google certified
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Yoga voor een betere nachtrust

Goed slapen is soms een kunst

' Het ritme van het lichaam, de melodie van de geest en de harmonie van de ziel vormen samen de symfonie van het leven’.
Citaat: B.K.S. Iyengar

Uren wakker liggen en net zo moe weer wakker – veel mensen weten er alles van. Yoga kan net dat duwtje in je rug zijn dat je wél snel in slaap valt. Sluit je dag voortaan ontspannen af met deze vijf slaapverwekkende yogahoudingen.
Om je lichaam ’s avonds tot rust te brengen, is het belangrijk dat je een uur voordat je naar bed gaat al met de oefeningen begint. Maak je er een ritueel van, want dan weet je lichaam in het vervolg nog beter dat het tijd is om te gaan slapen.

Deze yogahoudingen helpen je makkelijker in slaap vallen:

Houding 1 – de liggende twist
- Ga op je rug liggen, zorg dat je comfortabel ligt. Breng je knieën iets richting je borst en zorg dat je schenen paralel aan de vloer liggen. Adem uit en breng je knieën naar de linkerkant van de vloer, je hoofd draai naar je rechts. Blijf een paar minuten zo liggen en breng op een inademing je benen naar het midden. Op een uitademing leg je je benen aan de rechterkant en draai je je hoofd naar rechts. Dit kun je een aantal keer herhalen.

Houding 2 – de kindhouding
- Ga op handen en knieën zitten. Strek je tenen, de bovenkant van je voeten moeten op de grond liggen. Zak dan met je billen naar je hielen. Houd je grote tenen naast elkaar en spreid je knieën net zo wijd als je heupen. Laat je buik en borst rusten tegen je bovenbenen en je voorhoofd tegen de grond. Leg je armen langs je lichaam op de grond, draai je handpalmen omhoog. Ontspan je schouders en blijf een minuut of drie in de houding.

Houding 3 – de cobra
- Lig op je buik op de de grond, je voorhoofd laat je rusten op de grond en je handen leg je naast je lichaam. Zet je handpalmen recht onder je schouders ter hoogte van je borst. Zorg dat je schouders laag blijven. Je benen liggen dicht tegen elkaar terwijl je dit doet en de bovenkant van je voeten plat tegen de grond. Je ellebogen strek je niet, maar houd je licht gebogen. Draai je bekken naar de grond en maak lengte met je bovenlichaam. Voor je gevoel wordt je kruin iets omhoog getrokken met een denkbeeldig touwtje. Adem rustig en uit en blijf twee minuten in de houding.

Houding 4 – de zittende vooroverbuiging
- Zit op de grond met je benen recht vooruit en tegen elkaar. Op een inademing doe je je armen hoog, op een uitademing beweeg je je buik in de richting van je bovenbenen. Het doel is dat je vooroverbuigt vanuit je heupen en niet vanuit je rug. Let op dat je in deze houding geen bolle rug hebt. Blijf ongeveer twee minuten in deze houding.

Houding 5 – de brughouding
- Ga op je rug liggen en buig je knieën. Zet je voeten zo dicht mogelijk achter je billen. Adem uit en duw je hielen en armen in de grond. Je heupen probeer je zo ver mogelijk richting het plafond te brengen, terwijl je voeten recht blijven staan. Kijk of je enkels recht onder je knieën staan. Je kunt je armen plat naast je op de grond leggen met je handpalmen omhoog of je handen onder je rug in elkaar verstrengelen. Kijk wat prettig voelt. Blijf ongeveer een minuut zo liggen en herhaal het dan een paar keer.
Bron: GezondNU 2018-

Gezichts yogaoefeningen tegen rimpels, wallen en onderkin
- Dat gezichtsyoga rimpels helpt verminderen en je er dus jonger uit laat zien, is volgens gezondheidspsycholoog en yogatherapeut Lizzy Wakefield niet gek: “Zonder dat we het doorhebben spannen we soms bepaalde spieren in ons gezicht te veel aan en ontspannen we ze te weinig. Welke spieren dit zijn, kan verschillen per persoon. De één spant bijvoorbeeld de kaakspieren ongemerkt veel aan en de ander de ogen. Hoe en hoeveel je de spieren in je gezicht aanspant, heeft niet alleen effect op rimpelvorming, maar kan ook hoofdpijn of slaapproblemen veroorzaken. Door gezichtsyoga worden de spieren in je gezicht steviger, kun je ze beter ontspannen en wordt je gezicht beter doorbloed. Het werkt als natuurlijke botox.
- Hoe vaker je gezichtsyoga doet, hoe beter je de spieren in je gezicht leert kennen. Oefening baart kunst dus. Wakefield: “Na een tijd oefenen, denk je opeens: ‘Ik maak altijd een frons, hoe ontspan ik dat gebied eigenlijk?’. Gezichtsyoga maakt je dus veel bewuster van hoe je de spieren in je gezicht gebruikt.”
- Wil je de spieren in je gezicht vaker bewust aanspannen en ontspannen? Probeer dan deze oefeningen van Lizzy Wakefield. Je kunt de oefeningen zo vaak herhalen als je wilt. Bouw eventueel de herhalingen per oefening op. Start bijvoorbeeld met vijf keer of vijf seconden per oefening.
Tip: blijf gedurende de oefeningen ontspannen doorademen door je neus.

1. Oefening tegen wallen: “Leg je duim, wijs- en middelvinger op de huid onder je ogen. Trek de huid voorzichtig naar beneden en probeer tegelijkertijd je ogen stevig te sluiten.”

2. Oefening tegen een onderkin: “Steek je hals iets naar voren en je kaak iets omhoog, maak een lachende mond. Houd deze oefening een paar in- en uitademingen vast.”

3. Oefening tegen fronsrimpels: “Open je ogen zo wijd mogelijk zonder je wenkbrauwen te fronsen”. Of: maak een frons en ‘trek’ deze frons in minimaal vijf seconden weg met je vingertoppen. Van het midden van je gezicht, richting de zijkant van je hoofd.”

4. Oefening tegen lijntjes onder je neus: “Maak een brede lach en breng je mondhoeken richting je oren. Spreid je ogen en kijk opgewekt.”

5. Oefening voor het hele gezicht: “Adem in door je neus, sluit je ogen en span alle gezichtsspieren aan. Maak vuisten van je handen. Adem uit door je mond, doe je ogen wijd open en steek je tong zo ver mogelijk uit.”

6. Oefening voor een rimpelvrije mond: “Maak de klank ‘ooo’ en de klank ‘aaa’ met of zonder geluid.”

Gezichtsyoga voor onderweg
Van je voorhoofd tot onderlip, voor bijna alle spieren in het gezicht is er wel een oefening. Maar hebben deze oefeningen ook effect als je al een diepe fronsrimpel en kraaienpootjes hebt? “Dingen die er al zijn, kunnen minder worden. Helemaal weg kan ik je niet beloven. Je moet ook niet van de één op andere dag veranderingen verwachten, want het gaat langzaam. Het grote voordeel van gezichtsyoga vind ik dat het lekker voelt en makkelijk is. Doe het nadat je je gezicht hebt ingesmeerd met crème, als je in de auto zit of desnoods als je in de rij staat van de supermarkt. Sommige oefeningen zien er gek uit en andere zijn juist heel subtiel. Niemand heeft het dan door!”
Bron: GezondNu 2018

Yogaoefeningen voor thuis

Dit zijn vijf basishoudingen van yoga. Je kunt ze achter elkaar uitvoeren en zo een verkorte versie doen van de Zonnegroet. De Zonnegroet is bedoeld om de dag op een positieve manier te beginnen. Doe er elke dag bijvoorbeeld een stuk of vijf.

1.Berg (Tadasana)
De Berghouding is goed voor je stabiliteit en stevigheid. Ga rechtop staan met je handpalmen tegen elkaar aan voor je borst en je voeten op heupbreedte. Breng je armen naar beneden en dan in een zwaaiende beweging zijwaarts langs je lichaam omhoog. Doe boven je hoofd je handpalmen weer tegen elkaar en wijs met gestrekte armen omhoog. 'Verleng' je rug, open je borst en adem een aantal keer bewust in en uit. Blijf in deze houding staan n ga door met oefening twee.

2.Staande tang (Uttanasana)
De Staande tang is goed voor soepele hamstrings en een soepele rug. Adem uit en buig vanuit je heupen voorover, met je navel richting je bovenbenen. Hou je benen sterk en indien mogelijk gestrekt. Maak je rug lang. Je handen hangen rustig naast je knieën (of als je erg soepel bent: naast je voeten). Adem weer in en uit. Blijf in deze houding staan en ga door met oefening drie.

3.Plank (Phalakasana)
De Plankhouding is goed voor sterke arm-, been- en bilspieren. Zet je handen op de grond, leun voorover en stap zo ver mogelijk naar achteren. Adem in, hou je adem vast, en breng je lichaam in een rechte lijn boven de grond (zo stevig als een plank). Laat je heupen niet naar beneden zakken. Kijk zelf hoelang je deze houding prettig vindt. Adem tot slot uit, buig de knieën en zet ze op de grond. Zak dan door je armen rustig naar beneden. Je ligt nu plat op je buik. Blijf in deze houding liggen en ga door met oefening vier.

4.Cobra (Bhujangasana)
De cobrahouding opent de borst en versterkt je rugspieren. Leg je handen plat op de grond, ter hoogte van je schouders. Maak je bovenlichaam lang en hou de nekwervels in het verlengde van je rug. Creëer een achteroverbuiging in je onderrug en duw je borst als het ware tussen de armen door omhoog. Het bekken blijft aan de grond. Blijf goed doorademen. Blijf in deze houding liggen en ga door met oefening vijf.

5.Neerwaartse hond (Adho Mukha Svanasana)
Voor de verlenging van je kuitspieren, je hamstringspieren en een soepele rug. Plaats je tenen 'in' de mat. Adem uit en til je heupen op (je duwt jezelf met je armen naar achteren en je billen komen omhoog). Hou je hoofd tussen je armen en verleng je ruggengraat, zodat je in een omgekeerde letter V staat. De hielen hoeven niet tegen de grond, alleen als het vanzelf gaat. Blijf indien mogelijk vijf ademhalingen zo staan.

Wil je de serie oefeningen opnieuw doen? Ga hierna dan eerst weer in houding twee staan (laat vanuit houding vijf je handen en voeten naar elkaar 'toelopen' tot je weer in de Staande Tang staat) en begin dan opnieuw bij oefening een.

Door je te concentreren op je ademhaling, daalt de hartslag en nemen stressgevoelens af.
1. Probeer een eigen routine te vinden
2. Zoek de yogastijl die bij jou past
3. Breng de focus naar hoe je je voelt, niet of je een houding goed of fout doet
4. Begin de dag met yoga
5. Vind iets wat jou helpt ontspannen

'Yoga maakt je leven niet beter, maar maakt je beter in leven' - citaat: yogadocent Alanna Kaivalya

Lees hier onverwachte Gezondheidsvoordelen van yoga.

1.Meer kracht en een gespierder lichaam
- Net zoals er houding zijn voor soepelere gewrichten, zijn er ook yogaoefeningen voor een strakker lijf.
Poweryoga verbetert de conditie en helpt om spiermassa op te bouwen. De krachtige en fysieke oefeningen die bij deze yogavorm worden gedaan, geven een energiek gevoel. Bovendien versterkt poweryoga het hart en heeft poweryoga een gunstig effect op de hormoonhuishouding. Yoga zorgt ook voor sterkere spieren.
- De staande houdingen versterken onder andere je hamstrings en je quadriceps, dit zijn beide bovenbeenspieren.
- Ook de buikspieren worden versterkt bij staande houdingen. Bij de zittende houdingen wordt de wervelkolom versterkt.
- Liggende houdingen zijn goed voor de buik- en rugspieren.
Wanneer de oefeningen juist worden uitgevoerd geven ze bijna allemaal kracht aan de dieper gelegen buikspieren.
Veel van de yogahoudingen rekken je spieren op, waardoor melkzuur wordt afgevoerd. Melkzuur ontstaat bij inspanning en zorgt voor stijfheid en spierpijn. Wanneer het melkzuur weer wordt afgevoerd, vermindert de spierpijn en stijfheid.

2.Minder hoofdpijn
- Hoofdpijn heeft vaak te maken met spierspanningen in de nek. Bloed kan daardoor minder goed naar het hoofd toestromen.
De hoofdrol kan hoofdpijn verlichten: Kijk met je hoofd naar beneden. Beweeg je hoofd langzaam naar rechts en ga weer terug naar het midden. Maak een stop en ga verder naar links. Herhaal deze oefening een paar keer.

3.Meer inzichten en creativiteit
- Yoga heeft alles te maken met bewustwording; je wordt je bewust van je lichaam, maar ook van je denkwijze.
Waar komen je gedachten vandaan, zijn ze wel juist en wat doen ze met je lijf?
Zodra je door hebt hoe je gedachtegang werkt, ontstaat er meer afstand.
De kans op nieuwe ideeën en inzichten neemt daarmee toe.

4.Minder menstruatiekrampen
- Last van krampen tijdens de menstruatie? Ook hier zijn yogaoefeningen voor. De sfinx- en apanasa-houding zijn goed tegen kramp in de onderrug.
- Ga bij de sfinx-houding op je buik liggen. Leun met je bovenlichaam op je onderarmen en strek je hoofd zo ver mogelijk naar het plafond toe.
Beweeg je hoofd langzaam van links naar rechts met in het midden een stop.
- Voor de apanasa-houding ga je op je rug liggen met opgetrokken benen.
Houd je benen vast met je armen en probeer je onderrug zo ver mogelijk de grond in te drukken.
Je kunt deze oefening ook met je voeten tegen de muur doen.

5.Flexibele en soepelere gewrichten
- Niet door gym, maar juist door yoga word je soepeler. Yoga zorgt ook voor het verbeteren van de bewegingsruimte in de gewrichten.
Als je met regelmaat yoga beoefent, worden de gewrichten steeds flexibeler.
- Yin yoga is bijvoorbeeld een vorm van yoga waarbij houdingen langer worden aangehouden om het bindweefsel te rekken. Je gewrichten worden daardoor beweeglijker en leniger.
- De maansikkel-houding versterkt en strekt de beenspieren.
Oefening: zet je één been naar achteren en houd je handen in elkaar gevouwen boven je hoofd.
Probeer de hiel van het achterste been naar beneden te duwen.
Met je voorste been zak je iets naar beneden.
Let op je ademhaling en wissel na een paar minuten af van been.

6.Betere doorbloeding
- Bewegen tijdens yoga is goed voor de doorbloeding. Vooral bij bikramyoga verbetert de bloedsomloop. Bikramyoga wordt gedaan in een warme ruimte van zo’n 38 tot 40 graden Celsius. In ongeveer negentig minuten komen 26 oefeningen voorbij. De warmte helpt ook om de nek en rug los te maken.
Voor mensen met een zittend beroep, kan bikramyoga daarom heel geschikt zijn.

7.Meer rust en mooiere huid
- Stress beschadigt de gezonde cellen in ons lichaam. Hierdoor heb je sneller last van huidveroudering en kun je puistjes krijgen.
Yoga gaat stress te lijf, waardoor je indirect een mooiere en gezondere huid krijgt.
Het verminderen van stress doe je concreet met meditatie – hiermee leer je je stressvolle gedachten
en spanningen los te laten.
- Maar meditatie vermindert niet alleen stress, het verhoogt ook je concentratievermogen en je productiviteit.
Veel mensen die aan yoga doen, zeggen kalmer en minder gespannen te zijn na een yogasessie.
Bij sommige vormen van yoga proberen beoefenaars door meditatie de gedachten 'leeg' te maken, om op die manier tot rust te komen.
- Andere vormen van yoga zorgen voor rust in het hoofd door met de gedachten bij de ademhaling te blijven.
Er zijn aanwijzingen dat er biochemische reacties optreden in het lichaam die zorgen voor minder stress.
Stresshormonen worden minder aangemaakt waardoor een gevoel van rust en kalmte ontstaat.

8.Dieper slapen
- Door het diepe ontspanningsgevoel dat yoga oproept, leer je beter in slaap te vallen. Yoga nindra (slaapyoga) is belangrijk bij het oplossen van slaapproblemen. Er wordt zelfs beweert dat een uurtje yoga nindra gelijk staat aan vier uur slaap.
- Om rustig in slaap te vallen, kun je in de Savasana gaan liggen.
Je ligt hierbij op je rug met je armen en benen gespreid. Ontspan je spieren één voor één, van top tot teen.

9.Ademhaling
- Yogahoudingen gaan gepaard met ademhalingsoefeningen. Door deze ademhalingsoefeningen verbetert de longcapaciteit, waardoor sportprestaties en uithoudingsvermogen verbeteren. De meeste vormen van yoga gebruiken een diepe lange ademhaling, hierdoor blijft je hart rustig pompen en kan je lichaam ontspannen.

10.Betere focus, concentratievermogen en stemming
- Het is moeilijk te bewijzen of het zo is, maar veel yogabeoefenaars zeggen zich beter te kunnen concentreren en in een betere stemming te zijn na een yogales.Er wordt ook onderzoek gedaan of yoga misschien positieve effecten heeft op depressie, een voordeel dat mogelijk veroorzaakt wordt door de zuurstofboost die de hersenen krijgen van yoga.
Bron: Gezondheidsnet oktober 2016

Leefstijl
Happy with yoga

Yoga: de bekendste stromingen

Hatha, Yin en Ashtanga
Als je wilt beginnen met yoga kan het best lastig zijn om een soort te kiezen. Yoga is namelijk veel meer dan alleen maar bewegen en ontspannen. Het gaat om lichaamshouding, ademhaling, concentratie, meditatie, bewustzijn. En elke yogavorm biedt iets anders. Wil je flink zweten en een intensieve work-out? Of ga je juist voor technische perfectie of lange intensieve poses? Kijk welke yogavorm het beste bij jou past.

Hatha yoga
De meest klassieke vorm, waarbij de nadruk ligt op het versterken en soepel maken van je lichaam. Je staat wat langer in één houding. Het doel is dan ook je lichaam en ademhaling te leren beheersen. Het is rustig en een goede manier om kennis te maken met deze tak van sport. Stap voor stap leer je verschillende houdingen kennen.
In de naam Hatha komen de Sanskrietwoorden ha (zon) en tha (maan) samen. De zon staat voor actie, de maan voor verinnerlijking. Binnen de Hatha yoga komen die twee samen in de vorm van asana, lichamelijke oefening, en pranayama, beheersing van de ademhaling.
Zowel de houdingen als de ademhaling bestaan uit vier onderdelen. Bij de houding kennen ze de momenten voorbereiden, aannemen, aanhouden en waarneming. De ademhaling bestaat uit inademen, vasthouden, uitademen en opnieuw vasthouden. Binnen de Hatha bestaan veel verschillende ademhalingstechnieken.
In een les wisselen dynamische en verstilde houdingen elkaar af. Je observeert met aandacht wat er in je lichaam gebeurt. Door de combinatie met de ademhaling leer je spierspanning los te laten. De docent geeft vooral richting en energie en zal niet zo snel zeggen of je goed of fout staat. Bij Hatha moet je dingen laten gebeuren en daar toeschouwer van zijn.

Yin & Yang yoga
Yin en Yang zijn tegengestelden, maar tevens aanvullend en van elkaar afhankelijk. Volgens de Indische en Chinese geneesleer is een mens in evenwicht als beide krachten ongeveer even sterk aanwezig zijn. Vrouwen zijn meer yin en mannen meer yang. Mensen die uit evenwicht zijn hebben te veel yin of te veel yang. Mensen die te yin zijn moeten meer aandacht gevan aan yang en omgekeerd.
In de polarisatietherapie van Marc Elsen zegt hij: “Ongezond zijn is te beschouwen als een weegschaal die uit evenwicht is. De yin polariteit in de ene schaal moet evenveel wegen als de yang polariteit in de andere schaal van de weegschaal”
- Rust, rust en nog eens rust. De oefeningen werken niet op de spieren, maar op de gewrichten en het bindweefsel.De meeste sporten hebben als doel je spieren te aan- en ontspannen, Bij Yin yoga laat je ze juist zoveel mogelijk los. Je richt je op het bindweefsel en de gewrichten in het gebied waar je rek voelt.
- Het bindweefsel en de gewrichten zijn Yin omdat ze stijf en niet elastisch zijn.
- De spieren zijn yang: elastisch en zacht. Doordat Yin yoga zich recht op de flexibiliteit van het bindweefsel en de gewrichten is het heel geschikt voor mensen met een zittend beroep. Door veel te zitten belast je vooral je rug en bekken en tijdens de Yin yoga laat je dit juist los.
Je kunt Yin yoga het beste ’s ochtends beoefenen als de spieren nog stijf zijn. Het grootste effect bereik je wanneer je Yin yoga combineert met een yang yogavorm zoals poweryoga. Ook kan Yin yoga een aanvulling zijn op andere sporten zoals hardlopen.
Alle houdingen doe je op de grond en de poses houd je voor een lange tijd vast, meestal zo’n vijf minuten. De uitdaging zit ‘m juist in het ontspannen van de spieren. Het maakt je lichaam dan ook vooral flexibeler, niet sterker. Vaak wordt deze yogavorm dan ook gecombineerd met een actievere sport of een andere actieve sport.
Bij Yin yoga worden posities langer vastgehouden, waardoor je meer tijd hebt om je grenzen te verleggen en verkennen. Je gebruikt de houdingen om je lijf beter te voelen. De Yin yogales heeft een relatief rustig karakter: je neemt de tijd voor je lichaam.

Bikram yoga
Zweten, dat doe je zeker. Bikram yoga wordt gedaan in een warme ruimte van zo’n veertig graden celsius. In ongeveer negentig minuten komen 26 oefeningen voorbij. Voordelen van de warmte: je raakt veel afvalstoffen kwijt, hebt minder kans op blessures, verbetert de bloedsomloop en krijgt soepele spieren (losmaken van de rug en nek!). Voor mensen met een zittend beroep is dit een echte aanrader, maar voor mensen met een hoge bloeddruk of hartproblemen is het meestal minder geschikt. Vergeet geen water mee te nemen!

Ashtanga yoga
Een actieve yogavorm die best pittig kan zijn, omdat het tempo redelijk hoog ligt. Ga je naar een les dan doe je een reeks houdingen die je synchroon met je ademhaling uitvoert. Bij Ashtanga yoga worden houdingen in een vloeiende beweging uitgevoerd, verder lijkt het een beetje op Hatha yoga.
De bewegingen – die altijd in dezelfde volgorde worden beoefend – waardoor je in een soort flow komt.
Ashtanga betekent letterlijk acht ledematen en verwijst naar de acht takken die binnen yoga worden onderscheiden. Iedere tak heeft zijn eigen thema bijvoorbeeld ademhaling, bewustzijn of sociaal gedrag.
De houdingen, asana’s, zijn een uitdrukking van het samengaan van lichaam en geest. Symbool hiervoor is de vinyasa. Dit woord uit het Sanskriet betekent doorstroming of flow.
Je maakt gebruik van een bepaalde ademhalingstechniek die Ujjayi wordt genoemd. Verder stuur je tijdens het ademhalen je energie naar bepaalde plekken in je lichaam: de bandha’s. Ook is elke houding verbonden met een kijkrichting, de drishti.
Ashtanga yoga is een krachtige dynamische vorm van yoga voor een sterk en energiek lichaam. De les is vooral geschikt voor mensen die van een zowel geestelijke als lichamelijke uitdaging houden. De dynamiek is aantrekkelijk, maar kan ook een valkuil zijn. Mensen willen al gauw te snel gaan, waardoor je houdingen verkeerd uitvoert. Power yoga is ook een vorm van Ashtanga yoga.

Power yoga
Wil je een strakker lijf, betere conditie en meer spiermassa? Dan is dit jouw vriend! De krachtige en fysieke oefeningen die bij deze yogavorm worden gedaan, geven een energiek gevoel. Het maakt sterker, leniger en geeft je een betere conditie. Power yoga is vaak een verkorte versie van ashtanga yoga, waarbij de oefeningen elke les kunnen verschillen.

Vinyasa yoga
Vinyasa yoga is ook actief en dynamisch en lijkt op ashtanga yoga. Het verschil: bij vinyasa is geen sprake van een vaste serie. De docent is vrij in het bedenken van een reeks houdingen. Het is vaak wat speelser, maar ook pittig!

Kundalini yoga
Deze vorm van yoga komt uit de tantrische traditie die als uitgangspunt heeft dat alles met elkaar verbonden is. Het idee is dat je je lichaam gebruikt om tot bewustzijnsverruiming te komen, of dit nu via yoga, meditatie of seks is.
Het doel is energie van de lagere chakra’s - energiecentra met meer aardse en egocentrische verlangens - naar de hogere chakra’s laten stromen, die staan voor liefde en verbondenheid. Deze energie heet kundalini. Deze kundalini energie ligt opgeslagen in je eerste chakra, ter hoogte van het stuitbeen, en wordt ook wel verbeeld als opgerolde slapende slang. Kundalini yoga is een manier om de slang ‘wakker’ te maken en energie door je heen te laten stromen.
Dynamische lichaamsoefeningen worden gecombineerd met krachtige ademhalingstechnieken, mantra’s, chakra’s en meditaties. Het wordt ook wel de yoga van het bewustzijn genoemd, omdat je bewuster wordt van wat je doet en hoe je je voelt. Het levert direct meer energie op. Het gaat meer in op het spirituele aspect van de sport. Vooral geschikt voor de gevorderde yogi die verdieping zoekt.

Yoga nidra
Hoofdpijn, duizeligheid, borstpijn, hartkloppingen, buikpijn. Kwalen die wel eens tot het verleden kunnen behoren wanneer je yoga nidra beoefent. Het is de meest rustige van de acht, want het is de yoga van de slaap. Ideaal als je last hebt van slaapproblemen, spanning of angst. Het wordt liggend uitgevoerd en is een oefening om in een zo diep mogelijke ontspanning te komen.
Bron: GezondNu - maart 2017Wist je dat...

Luchtvervuiling: officiële doodsoorzaak?!

De Nederlandse lucht is ongezond.

We weten al lang dat luchtvervuiling ongezond is. Mensen in gebieden met veel groen zijn gezonder en leven langer dan wie in stedelijk en industrieel gebied woont. ....
Lees verder op wistje dat.