk met zich mee. Daarbij is het nuttigen van bakingsoda niet voor iedereen geschikt. Mensen met aandoeningen zoals oedeem, een hoge bloeddruk, leverziekten of een andere aandoening, kunnen het beste eerst contact opnemen met de huisarts om te overleggen of het innemen van bakingsoda een gunstig effect kan hebben op de gezondheid.

Bron:
- aHealthyLife 2024
- Alka.nl 2022
- HetKanWel.nl 2019-2021
- Gezondheidsnet 2019
























Wist je dat?

Waar bleef voorzorgsprincipe voor 5G van de overheid?
De controversie over de invloed van electromagnetische straling wordt brandend actueel met de gestage ontplooiing van het 5G-netwerk. Alle voorzorgen worden daarbij overboord gezet door industrie én overheden. En de markt van GSM’s en andere mobiele netwerken explodeert verder…
Lees verder op wistje dat.