google certified
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Voeding


Aged garlic’ bioactiever dan verse look(-extracten)

Knoflook, een medicinale lekkernij!!!!!

Of vampieren er echt van op de vlucht slaan is de vraag, maar dat knoflook heel gezond is, staat als een paal boven water. Net als het feit dat deze bol zich heel makkelijk laat verbouwen. Kwestie van nu knoflookteentjes in de grond stoppen en volgend voorjaar hele bollen oogsten.

- Knoflook (allium sativum) is een plant uit de lookfamilie. Knoflook is vanouds veruit de meest geconsumeerde specerij wereldwijd. Ui en bieslook behoren ook tot deze familie en zijn net als knoflook bolgewassen. En er is een overvloed aan studies die het belang van look -en van zijn actieve biocomponenten- voor de gezondheid benadrukken: antioxidant, anti-inflammatoir, antibacterieel, antischimmel, immuunmodulerend, cardiovasculair-, maag-darm- en lever-beschermend, antikanker, anti-diabetisch, anti-obesitas, neuroprotectief en nierbeschermend...
Look en lookextracten zijn dus weer helemaal hot!
- Al in de oudheid werd knoflook gegeten, vooral in de landen rond de Middellandse Zee en in Azië. De plant komt oorspronkelijk uit Azië en is via de wijze Egyptenaren bij de Grieken en Romeinen terecht gekomen. Deze oude culturen hebben het een vaste plek gegeven in de westerse keuken.
In die vroegere tijden werd knoflook ook regelmatig gebruikt als middel tegen allerlei kwalen, infecties, wonden, zweren, zwakte en tumoren. In het oude Egypte werd de knoflookplant zelfs als heilig beschouwd.
- Maar niet alle lookextracten zijn gelijk. ‘Aged garlic’ blijkt veel actiever te zijn dan verse look of extracten van verse look. Dit komt omdat bij het (gecontroleerd) verouderen, de inhoudsstoffen verder omgezet worden tot nóg actievere molecules. Aged garlic blijkt tevens een hoger gehalte te hebben aan deze bioactieve stoffen en veel sterker te beschermen tegen vrije radicalen en glycatie (‘versuikering’ van lichaamsmolecules, bijvoorbeeld bij diabetes). ‘Aged garlic’ biedt dus meer bescherming tegen verouderingsprocessen en zelfs tegen kanker.
Tip ook in de keuken: look vooraf fijnsnipperen zorgt voor actievere biomolecules in het eten!

Groente
-Knoflook is een ultragezonde groente die al millennia lang wordt gebruikt door de mensheid. De knoflook is nu niet meer weg te denken uit ons voedsel.
-Knoflook heeft een scherpe doordringende geur en smaak voor basis in sauzen, soepen, gegrilde groenten en saladedressing. Naarmate je knoflook langer mee kookt of bakt, gaat het scherpe van de smaak af, maar het blijft herkenbaar. Knoflookpoeder en knoflookvlokken zijn wat milder van smaak dan verse en gedroogde knoflook. Het poeder is wel heel erg geconcentreerd. De vlokken zijn vooral geschikt om mee te koken of stoven.
-Een teentje weegt ongeveer 6 gram, dus knoflook draagt niet zo veel bij aan de dagelijkse aanbevolen 250 gram groenten. Om diezelfde reden krijg je van de vele vitaminen en mineralen in knoflook ook niet veel binnen. Wel kan de bol andere groente een stuk aantrekkelijker maken, door ze op smaak te brengen.

Zo gezond is knoflook

* Knoflook zit tjokvol antioxidanten, zo helpt het je immuunsysteem.
Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Voor deze uitspraken is echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs.
* Knoflook is goed voor ons hart, bloedvaten, doorbloeding en afweersysteem - stimuleert de activiteit van afweerstoffen en remt de groei van ontstekingsbevorderende stoffen - werkt cholesterolverlagend. Het meeste onderzoek met knoflook is echter op het gebied van hart- en vaatziekten. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
* Knoflook veegt de vloer aan met verschillende ziekteverwekkers, van schimmels tot bacteriën. Hierdoor heb je minder kans op infecties!
Knoflook is een plantaardig antibioticum dat zo een sterke medicinale werking heeft dat de geneeskracht verspreid wordt als je het alleen ophangt. In vroegere tijden werden het ontstaan van ziektes toegeschreven aan demonen. Demonen zijn een soort zelfhandhavende krachtvelden die zich storten op een persoon om in leven te blijven. In Frankrijk kun je nog steeds prachtig aaneengevlochte knoflookstrengen kopen om in de keuken op te hangen. De knoflook blijft het hele jaar goed.

Vitaminen en mineralen
In knoflook zitten de volgende vitaminen: B1, B6 en C. Daarnaast zit er een aantal mineralen in knoflook: seleen, mangaan, fosfor, koper en calcium. Voorts is dit ondergronds groeiende bolgewas een bron van het aminozuur tryptofaan. Knoflook is goed voor het hele immuunsysteem en heeft hiermee een medicinale werking tegen alle ziektes maar het werkt extra tegen de volgende ziektes:

- Verkoudheid - Flink verkouden? Pers twee tot drie teentjes knoflook uit en giet er een liter kokend heet water op. Neem hier gedurende de dag een slokje van. Hopelijk helpt je dat sneller van een snotneus af.
- Schimmelinfecties - Een doorgesneden teentje knoflook over je huid wrijven, is een oude volksremedie bij schimmelinfecties, wratten en zelfs bij eczeem en psoriasis. Belangrijk is wel dat je hier voorzichtig mee bent. Knoflook is niet het allerzachtste voor je huid!
- Kanker - Allicine en diallyldisulfide (DADS) zijn de meest heilzame stoffen die in knoflook zitten en zou tegen kanker kunnen werken.
- Griep
- Bloedarmoede
- Hoge bloeddruk
- Hartaanval
- Obesitas
- Aderverkalking - De medische literatuur maakt ook veelvuldig melding van de gunstige werking van knoflook op onze aderen. De onderzoekers adviseren om dagelijks 2 partjes (= 4 gram) rauwe knoflook te nuttigen voor een maximaal effect (19). Vooral rauwe knoflook werkt krachtig.

Wat te doen tegen een knoflookadem?
- Knoflook hoort eigenlijk in elk gezond voedingspatroon thuis. En dat het een beetje geurt, daar hebben we ook een kruidje voor. Knoflook staat natuurlijk vooral bekend om de adem- en lichaamsgeur die het kan veroorzaken. De boosdoeners zijn de zwavelverbindingen. Een deel van deze verbindingen verteer je niet met de ingewanden, maar neem je op in je bloed. Daardoor wordt het door het hele lichaam verplaatst en ruik je knoflook dus niet alleen uit je mond, maar ook uit de poriën in de huid.
- Peterselie is ideaal als je knoflook wilt eten en je frisse adem wilt behouden en schijnt deze geur te kunnen neutraliseren.
Tegen knoflookgeur kun je peterselie eten of peterseliethee drinken. Een kopje peterseliethee na een knoflookmaaltijd is erg lekker. Daarnaast kun je peterselie als garnituur serveren zodat je gewoon een takje peterselie kunt opeten.
- Verdere aanraders tegen knoflookgeur zijn groene thee, muntthee, verse citroen en alle groene kruiden zoals oregano en tijm. Doe bijvoorbeeld wat groene kruidenolijfolie op een stokbroodje. Volgens een Amerikaanse wetenschapper heeft het eten van een appel een positief effect op je knoflookadem. Andere Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat het drinken van melk na het eten van knoflook je adem minder laat stinken.

Tip: geen knoflookgeur aan je handen
De geur van knoflook verwijder je ook makkelijk met roestvrij staal. Klinkt gek, maar werkt als een trein. Als je een RVS wasbak hebt, kun je je vingers na het snijden tegen de binnenkant van de wasbak wrijven. Er zijn ook roestvrijstalen zeepjes te koop. Ook heeft het zin om je handen te scrubben met zout of gebruikte koffiedik. Voordat je gaat snijden, is het slim om je handen te wassen. Met natte handen blijft de geur minder hangen.
Bron: GezondNU 2018

Kopen en bereiden

- Als je knoflook koopt, let dan op dat de bollen stevig zijn en geen gele vlekken hebben. Gedroogde knoflook kun je het beste op een koele plek bewaren. In de diepvries is het een tot drie maanden houdbaar.

- Je kunt knoflook persen, fijnsnijden of in plakjes snijden. Maak eerst het teentje los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel de schil van de teen. Als de teentjes al wat beginnen uit te lopen, kun je het beste de groengele kern verwijderen.

- Het fruiten van knoflook duurt ongeveer twee tot drie minuten. Voor poffen moet je iets langer rekenen: zo’n 45 minuten. Knoflook verbrandt snel in hete olie en wordt dan bitter.

Uit eigen moestuin – zo kweek je knoflook

Het liefst plant je knoflook in oktober. Volg deze stappen om volgend voorjaar je eigen knoflook te telen:
- Neem één bol knoflook, die uit de supermarkt of natuurvoedingswinkel voldoet prima.
- Pel de bol, zodat je de teentjes met vel en al overhoudt.
- Neem wat losgewoelde aarde en voorzie die van een scheutje water.
- Duw de teentjes nu één voor één met het puntje naar boven in de aarde.
- Plant ze vijf centimeter diep en houd tussen de teentjes tien centimeter afstand.
- Opgelet! Knoflook kan niet tegen koud. Oplossing: dek de aarde met stro af
- Elk teentje groeit uit tot een nieuwe bol die in mei of juni klaar is om geoogst te worden. Je kunt ook de stengels en zelfs de bloem eten. De nieuwe knoflookbollen zitten onder de grond.

Handig: de knoflookplant helpt in je tuin slakken en rupsen op een afstandje te houden en beschermt zo planten die het lievelingshapje zijn van deze beestjes.

Wist je dat...

Elektrisch rijden schaadt het milieu!

TU professor Wellnitz:

Elektrische auto’s zijn grote zwendel en ‘waardeloos’ voor het klimaat. Posted on 15/07/2019 ....
Lees verder op wistje dat.