google certified
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

voeding


De 5 geheimen van kurkuma

Waarom kurkuma zo gezond is

Ook bekend onder de namen geelwortel, koenjit, Indische saffraan en tarmeriek is het in India al duizend jaren bekend als medicijn. Deze wortel is een bekende smaakmaker in de Aziatische keuken en steeds geliefder onder wetenschappers, artsen en biochemici. Maar wat maakt kurkuma zo gezond? En hoe maak je optimaal gebruik van de gezonde krachten?
- Het zijn bijzonder mooie planten; hun bloemenpluimen zijn paars. Sinds de oudheid wordt kurkuma al gebruikt in Europa. Via de specerijen karavaans werden de wortels meegenomen en vermalen tot poeder.

Geheim 1: Gember en kurkuma zijn familie
- Kurkuma komt van de tropische plant curcuma longa. Een plant die vooral groeit in Zuidoost-AziŽ, India, Thailand en MaleisiŽ. De wortel is oranje en ziet eruit als een stronkje gember. Deze plant is verwant aan gember. Dat is niet vreemd, want deze twee specerijen zijn familie.
- Curcumine en gember zijn twee natuurlijke ingrediŽnten die uitermate geschikt zijn om pijnlijke ontstekingen tegen te gaan of te helpen behandelen. Een groep wetenschappers heeft zelfs ontdekt dat olijfolie een ontstekingwerend element bevat, die oleocanthal heet. Deze substantie wordt ook teruggevonden in Ibuprofen.
Bron: ABC Gezondheid 2019

Geheim 2: Geelwortel is hetzelfde
- Curcumine is het extract van geelwortel, de wortel van de kurkumaplant. Curcumine is het wonderpoeder dat kerrie zín groengouden kleur geeft. Het felgekleurde specerij kent allerlei pseudoniemen. Van koenjit en geelwortel tot koenier en turmeric. De gedroogde variant staat ook geregistreerd als E-nummer E100. En wist je dat kerrie ook deels bestaat uit geelwortel, aangevuld met een mix van kruiden als koriander, fenegriek en komijn?

Geheim 3: Verse kurkuma heeft een sterkere smaak
- Kurkuma is bekend als het oranje-gele poeder, maar je kunt het ook vers kopen. Het ziet eruit als gember, maar dan iets fijner van structuur. Je kunt dit specerij net als gember schillen en vervolgens in plakjes of geraspt aan gerechten toevoegen. De smaak van de verse wortel is een stuk sterker dan die van de gedroogde. Zo is thee van verse kurkuma heerlijk: voeg wat schijfjes van dit specerij toe aan je thee of rasp een deel van de wortel en doe het in een zeefje. Mix eventueel met citroen en zwarte peper.

Geheim 4: De wortel blijft op zín best in de koelkast
- Verse kurkuma kun je het beste in de koelkast bewaren. Als je dit in een luchtdichte verpakking bewaart, blijft het zoín twee weken goed. Wil je er langer van genieten? Vries het dan in. De gedroogde variant kun je maximaal een jaar bewaren. Eet het specerij overigens niet rauw, dan is het giftig.

Geheim 5: Het specerij geeft tofu een lekkere smaak
- Kurkuma doet het fantastisch in Indiase gerechten, zoals een curry. Maar wist je dat geelwortel ook het geheime ingrediŽnt is om tofu op smaak te brengen? Maak bijvoorbeeld eens een ontbijtje met scrambled tofu en kurkuma. Het recept vind je hier.
Bron: Lekkergezond 2019

Iedere dag een snufje
- Hoe doe je dat? Vermeng een kwart theelepel kurkumapoeder met een halve theelepel olijfolie en voeg er zwarte peper aan toe. Gebruik dit mengsel om groente en soep op smaak te brengen of als basis voor een dressing over een salade.
- Curcumine wordt slecht opgenomen, dus je kunt beter een supplement nemen dat ook piperine/bioperine bevat, waardoor het opnamevermogen met 2000% toeneemt. Uit onderzoeken is gebleken dat als je kurkuma inneemt in combinatie met zwarte peper, de opneembaarheid van kurkuma sterk toeneemt (Shoba et al.,1998). Voeg je er vervolgens ook nog gezonde vetten aan toe, dan vergroot je de opneembaarheid nog verder (Prasad et al., 2014).
Het is mild bitter van smaak en dus zal het ook het hart beschermen, want je weet:
Bitter in de mond, houdt het hart gezond

Specerij voor koukleumen
- Sommige kruiden en specerijen hebben een verwarmend effect. Kurkuma is er daar ťťn van. Net zoals zwarte peper, kaneel, kruidnagel, mierikswortel en duizendblad. Voeg ze toe aan je kop thee, soep of stamppot.

Recept: golden milk
Golden milk is een warm, kruidig drankje dat veel in India wordt gedronken. Het smaakt naar de winter en zit vol met antioxidanten.
Voor ťťn kop heb je nodig:
- 200 ml amandelmelk
- Snuf zwarte peper
- Halve theelepel kurkuma
- 1 cm gember in plakjes
- 1 kaneelstokje
- 2 gekneusde kardemompeulen
- Een lepel ahornsiroop

Zo maak je het: plet de kardemom met een vijzel en doe de amandelmelk samen met de specerijen en honing in een steelpan. Laat het langzaam warm worden. Zeef het en giet het in een grote mok.
Bron: GezondNu 2019

Curcumine beschermt lever en hart

De werkzame stof van de Kurkuma is curcumine. Deze antioxidant werkt veel krachtiger dan vitamine E. Curcumine beschikt over tal van therapeutische eigenschappen. De stof beschermt het menselijk lichaam tegen tal van vrije radicalen aanvallen, alsook tegen toxische stoffen uit het milieu. Curcumine is ook zeer belangrijk voor het ontgiftingsproces van de lever.
- Curcumine elimineert de toxische componenten van bepaalde medicijnen uit de lever. Vooral mensen die regelmatig pijnstillers innemen, of mannen en vrouwen die relatief veel alcohol drinken, hebben curcumine nodig om de lever te ontlasten van de toxische overlast.
- Curcumine kan in dat verband samen genomen worden met mariadistel. Een andere eigenschap van curcumine is het feit dat het cholesterolverlagend werkt, de vloeibaarheid van het bloed verbetert, waardoor arteriosclerose minder snel zal ontstaan. Deze dubbele werking op het vaatstelsel zorgt er voor dat curcumine ook onmisbaar is om het cardiovasculair stelsel optimaal te helpen houden.
Bron: ABC gezondheid 2020

Curcumine is een krachtige ontstekingsremmer
- Het heeft een anti-inflammatoire werking - Curcumine heelt wonden en bestrijdt ontstekingen op moleculair niveau, door een signaalmolecuul voor ontstekingsactiviteit genaamd NF-kB te blokkeren. Het is zo doeltreffend dat het in een aantal onderzoeken in goede zin vergeleken is met ontstekingsremmende medicijnen, zonder dat er belangrijke bijwerkingen optreden. Het blijkt bijvoorbeeld zeer effectief te zijn bij het behandelen van artritis.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gestandaardiseerde curcumine preparaten over duidelijke ontstekingswerende eigenschappen beschikken. Kurkuma is vooral geschikt om ontstekingsreacties in de gewrichten tegen te gaan en het langzaam afbrokkelen van kraakbeen (door overbelasting of ouderdom) te vertragen of te voorkomen. Kurkuma kan ook preventief gebruikt worden door alle mensen die hun gewrichten zwaar moeten belasten, denk aan sporters, personen die dagelijks dezelfde bewegingen duizenden malen moeten herhalen, mensen die lang moeten rechtstaan en senioren die gewrichtsklachten door ouderdom willen beperken.
- Kurkuma heeft een bijzonder snelle actie tegen ontstekingssymptomen. In een studie met 45 patiŽnten met reumatoÔde artritis, was 500 mg curcumine effectiever dan de ontstekingsremmer diclofenac. De werking ervan is te vergelijken met de klassieke pijnstillers, maar kurkuma is veiliger want er ontstaan na lang gebruik geen maag- darmklachten. Curcumine zorgde voor een lagere 'ziekteactiviteit' en voor minder zwelling en pijn. Een eigenaardige vaststelling was dat curcumine ook beter werkte dan een behandeling met curcumine en diclofenac. Curcumine is ook veel veiliger dan diclofenac, een geneesmiddel uit de klasse van de niet-steroÔdale ontstekingsremmers. In deze studies, en in vele andere studies, leidde het gebruik van curcumine niet tot ongewenste bijwerkingen, zelfs niet in hoge dosissen. Enkel indien mensen zware medicatie moeten gebruiken is het raadzaam om een artsen te raadplegen.
- Curcumine is zowat de meest actieve en best bestudeerde component. Eigenlijk een groep verwante moleculen: ĎcurcuminoÔdení, die samen in voeding(en in goede supplementen) voorkomen, en door hun synergie ook het actiefst zijn. Gepatenteerde, semi-synthetische curcumine-analogen van de farma- dustrie missen minstens deze synergie.
- Curcumine heeft nog veel meer gunstige gezondheidseffecten.
Aangetoonde eigenschappen:
- Het is een sterke antioxidant; Het is een sterke kleurstof en antioxidant. Kerrie, mosterd en piccalilly hebben daar hun gele kleur aan te danken en het mag als E100 toegevoegd worden aan voedsel. Maar kurkuma zorgt niet alleen voor carnaval op je bord. Sinds de mensenheugenis wordt curcumine gebruikt om zijn werking. In Aziatische landen is kurkuma zeer geliefd als specerij en ook in het westen staat het de laatste jaren volop in de belangstelling als antioxidant.
- Neuroprotectief (zenuwbeschermend) -Maar tevens moduleert curcumine zoveel verschillende fysiologische mechanismen, dat het kan beschouwd worden als een all-round middel, zowel preventief als therapeutisch bij tal van ziekten. Het kan de gezondheid van het hart bevorderen en het zou kunnen helpen bij het voorkůmen van kanker en ouderdomsziekten als alzheimer en parkinson. Het beschermt namelijk de hersenen tegen gif en beschadigingen. De werking bij multiple sclerose en andere neurodegeneratie ziekten werd al overtuigend aangetoond.
- Volgens ťťn onderzoek kan het ook helpen bij bestrijding van een depressie. In dit onderzoek, onder 60 depressieve patiŽnten, werkte curcumine net zo goed als het antidepressivum Prozac.

Fruit en kurkuma hebben pijnstillende werking
Uit een studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad 'Journal of Clinical Pathology', blijkt dat het bloed van vegetariŽrs meer natuurlijke, pijnstillende stoffen bevat, dan bij personen die minder of amper vers fruit en groenten eten. Deze stoffen werken als natuurlijke aspirines, zonder de neveneffecten die de chemische pijnmedicaties kunnen veroorzaken.
Frambozen, druiven, kersen, aardbeien en alle andere fruitsoorten bevatten - in minimale hoeveelheden - stoffen die mensen beschermen tegen pijn, ontstekingsreacties, migraine, hart- en vaataandoeningen, artritis, diabetes en sommige vormen van kanker.

Dr. Michal Heger is onderzoeker van de afdeling Experimentele Chirurgie van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC). Hij bestudeert momenteel wat ons lichaam met curcumine doet en of er een formulering is die goed wordt opgenomen. Volgens gaat hij bij patiŽnten testen of die formulering bij ziekten werkt. Op zijn facebookpagina deelt hij het laatste nieuws over curcumine.
Bron: http://jessevandervelde.com/10-medicijnen-kurkuma/
Wist je dat...

DierenwelzijnsCheck bij 100 restaurants

Doe je mee aan diervriendelijk eten?

De DierenwelzijnsCheck is een platform dat consumenten helpt om diervriendelijke keuzes te maken. Naast de ruim 200 beoordeelde dierlijke producten hebben we ook 100 restaurants beoordeeld op dierenwelzijn. ....
Lees verder op wistje dat.