google certified
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


DierenwelzijnsCheck bij 100 restaurants

Doe je mee aan diervriendelijk eten?

De DierenwelzijnsCheck is een platform dat consumenten helpt om diervriendelijke keuzes te maken. Naast de ruim 200 beoordeelde dierlijke producten hebben we ook 100 restaurants beoordeeld op dierenwelzijn.

Vlees, vis, zuivel en eieren
Beter Leven Keurmerk met 1, 2 of 3 sterren, biologisch of scharrel. Het is voor consumenten, inkopers en chef-koks vaak onduidelijk wanneer een product diervriendelijk is. Dierwetenschappers stelden daarom voor de DierenwelzijnsCheck een lijst samen van meer dan 200 dierlijke producten en hun score op dierenwelzijn. Ze keken daarvoor onder andere naar leefruimte, transport en slachtmethode. In de check beoordelen we vlees, vis, zuivel en eiproducten.

Restaurants
De lijst met beoordeelde producten legden we naast de menukaarten van 100 Amsterdamse restaurants. Bijna de helft scoort nog onvoldoende op het gebied van dierenwelzijn. Zo gebruiken veel chef-koks nog erg dieronvriendelijke producten zoals eendenlever, blank kalfsvlees of de met uitsterven bedreigde paling. De DierenwelzijnsCheck gaat de komende tijd uitbreiden naar meer restaurants in Amsterdam en de rest van Nederland.

Wat doet het platform?
Zij scheppen met de DierenwelzijnsCheck duidelijkheid in de wirwar van keurmerken. Wij gaan in gesprek met restaurants, inkopers en consumenten. Wij helpen met de DierenwelzijnsCheck iedereen diervriendelijkere keuzes te maken.
Met Dier&Recht stellen we als advocaat van de dieren via campagnes en rechtszaken misstanden aan de kaak. Het einddoel van zowel Dier&Recht als de DierenwelzijnsCheck is daarmee precies hetzelfde: een beter leven voor de dieren in de vee-industrie.

Wat kan jij doen
Je helpt ons enorm als je de DierenwelzijnsCheck deelt. Want hoe meer mensen weten over dier(on)vriendelijke producten en restaurants, hoe sneller en vaker ze betere keuzes zullen maken.
Bron: Dier&recht 2019

Dierenwelzijn
Dierenwelzijncheck
Leefstijl
Bond voor vegetariers
Voeding
De hippe vegetarier
Vega(n) restaurants en winkels
- Vegetarisme en veganisme wordt populairder. Toch is het voor vega(n) restaurants en winkels soms maar moeilijk rondkomen. "Idealistische ondernemers moet meer worden bijgebracht hoe ze winst moeten maken."
- Of het nu voor een beter milieu, dierenwelzijn of gezondheidsredenen is, vegetarisme en veganisme zitten in de lift. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn er zo’n 70.000 veganisten en 700.000 vegetariërs in Nederland. En steeds vaker wordt er gekozen voor een alternatief voor vlees.
- Ook bedrijven hebben deze doelgroep ontdekt. Zo lijfde Unilever eind vorig jaar de Vegetarische Slager in, en zet supermarktketen Jumbo in op meer veganistische producten.
- Ook komen er steeds meer vegetarische en veganistische restaurants. Voor zover de Kamer van Koophandel weet, waren er begin 2018 61 vega(n) restaurants en cafetaria's, begin 2019 waren dat er 71. Maar een kleine rondgang van RTL Z leert dat deze soms ook snel weer ter ziele kunnen gaan.

Weinig ervaring- Zo waren twee locaties van de veganistische SNCKBR in Amsterdam nog geen drie jaar open. Het veganistische restaurant Gare du Nord maakte na een faillissement in 2017 een doorstart. En ook de specialistische Groningse supermarkt VeganSuper sloot in december 2017 na ruim een jaar haar deuren vanwege een faillissement.
- Is er sprake van een lastige markt? Welnee, zegt Pinar Coskun, van het Erasmus Foodlab van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Coskun hielp eerder mee met het opzetten van Gare du Nord. "Dat vegetarische en veganistische restaurants failliet gaan, heeft niets met de vraag te maken. Maar veel idealistische ondernemers uit de veganistische wereld hebben weinig ervaring met hoe ze winst kunnen maken. We moeten hen bijbrengen dat winst maken niet iets slechts is."

Specialistisch koken
- Coskun wijst ook erop dat het bereiden van een veganistische maaltijd een speciale kunde is, die niet iedereen beheerst. "Veel die hard horecaondernemers zijn nog niet klaar voor een veganistische kaart, omdat ze er te weinig ervaring mee hebben." Dat komt volgens haar omdat veel horecaopleidingen nog mensen klassiek opleiden. "Daarbij worden er bijvoorbeeld veel dierlijke producten voor sausjes gebruikt. We moeten ook koks en cateraars leren hoe ze veganistische klanten kunnen bedienen.”
- Het idealistisch opgezette Gare du Nord maakte een doorstart onder de ervaren Rotterdamse horeca-ondernemer Ton van Zanten, die onder meer medeoprichter is van Dudok en Mart Café. Hij beaamt dat het moeilijk kan zijn om een veganistisch restaurant te runnen. "Het is lastig om mensen te vinden die goed veganistisch kunnen koken, want het is nogal een verschil of je voor een huiskamer of voor een restaurant kookt. Voor dat laatste heb je echt meer kunde nodig."

Beperkte doelgroep
- Hoewel veganisme een trend is, ziet Van Zanten dat er vooralsnog maar een beperkte doelgroep voor is. "Iedereen ziet dat er iets in de wereld moet veranderen, maar voorlopig is veganisme vooral nog iets van mensen die nadenken over hoe ze in het leven staan qua milieu en dierenrechten."
- Ook is het volgens Van Zanten elke keer een afweging wat voor groenten er worden ingekocht. "Er is een verschil tussen biologisch geteelde groenten en duurzame groenten. Als je alleen maar biologische groenten gebruikt en de kosten doorberekent in de prijs, dan verlies je klanten."

Toch is verandering gaande
- Hetty Lobo, die samen met haar man de VeganSuper in Groningen opende, zegt dat het faillissement van de veganistische supermarkt niet kwam door een gebrek aan potentiële klanten. "We hadden goed marktonderzoek gedaan. Vooraf hadden er veel mensen uit de retail meegekeken, maar de omzet viel toch tegen. Deels kwam het doordat veel mensen de meeste boodschappen in de supermarkt deden en naar ons kwamen voor de bijzondere producten. Wellicht was het beter geweest als we er een delicatesse zaak van hadden gemaakt."
- Nadat VeganSuper failliet ging, besloot de Jumbo in Groningen om een schap van tien meter met veganistische producten in de winkel te installeren. Lobo: "Hoewel het een stressvolle tijd is geweest, is het mooi om te zien dat we toch een verandering in gang hebben gezet."
Bron: GoogleNieuws 2019

"Niets zal de menselijke gezondheid en overlevingskansen op aarde zo ten goed komen als de evolutie naar een plantaardig eetpatroon"
Citaat van Albert Einstein, Duits-Amerikaans wetenschapper en uitvinder, Nobelprijswinnaar

Een leven zonder vlees en zuivel is écht gunstig voor de gezondheid.

Gezondheidsvoordelen
Vegetariërs blijken volgens onderzoekers over het algemeen een stuk slanker te zijn dan de vleeseter. Ook hebben vegetariërs minder kans om ziektes zoals diabetes en kanker te ontwikkelen. Zelfs cardiovasculaire aandoeningen lijken onder de groep minder voor te komen. Het verkleint aanzienlijk de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en kanker. De kans om te overlijden aan een hartinfarct is zelfs 29 procent kleiner.
Onderzoeker T. Huang (Zhejiang University, China) vergeleek studieresultaten van veganisten uit Nederland, Engeland, Duitsland, Verenigde Staten en Japan. Zijn analyse laat zien dat de kans om te overlijden aan een hartinfarct 29 procent lager is bij veganisten ten opzichte van niet-veganisten. Ook hebben de veganisten een significant kleinere kans op kanker dan niet-veganisten (18 procent minder kans).
Vegetariërs hebben daarbij gemiddeld minder last van laaggradige ontstekingsziekten. Ook andere onderzoeken bevestigen dat de algehele gezondheid onder niet-vleeseters over het algemeen beter is.

Ronkende documentaires sporen aan om minder of geen vlees te eten of zelfs helemaal te stoppen met het consumeren van dierlijke producten. Zo laat Cowspiracy - wereldwijd miljoenen keren bekeken -zien hoe slecht het eten van vlees is voor het milieu. What the Health toont aan dat het ook desastreus is voor je gezondheid.

Dierenwelzijn
Even een voorbeeld: In Nederland leven op dit moment ruim 12 miljoen varkens. We zien ze nooit buiten, want ze zitten opgesloten in hokken zonder bewegingsvrijheid. Ze slapen daardoor in hun eigen ontlasting. Bij bijna alle varkens wordt hun staart er zonder verdoving afgebrand. De leefomstandigheden van varkentjes in Nederland is zo slecht, dat vele varkens van ellende het slachthuis niet eens halen. Naast dat minder vlees eten de gezondheid ten goede kan komen, is het dus ook beter voor het dierenwelzijn.

Milieu
Voor dieren wordt enorm veel voer geproduceerd. Dit kost nogal wat water. Hierdoor bespaart een dag zonder rundvlees evenveel water als een maand niet douchen. Voor 1 kilo biefstuk is 25 kilo voer nodig. Ook als we het verschil in watergebruik tussen vlees en planten per calorie berekenen, komt vlees niet gunstig uit de bus (20). Dan hebben we het nog niet over de enorme hoeveelheid schadelijke methaan die er in de atmosfeer wordt gebracht via het spijsverteringsstelsel van slachtvee.
Bron:
- NOS nieuws 2017
- aHealthylife.nl 2017

Volwassenen en kinderen kunnen prima zonder vlees of vis.
Het gezonde van plantaardig voedingspatroon komt door het eten van minder verzadigde vetten en minder cholesterol. Daarentegen eet je meer meervoudig- onverzadigde vetten en meer vezels. Een wijdverbreid misverstand is dat vegetarische voeding niet genoeg vitamines en mineralen bevat. Wie peulvruchten, granen, noten en soja producten(melk, tofu, tempé) eet, hoeft zich daar geen zorgen te maken om voldoende ijzer, vitamine B1 en B12 binnen te krijgen.

Flexitariër en vegetariër zijn heel duurzaam bezig. Een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen en landgebruik dan een voedingspatroon met vlees.
Bron: GezondNU

Wist je dat...

Elektrisch rijden schaadt het milieu!

TU professor Wellnitz:

Elektrische auto’s zijn grote zwendel en ‘waardeloos’ voor het klimaat. Posted on 15/07/2019 ....
Lees verder op wistje dat.