www.
Gezond vegan jaar 2020 namens gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Niet meer douchen en geen zeep meer!

Nieuwste trend

- Afhankelijk van de douchekop en hoe snel je water warm wordt (en hoe lang je het dus moet laten doorstromen) gebruiken we in Nederland gemiddeld 51 liter water per douchebeurt. Dat is ongeveer 7 liter water per minuut. Over het algemeen gaat 80% van ons warm water gebruik op aan douchen. Warm water belast het milieu 50 keer zoveel als koud water. Als je dan ook nog eens bedenkt, dat koud douchen supergezond is, is het misschien toch een overweging waard.

- Als we onze gemiddelde douchetijd van 9 minuten zouden verkorten naar 5 minuten, besparen we in Nederland jaarlijks 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas. Dat is in totaal 490 miljoen euro, volgens Milieu Centraal. Maar we besparen niet alleen geld, maar ook tijd. Iedere Nederlander staat namelijk gemiddeld zo’n 120 dagen van z’n leven onder de douche! Die vriendin van mij dus iets meer en ik dus wat minder. Daarin ben ik trouwens niet de enige.

Niet meer douchen
- In The Guardian was deze week te lezen dat een hele groep mensen -in het verlengde van de no poo-beweging – zich niet meer met zeep wast. Zij willen bacteriën hun werk laten doen en zeep, zo is de theorie, verwijdert het beschermende vetlaagje van je huid en tast de pH-waarde aan. Bacteriën daarentegen leven van de ammoniak uit ons zweet en houden ons op een natuurlijke manier schoon. Net als de microben in ons darmstelsel beschermen ze ons tegen ziekteverwekkers en houden ze ons gezond door allerlei vitaminen en andere nuttige chemicaliën aan te maken.

Uitdrogende huid
- Veel mensen hebben last van uitdrogende huid door te veel douchen. Net als bij het wassen van het haar, lijkt het een vicieuze cirkel van wassen en daarna weer oppeppen. In het geval van douchen met liters bodylotion of olie. Want in onze overdreven hygiënische tijd, vieren huidziektes als eczeem en acne hoogtij en is iedereen koortsachtig op zoek naar oplossingen voor een droge huid. Iets waar de beauty industrie natuurlijk gretig op inspeelt met hun zeep, deo en bodylotion waarvan ze beloven, dat het je huid hydrateert en je pH-waarde in balans houdt.

Toch niet stinken
- De geïnterviewden uit het artikel hebben stuk voor stuk al jaren niet meer onder de douche gestaan. Toch stinken ze niet, zo stellen ze. Ook niet als ze zes uur per week peentjes zweten in de sportschool. Hun geurloze oksels zijn volgens hen een teken van een gezonde microbioom van de huid. Iets waar overigens (nog) geen wetenschappelijk bewijs voor is, want -zo waarschuwt een wetenschapper- er is vooral heel veel dat we nog niet weten.

Probiotica voor de huid
- Toch lijkt de interesse voor het microbioom van de huid te groeien. En vooral voor de vraag of we een gezond microbioom kunnen stimuleren door een soort probiotica op de huid te smeren. De markt van de probiotische huidverzorging is de afgelopen vier jaar dan ook met meer dan 300% gegroeid. De vraag is dus of we over een tijdje helemaal geen zeep meer gebruiken, het douchen overslaan en ons insmeren met een soort probioticamiddel om niet te stinken.

Zeep
- Over één ding zijn ze het in het artikel eens: je handen moet je altijd met zeep blijven wassen. Dat heeft te maken met hygiëne, terwijl het wassen van je haar en de rest van je lichaam weinig tot niks met hygiëne te maken heeft, aldus Skotnicki, een dermatoloog uit Toronto.
Wil je toch graag lekker fris ruiken dan is een stuk natuurzeep nog het beste. Gebruik niet te veel en schrob je huid niet te veel
Bron: Hetkanwel.nl 2019

Zo houd je je hoofd koel tijdens de hitte
Dikke kans dat je 's morgens gedachteloos onder de douche springt, óók in de zomer. Maar zeker op warme dagen is het belangrijk je wasroutine aan te passen, want je huid is dan toch al snel droog, trekkerig en schilferig. En douchen of te lang in bad zitten kan dat flink verergeren.

Niet te warm, niet te lang en met milde producten

Dat je in de zon je huid beschermt met een goede anti-zonnebrand is logisch. Maar wat doe je eigenlijk met die huid ná een dagje strand of elders in de zon? Het is belangrijk om je huid dan extra goed te verzorgen zodat ze gedurende de avond en de nacht de tijd heeft om te herstellen.
Enkele tips om droge, trekkerige en beschadigde huid te voorkomen.

Koud of warm douchen?
Douchen met deze hitte? Heerlijk, maar om het na het douchen niet meteen weer heet te krijgen, kun je het beste een warme douche nemen. Je zou denken dat een koude douche lekker verfrissend is in de zomer. En dat klopt ook wel als je iets kouder doucht dan normaal. Een hele koude douche is volgens voorstanders goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie en de huid. Maar als de temperatuur van het water onder de 20 graden ligt, heeft je lichaam te veel energie nodig om de lichaamstemperatuur weer op een normaal niveau te brengen. De bloedvaten worden dan samengetrokken. Hierdoor kan het lichaam niet meer afkoelen en wordt er juist meer warmte opgebouwd. Een te koude douche werkt dus juist averechts als je af wilt koelen. Zorg liever dat de temperatuur lauw-warm is. Te heet douchen is overigens ook niet goed, daarmee verwijder je de natuurlijke oliën op je huid, waardoor deze sneller gedehydrateerd raakt. Douche ook niet te lang. Hoe langer je namelijk onder de douche staat, hoe meer vocht je huid verliest.

Niet te vaak douchen
Douche niet meer dan één keer per dag. Dan droogt je huid uit. Heb je het warm? Maak je gezicht, hals en polsen nat. Ook kun je een voetenbad nemen of een natte handdoek in je nek leggen. Een ventilator zorgt ook voor een verkoelend briesje.

Geen zeep
Als je huid geïrriteerd, droog of gevoelig is door de zon, is het extra belangrijk om milde, zeepvrije verzorgingsproducten te gebruiken, het liefst ongeparfumeerd en met een huidneutrale pH waarde (5.5). Wanneer de zuurmantel van je huid namelijk een PH-waarde van 5,5 heeft, beschermt deze de huid tegen uitdrogen, bacteriën en schadelijke invloeden van buitenaf. Gebruik sowieso niet teveel shampoo, geparfumeerde doucheschuim en dergelijke. De regel is eigenlijk: hoe meer schuim, hoe meer huidproblemen, want deze zogenoemde surfacanten trekken vaak olie en water aan, waardoor je zo de beschermende laag van je huid wegwast en je huid nog droger wordt.

Als je je hebt afgedroogd na het douchen (droogdeppen, niet wrijven!), hoor je vrijwel meteen een bodycrème, -emulsie of -lotion aan te brengen. Het vocht in je lichaam verdampt op deze manier niet. Als je lang wacht met het aanbrengen van deze crème of het helemaal niet aanbrengt, verliest je huid veel vocht. Ben je verbrand door de zon? Kies dan voor een verkoelende after-sun, in ieder geval op de rode plekken. Overigens helpen yoghurt of komkommer ook om 'de brand eruit te halen'.
Bron: Gezondheidsnet 2018

Voordelen van koud douchen.

1 – Het voorkomt veroudering maakt je haar mooier
Door koud na te douchen worden er in het lichaam tal van natuurlijke antioxidanten aangemaakt die veroudering tegengaan. Vooral de krachtige lichaamseigen antioxidanten glutathion (GSH), superoxide dismutase (SOD) en glutathion peroxidase (GPx) zijn bij winterzwemmers en kouddouchers in veel hogere mate aanwezig dan bij hen die dat niet doen. Het geheim van mooi haar is een koude douche. Door koud water houdt je haar beter vocht vast, waardoor het er minder droog uitziet en meer glanst. Voor je huid geldt precies hetzelfde. Warm water werkt juist uitdrogend, daarom krijg je ook gerimpelde vingers na een lange, warme douche.

2 – Het verlicht depressie
Het regelmatig koud douchen kan je mogelijk van je depressie afhelpen (2). Tweemaal daags een koude douche van 20 graden of lager kan zonder bijwerkingen je humeur positief beïnvloeden. Het beste is wel om dan 2 tot 3 minuten onder de straal te staan. De onderzoekers vermoeden dat de hersenen door de koudesensoren in de huid zo veel elektrische signalen ontvangen, dat dit een reset geeft van het brein. Ook worden er meer endorfines in het bloed gemeten doordat het sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt.

3 – Het kan gewrichtspijn verlichten
Wetenschappers hebben ontdekt dat koud douchen het urinezuur in het bloed behoorlijk kan verlagen (3). Urinezuur kan in de gewrichten kristalliseren met klachten aan de gewrichten als gevolg.

4 – Het kan het spierherstel bevorderen
Het koud nadouchen of nemen van wisselbaden kan spierpijn als gevolg van een grote inspanning bij sporters (4) verminderen. Spierpijn komt vaak voor en een koude douche is een makkelijke methode om het herstel te bespoedigen. Deze efficiëntie zorgt namelijk voor een fitter lichaam. Er zijn zelfs topsporters die vlak na een inspanning een koud bad nemen.

5 – Het versterkt het immuunsysteem
De Traditionele Chinese Geneeskunde maakt melding van het feit dat blootstelling aan koud water het immuunsysteem kan stimuleren. Ook moderne wetenschappers waren er al achter dat het immuunsysteem gestimuleerd wordt door wisselbaden of een saunagang die eindigt met een koud dompelbad. Als je lichaam blootgesteld wordt aan lage temperaturen, warmt je lichaam automatisch op, omdat de temperatuur gelijk moet blijven. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem wordt geprikkeld. Denk aan het inenten tegen een ziekte; het lichaam krijgt een kleine hoeveelheid stress, zodat er witte bloedcellen worden aangemaakt die je later beschermen tegen de ziekte. Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig een koude douche nemen op lange termijn beter bestand zijn tegen verkoudheid en griep.
Lymfesysteem
Het lymfesysteem in het lichaam van de mens helpt bij het wegvoeren van het afval uit de cellen van het lichaam en beschermt je tegen ziektes. Er ontstaat pas beweging in de lymfevaten als de spieren zich samentrekken. Bij mensen die weinig sporten zijn de lymfevaten dus minder actief, waardoor lymfe (de stof die wordt afgevoerd) niet snel in beweging komt. Een koude douche zorgt er voor dat de spieren zich samentrekken en dus voor meer beweging in de lymfevaten.
Bloedcirculatie
Ook is het nemen van een koude douche goed voor de bloedcirculatie, omdat er vasoconstrictie plaatsvindt, oftewel vaatvernauwing. De kou zorgt er simpelweg voor dat de aders vernauwen waardoor de bloeddruk verhoogd wordt. Dit proces zorgt er dus voor dat het bloed efficiënter gebruikt kan worden. Het omgekeerde effect is zichtbaar bij het nemen van een warme douche, als de aders verwijden (vasodilatatie).

6 – Het verbetert de mentale helderheid
Doordat koud (na)douchen het sympathische zenuwstelsel stimuleert, kan dit een verkwikkend effect hebben op het brein. Het is met name ideaal om in de morgen toe te passen, wanneer je net uit je bed bent.

7 – Het is goed voor je bloedsomloop en je huid
Door de kou pompt je hart meer bloed naar je organen, waardoor de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Dit is één van de belangrijkste functies in het lichaam, want hierdoor komt er zuurstof bij je hersenen en andere organen. Zonder kan het lichaam simpelweg niet functioneren. Het zorgt daarnaast voor een mooie huid en kan spataderen helpen voorkomen. Volgens dermatoloog Jessica Krant is het beter om koud te douchen. Als je warm doucht verliezen zowel je huid als je haar natuurlijke oliën die dienen ter bescherming van de huid. Koud douchen voorkomt dat probleem. Koud douchen helpt niet alleen bij het tegengaan van een droge huid, maar zorgt er ook voor dat je spieren en bloedvaten zich samentrekken waardoor je huid strak en gezond blijft. Het helpt ook bij het tegengaan van cellulite (sinaasappelhuid).

8 – Het verbetert de vruchtbaarheid bij de man
Warm douchen heeft een slechte invloed op de kwaliteit van het zaad. Door koud te douchen (of zo koud mogelijk) blijft de schade aan het zaad beperkt met een verbeterde vruchtbaarheid als gevolg.

9 – Het kan bruin vet doen verbranden
Koud douchen kan op lange termijn zorgen voor gewichtsverlies. Dit komt doordat bruin vet wordt aangemaakt bij blootstelling aan lage temperaturen. Bruin vet, is in tegenstelling tot wit vet (dat wordt opgeslagen) verantwoordelijk voor het verbranden van glucose, wat bestaat uit calorieën en opgeslagen wit vet. Door dit proces zal je op lange termijn dus afvallen. Een toename van bruin vet en een goede bloedcirculatie zorgen voor een verhoogd metabolisme (stofwisseling) zodat alle chemische processen in je lichaam sneller worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het herstel van spiercellen na het sporten. Volgens het Joslin Diabetes Centrum kan blootstelling aan kou (en dus ook een koude douche) de verbranding van bruin vet bevorderen. Wanneer de thermostaat van het lichaam omhoog wordt gezet, kan dit betekenen dat er enkele honderden calorieën per dag extra worden verbrand. Een koude douche alleen is dan niet genoeg, je zou thuis ook de thermostaat ietsje lager kunnen zetten en je minder dik inpakken als je naar buiten gaat.

10 - Het geeft je meteen energie
Er wordt wel eens gezegd dat je van een koude douche meer energie krijgt dan een kop koffie. Door de kou wordt je hartslag namelijk hoger en ga je automatisch dieper ademhalen. Dit zorgt voor een flinke dosis energie aan het begin van je dag. Een kop koffie kan hier (bijna) niet tegenop.

11 - Je helpt het milieu
Naast dat een koude douche gezond voor jou is, help je hier ook het milieu mee. Het is namelijk een stuk minder aantrekkelijk om lang onder een koude douche te blijven staan. Structureel een minuut korter douchen bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis 4500 liter water en 25 m3 gas, dit scheelt ook nog eens ongeveer 92 euro per jaar.

12 - Je wordt minder een koukleum
Vaker onder een koude douche staan, geeft je een onzichtbare warme trui. Je lichaam kan hierdoor beter met kou omgaan, waardoor je het in de winter minder koud hebt. De oplossing voor koukleumen!
Bron: GezondNU 2018

Handige tips

Schrik niet:
Er wordt aangeraden om de kraan op 10 graden of lager te zetten. Een douche van 15 graden is te warm, al ben je dan nog steeds een bikkel. Vind je helemaal koud douchen een te grote uitdaging? Begin dan met koud afdouchen of een wisseldouche. Je doucht dan één tot drie minuten warm en daarna 10 tot 30 seconden koud, dit ritueel herhaal je.

Wel koud genoeg douchen:
Wat ieder persoon als “koud douchen” ervaart is voor iedereen anders. Voor de één is 20 graden al koud en voor de ander is 15 graden net warm genoeg. Studies wijzen uit dat het douchen met koud water rond de 10 tot 12 graden, de meeste voordelen geeft voor je gezondheid. Pas op: Wanneer je hartritmestoornissen ervaart, is het niet aan te raden om ineens onder de koude douche te staan. Verlaag langzaam de temperatuur. Je lichaam kan minder goed met stress omgaan en de plotselinge omslag zorgt nu eenmaal voor een kleine verhoging van de bloeddruk.

Niet eerst warm douchen: Wanneer je eerst onder een warme douche staat en vervolgens koud wil gaan douchen, is de drempel veel en veel groter. Je lichaam is reeds opgewarmd en je zit totaal niet te wachten op die vieze koude straal.
Ik raad je aan om te beginnen met koud afspoelen. Zo raken je zenuwen gewend aan de kou. Naderhand kun je de tijd dat je onder de koude douche staat opvoeren. Wisselen van temperatuur tussen warm en koud kan de doorbloeding nog verder stimuleren. Probeer het eens 30 dagen en je zult zien dat het een goede toevoeging is voor je gezondheid!
Bron: Mens en gezondheid 2016
Wist je dat...

Verklein je voedselafdruk

Voor onze planeet en voor de medemens.

"Wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld" Mahatma Gandhi ....
Lees verder op wistje dat.