www.
Gezond vegan jaar 2020 namens gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Gezonde leefstijl


Samen leven is langer leven!

Mensen die een relatie hebben......

....leven langer volgens sommige onderzoekers.
Liefhebben en geliefd zijn zou weleens d sleutel tot een lang en gelukkig leven kunnen zijn. En of men nu gelukkig is in een relatie of nog steeds op zoek naar de ware, met deze tips kan men ervoor zorgen langer gezond te blijven.

Onderzoekers hebben meermaals vastgesteld dat de kwaliteit van je huwelijk effect kan hebben op je gezondheid. Een ongelukkig huwelijk kan de gezondheid schaden, terwijl een gelukkig huwelijk je gezondheid juist ten goede kan komen. Mensen met een goed huwelijk hebben een hogere overlevingskans bij kanker. Ook het risico op het krijgen van een hartaanval, wordt door een goed huwelijk een stuk lager. Getrouwde mensen hebben over het algemeen een gezonder hart- en vaatstelsel. Veel stress en onenigheid kan zorgen voor toename van de ontstekingsstoffen in het bloed, terwijl een harmonieus huwelijk juist de ontstekingswaardes kan laten dalen. De kwaliteit van je relatie bepaalt voor een groot deel de staat van je immuunsysteem. Het is dan ook niet zo gek dat mensen met een gelukkig huwelijk gemiddeld ouder worden dan alleenstaanden.

Je gezondheid wordt in grote mate benvloed door de mensen met wie je veel omgaat. Mensen met een stabiele liefdesrelatie ervaren minder stress. Onderzoekers zagen bij singles hogere testosteronspiegels en bij mensen met een relatie juist lagere spiegels van het stress-hormoon cortisol.

Gezonde gewoontes
Het spreekwoord Waar je mee omgaat, daar raak je door besmet is door wetenschappers bevestigd. Als n van de partners een positieve of negatieve verandering doorvoert, dan volgt meestal de ander ook na verloop van tijd. Het is dus heel belangrijk om te beseffen dat we de gezondheid van onze partner kunnen benvloeden door onze eigen keuzen en gewoontes. Als n van beide gaat stoppen met roken, meer salades gaat eten of begint met sporten, motiveert dat de ander om mee te doen.

Tips voor een gezonde relatie
Volgens psychologen is er veel dat je kunt doen om je relatie te verbeteren:

Zorg voor afwisseling Zowel gelukkige als ongelukkige koppels kunnen na verloop van tijd kwetsbaarder worden door de sleur. Daarom is het een goed idee om te zorgen voor voldoende variatie. Bezoek een nieuw restaurant, doe samen een cursus of ga naar het theater. Nieuwe dingen ondernemen brengt meer leven in de relatie.

Kijk goed naar jezelf Het is gemakkelijk om de ander altijd de schuld te geven. Kijk eerlijk naar je eigen rol en neem daar verantwoordelijkheid voor. Bied excuus aan als je fout zit. Durf toe te geven waar je eigen zwakke punten zitten.

Spreek uit wat je aan de ander waardeert Vaak zijn we geneigd om de ander te wijzen op de tekortkomingen. We blijven stil als de ander iets goed doet. Je zou ook dagelijks een moment kunnen nemen om elkaar te vertellen wat je goed vindt aan de ander. Zo komt er een positieve energie in de relatie.

Raak elkaar aan Geef een zoen bij thuiskomst. Masseer elkaar op gezette tijden. Door fysiek contact maak je oxytocine aan, waardoor de band met de ander hechter kan worden. <1>Knuffel je geliefden vaker
Het is zo fijn, knuffelen. Waarom doen we het dan zo weinig? Het is de perfecte manier om te laten merken dat je om iemand geeft. Daarbij geeft het jou n de geknuffelde een goed gevoel. Maar dat is nog niet alles. Tijdens het knuffelen komt er oxytocine vrij, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Door dit stofje nemen zowel gevoelens van stress af als je bloeddruk. Knuffelen heeft nog een hele sociale reden. Door te knuffelen voelen mensen zich vertrouwd met elkaar en versterken ze de band. Dit alles zorgt ervoor dat mensen die veel knuffelen zich gelukkiger voelen dan mensen die weinig knuffelen. Dus waar wacht je nog op!

Wees eerlijk naar elkaar Zelfs een klein leugentje om bestwil kan het vertrouwen in de relatie schaden. Vertrouwen is de basis van een relatie. Beter een klap van de waarheid dan een kus door een leugen. Door eerlijk naar elkaar te zijn, zal je relatie alleen maar sterker worden.

Maak tijd voor elkaar Het is heel belangrijk om regelmatig echt samen te zijn. Zonder de kinderen en de smartphone. Geef elkaar ook echt de aandacht als je samen bent. Een goede tip is om wekelijks samen iets leuks te doen, waarbij je om de beurt de ander verrast met iets nieuws.

Behoud je eigen leven Als je af en toe tijd apart van elkaar doorbrengt, behoud je je eigen leven en identiteit. Je blijft dan interessant voor elkaar en jullie hebben elkaar dan ook weer nieuwe verhalen te vertellen.

De bovenstaande tips kunnen erg helpen, maar het belangrijkste is toch wel

Een goede communicatie!
Koppels die veel kibbelen en vervolgens wordt geleerd om beter te communiceren hebben naderhand lagere cortisolspiegels (22). Met communicatie wordt niet het overleg van alledaagse zaken bedoeld, maar het communiceren op een dieper niveau. Echt met aandacht luisteren naar de ander en kunnen delen wat er in je omgaat.
Bron: aHealthylife 2019

Volgende leefwijze helpt mee:
- Denk aan gezonde uitgebalanceerde plantaardige voeding met extra voedingssupplementen als calcium, Vitamine D3, chlorella en spirulina.
Ook kan kurkuma eraan meehelpen om het immuunsysteem te versterken en ontstekingen tegen te gaan, terwijl gember de bloedsomloop activeert.
- Iedere dag verschillende soorten en kleuren groente en fruit eten zorgt ervoor dat u voldoende antioxidanten binnenkrijgt. Deze beschermen de cellen tegen schade en gaan daarmee ziektes tegen.
- Dagelijks minstens een half uur bewegen is onontbeerlijk voor een goede gezondheid om zich fitter en krachtiger te voelen en de spieren te versterken
- Wees creatief. Een onderzoek onder de nonnen in de VS toonde aan dat degenen die het meest creatief zijn het langste leven.
- Mensen tussen de 50 en 60 die helemaal opgaan in hun hobby hebben 40% minder kans op problemen met het geheugen. Breien, lezen, borduren, muziek, sudoku en kruiswoordpuzzels ondersteunen het geheugen.
- Dagdromen blijkt geen zonde van de tijd.

Gelukkige mensen leven echt jaren langer
Wist je dat gelukkige mensen langer leven? Gezondheid draagt logischerwijs bij tot geluk, maar geluk draagt ook bij tot gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat het effect zelfs twee keer zo sterk is! Gelukkige mensen leven gemiddeld echt jaren langer, vergelijkbaar met al dan niet roken.
Bron: Body World Amsterdam 2015

Alleen zijn is ongezond!

Alleen zijn is even slecht voor je gezondheid als te dik zijn en veel roken, k als je juist graag alleen bent.Er is natuurlijk een groot verschil tussen alleen zijn en eenzaam zijn. Zo kan iemand zich in een groot gezelschap heel eenzaam voelen. En iemand die alleen is juist helemaal niet.

Toch zijn zowel eenzaamheid als alleen zijn een aanslag op je gezondheid. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers van Brigham Young University. Ze namen gegevens van meer dan 3 miljoen mensen uit verschillende gezondheidsonderzoeken van de afgelopen 34 jaar onder de loep. De mensen in deze onderzoeken werden gemiddeld 7 jaar gevolgd.

Eenzaam zijn is het nieuwe roken
- Zowel mensen die eenzaam zijn, als mensen die weinig vrienden hebben, als mensen die alleen wonen, hadden een ruim 25 procent grotere kans om vroegtijdig de pijp uit te gaan. Volgens de onderzoekers is het negatieve gezondheidseffect vergelijkbaar met het effect van 3 ongezonde gewoontes: alcoholist zijn, het roken van 15 sigaretten per dag en aan obesitas lijden.

- Sociale contacten zijn niet alleen leuk, ook gezond. Wie zich alleen en eenzaam voelt heeft kans op verhoogde bloeddruk, meer stress en loopt meer kans op een depressie. Doordat de bloeddruk van eenzame mensen zo veel hoger is dan mensen met een sociaal leven hebben zij drie keer meer kans op hart-en vaat ziekten. Dit melden Amerikaanse onderzoekers. Tevens raken mensen steeds meer gesoleerd door de vergrijzing en omdat mensen steeds later trouwen en minder kinderen krijgen.
Bron: Gezondheidsnet 2015
Wist je dat...

Verklein je voedselafdruk

Voor onze planeet en voor de medemens.

"Wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld" Mahatma Gandhi ....
Lees verder op wistje dat.