google certified
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Gezond van binnen is mooi van buiten

De huid is onze grootste orgaan.

Voedingstekorten, verzuring en oxidanten doen ons verouderen. Als we het lichaam en de geest gezond voeden is een mooie huid het zichtbare resultaat. En krijg je een lichaam dat zich beter verdedigd tegen invloeden van buitenaf.

De bovenste huidlaag (opperhuid) bestaat uit 3 lagen. In de onderste laag van de opperhuid vindt celvernieuwing plaats. Wist je dat de huid constant nieuwe huidcellen aanmaakt? Maar waar blijven al die zure dode huidcellen? Zure afvalstoffen in het lichaam scheiden zich constant uit via onze huid. Deze zuren zorgen ervoor dat de zuurgraad van de huid rond de pH 5,5 ligt. Wanneer er veel restzuren worden uitgescheiden kunnen allerlei huidklachten (verzuringsklachten) ontstaan. Het is verstandig om Moeder Natuur een handje te helpen d.m.v scrubben

Oorzaken van een droge huid
- Heel veel mensen ondervinden, zeker in de winter, last van een droge huid. Externe factoren zoals milieuvervuiling, maar ook bepaalde ziektebeelden of erfelijkheid (genetica) spelen een bepalende rol. Het is een feit dat alle mensen op iets latere leeftijd last krijgen met een te droge huid en de gevolgen daarvan. De werking van de huidklieren vermindert naarmate de leeftijd vordert. Niemand ontsnapt aan dit gegeven. Er zijn echter tal van andere - misschien onverwachte - oorzaken die het ontstaan van een droge huid bevorderen en drastisch versnellen.
We geven de voornaamste voorbeelden.
- Mensen die uit een bad stappen en zich onvoldoende afdrogen, personen die regelmatig die superkrachtige reinigingsmiddelen voor de vloer, de keuken of de was gebruiken, zonder beschermende handschoenen te dragen, versnellen het ontstaan van een droge huid op een spectaculair snelle manier. Het lijkt misschien paradoxaal, maar je neemt best een stortbad zonder klassieke zepen of met dermatologisch neutrale en natuurlijke producten.
- Andere oorzaken van een droge huid zijn diabetes, verkeerde voedingsgewoonten en nierinsufficiŽntie (het niet optimaal functioneren van de
nieren).

Basische huidverzorging Ė lesje verzuring
De huidcel komt ter wereld in een basische omgeving met pH-waarde die ligt tussen de 7,5 en 8,5. Naarmate de huidcel ouder wordt komt zij meer in aanraking met lagere pH-waarden. Hoe zuurder haar omgeving, hoe sneller ze sterft. De huid heeft dus een juiste basische-zuurgraad nodig. De onderste laag heeft een pH 8,2, die zorgt voor huidherstel.

Hoe gezond is het borstelen van je huid?
- Wie denkt dat je huid borstelen iets van nu is, heeft het mis. In Japan wordt al jaren de loofah spons gebruikt om de huid een oppepper te geven en in Finse spaís Ďborstelení ze graag met berkentwijgjes. Het schijnt zelfs dat indianen de haren van maiskolven gebruikten om hun lichaam te verzorgen. In Nederland hoef je niet de natuur in om zoín alternatieve borstel bij elkaar te sprokkelen; bij bijna iedere drogist vind je wel een houten borstel, speciaal voor je lijf.

Droog borstelen heeft eindeloze voordelen
- De voordelen van dry brushing liegen er niet om. Als je het internet moet geloven, maakt het je huid egaler, stralender en steviger, reinigt het je poriŽn ťn helpt het cellulite bestrijden. Een deel hiervan is volgens Glyonne van Vliet, huidtherapeut bij de Roosevelt Kliniek, waar. ďDry brushing stimuleert de doorbloeding van de huid, waardoor voedingsstoffen en afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd en opgenomen door het lichaam. De huid gaat er meer van stralen. Ook zorgt droog borstelen ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten, waardoor de huid iets dunner wordt en grove poriŽn iets minder zichtbaar. Dit effect is alleen snel weer weg als je stopt.Ē

Let op bij een gevoelige huid
- Dat de huid door droog borstelen dunner wordt, is volgens Van Vliet iets om rekening mee te houden. ďDe huidbarriŤre kun je door dry brushing te veel beschadigen, waardoor de huid juist problemen krijgt. Voor mensen met een gevoelige huid is het daarom belangrijk om een zachtere borstel te gebruiken en de huid niet te vaak te borstelen. Irriteer je de huid namelijk te veel, dan kunnen er bijvoorbeeld wondjes of droge plekken ontstaan. Dry brushing raad ik daarom af aan mensen die een beschadigde huid hebben Ė denk aan open wonden Ė en mensen met eczeem of psoriasis. Ook mensen met acne kunnen hun huid beter niet droog borstelen.Ē

Dry brushing tegen cellulite?
- En hoe zit het met cellulite? Van Vliet: ďCellulite is een aandoening die zich in de onderste laag van de huid bevindt, de laag met vetcellen. Het van je huid heeft effect op de bovenste huidlaag, de opperhuid. Je stimuleert de doorbloeding en creŽert zwelling, waardoor de huid strakker oogt. De verstrakte verbindingen tussen de vetcellen, die bij cellulite kuiltjes in de huid geeft, pak je niet aan.Ē De huidtherapeut heeft wel een andere tip tegen deze huidaandoening: ďEet niet te veel suiker. Te veel suiker zorgt voor een verkleving van collageen en elastinevezels. Door het eten van te veel suiker verharden deze vezels en dat maakt de huid stugger en minder flexibel. Een sinaasappelhuid wordt dan meer zichtbaar.Ē

3 tips voor het borstelen van je huid
- Koop een goede dry brushing borstel van natuurlijk materiaal. Voor je lichaam ťťn met harde haren en een lange steel, zodat je je rug moeiteloos kunt borstelen. Gebruik voor je gezicht een kleinere, zachtere borstel. Als je een gevoelige huid hebt, is het verstandig om voor je lichaam een borstel met zachtere haren te gebruiken. Je kunt ook voor een Japanse loofah spons kiezen, deze is net iets zachter.
- Borstel je huid droog. Neem hier voor het douchen een paar minuten de tijd voor. Het is normaal als je huid door het borstelen rood van kleur is en gaat tintelen.
- Werk van beneden naar boven. Begin bij je voeten en werk naar boven in de richting van je hart. Maak korte, vegende bewegingen. Als je bij je buik bent, maak dan cirkelende beweging tegen de klok in. Borstel je rug van boven naar beneden en je gezicht in rechte vegen van je kin naar je haarlijn.

Stappenplan voor Lekker lang houdbaar!
- In de zomer en winter, tijdens drukke periodes en na de feestdagen: je huid kan altijd een opkikker gebruiken. En het beste is om altijd goed voor je huid te zorgen. Heus, dat is niet zoveel werk. Door zuinig met je huid om te gaan, blijft je huid stralen. Ja, met rimpels en lijntjes. Want die kun je niet voorkomen. Maar is dat erg, als je huid verder straalt van gezondheid?
- Als je lekker in je vel zit, voel je je mooier en straal je dat uit. Maar dit helpt ook om je mooier en jonger te voelen.

Zorg voor een goede basis
- Het begint allemaal bij de basis. In het geval van je huid is dat voldoende slapen, goed eten en bewegen. Installeer een app op je telefoon om je slaapritme te doorgronden, zorg voor een gevarieerd voedingspatroon en ga er dagelijks even op uit (ja, ook als het regent Ė daar zijn parapluís voor).
- Sporten en dus zweten. Door te zweten openen je poriŽn, waardoor de huid viezigheid kwijtraakt. De kans op puistjes is hierdoor kleiner, mits je je huid wel grondig wast na het sporten. Ook geeft sporten je huid een gezonde glans.
- Beweging en ontspanning - Een gezonde mate van lichamelijke beweging zal alles in het lijf positief beÔnvloeden. Daardoor voelen we ons niet alleen langer jong maar zien er ook zo uit. Daarbij heeft het een gunstig effect op spieren, botten, gewrichten, uithoudingsvermogen, immuunsysteem, hormoonhuishouding, concentratievermogen, zelfvertrouwen en libido.

Eet goede ingrediŽnten
- Voor een mooie huid doe je er dus goed aan om veganistisch te eten. Je eet over het algemeen veel meer groenten, fruit en noten die een positief effect hebben op je huid. Niet alleen je huid, maar je hele lichaam zal profiteren van deze levensstijl.
- Per dag moeten we minimaal 200 gram groente eten en twee stuks fruit. Best veel, helemaal als je ontbijt en luncht met boterhammen. Maak er daarom een gezonde gewoonte van om te lunchen met een grote salade en als snack te kiezen voor fruit. Ook lekker: wortel met hummus, zelfgemaakte bonendip of groenteburgers.
- Voeding en spijsvertering - Een voedingspatroon met voldoende vitamines en mineralen zorgt ervoor dat we ons vitaler voelen.
- Ons lichaam komt uit de natuur en herkent alleen natuurlijke, onbewerkte voeding. Eten is een van de basiselementen en variatie is, zoals altijd, het toverwoord. Bepaalde plantaardige voedingsstoffen kunnen nog een extra boost geven aan je huid, zoals vetzuren. Je huid heeft goede, onverzadigde vetzuren nodig. Je weet dat je te weinig vetzuren binnenkrijgt als je in de winter droge handen of scheenbenen krijgt. In plantaardige oliŽn, avocado en noten zit veel onverzadigd vet. Plantaardig eten is gezond voor je huid en dus ook voor je hormonen.
- Ook zorgt het voor een goede spijsvertering wat enorm belangrijk is voor de afvoer van afvalstoffen. Peulvruchten en volkorenproducten zijn extra belangrijk bij dit proces.

Smeer eetbare ingrediŽnten op je huid
- Alles wat je op je lichaam smeert, spuit of wrijft, wordt door je huid opgegeten. Het merendeel van de stofjes in verzorgingsproducten gaat rechtstreeks door je huid richting je bloedbaan. Je bloedt verspreid het dan verder naar onder andere je nieren, lever, hersenen en vetweefsel.
- Stel jezelf eens de volgende vraag en beantwoord die eerlijk: de parfum of deodorant die je elke ochtend op je huid smeert of spuit, zou je die ook op je tong willen smeren of spuiten? Willen doorslikken of opeten? Waarschijnlijk niet, maar waarom smeer je het dan wel op je huid? Je immuunsysteem is al 24/7 in de weer met het onschadelijk maken van virussen, gisten, mijten, gekke bacteriŽn en daar komen dan ook nog allerlei vreemde huidproducten bij. Het is daarom belangrijk dat wanneer je verzorgingsproducten gebruikt, deze Ė net als je voeding Ė natuurlijk zijn.

Verzorg je huid
- Behalve van binnenuit, kun je je huid ook van buitenaf verzorgen. Maak elke avond en ochtend je gezicht schoon met water en eventueel een reinigingsmelk.
- Smeer 365 dagen per jaar - Alleen zonnebrand smeren wanneer de zon schijnt? Dat is veel te weinig. Wanneer het bewolkt is, lijkt het misschien niet zo logisch om je huid met zonnebrand in te smeren, maar niets is zo verraderlijk als de zon.
- Beschermen en verzorgen - De zon versnelt het verouderingsproces van de huid enorm door schadelijke invloeden. Altijd goed tegen de zon beschermen helpt langer een frisse, heldere en gladde teint te behouden. Het is niet voor niets dť oorzaak van huidveroudering. Voor een mooie huid is het daarom een vereiste om 365 dagen per jaar je huid in te smeren met SPF. Gebruik foundation met een ingebouwde zonnefilter of zonnebrand speciaal voor je gezicht (factor 30 of 50).
- Daarnaast zal de huid gaan stralen door aandacht en verzorging met goede plantaardige verzorgingscrŤmes. Gebruik dezelfde producten voor minimaal een maand. Dan pas kun je het effect op je huid zien. Laat testers van gezichtsverzorging dus gewoon in tijdschriften zitten.
- Stimuleer de doorbloeding en drink voldoende. Hoeveel voldoende precies is, verschilt per persoon. Als je tussen de 1,5 en 2 liter aanhoudt, zit je altijd goed. Vind je water te saai? Kies dan voor kruidenthee of voeg citroen of munt toe.

Pas je make-up aan
Ook als veroudering al zijn intrede heeft gedaan, kun je er nog stralend uitzien. Met de juiste vegan make-up kun je wel voorkomen dat je huid er vaal, mat of grauw uitziet.Ē
Drie tips:
1. Haal altijd je make-up voor het slapen eraf. Nooit, maar dan ook echt nooit, slapen zonder je make-up eraf te halen (tenzij het een super korte powernap is). Zelfs als je geen mak-up draagt, is het belangrijk om je huid te reinigen voor het slapen. Niet alleen hygiŽnisch voor je kussensloop, ook beter voor je huid.
2. Gebruik foundation met gelige ondertoon. Door een foundation met een gelige ondertoon, gaat je huid meer stralen en vervaagt roodheid. Maak eventueel je sponsje of penseel vochtig, zodat je niet teveel foundation gebruikt. Anders komt de foundation Ė onnodig Ė in de rimpeltjes.
3. Kies voor een lipprimer.†Vooral rond de lippen ontstaan rimpels. De lippenstift kan dan een eigen leven gaan leiden en dat is zonde. Een transparante lipprimer kan dit ongemak voorkomen. Laat het even opdrogen en breng dan een glanzende lippenstift aan.
4 Vermijd grijze oogschaduw. Alle kleuren oogschaduw staan prachtig, behalve grijs. Dit is de minst flatterende kleur. En kies voor oogschaduw met een satijnen structuur.
5. Niet elke dag make-up dragen. De meeste make-up producten bevatten veel chemicaliŽn en zijn daarom niet zo goed voor de huid. Reden genoeg om je huid een dagje Ďvrijí te geven door geen of minder mak-up te gebruiken. Er zijn ook genoeg natuurlijkere make-up- en gezichtsverzorgingsmerken, zoals the Body Shop, Lavera, Lush, Weleda en Yves Rocher.

Eet gezond om er goed uit te zien

Welke gezonde voeding is nodig voor je huid
Wist je dat je huid en haar ook voedingsstoffen nodig hebben om binnenuit om gezond te blijven? Bij mensen die een tekort hebben aan bepaalde vitamine is de huid vaak doffer en kan het haar uitvallen.
- De belangrijkste invloeden van voeding op je huid zijn: vitaminen, zink en essentiŽle vetzuren. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, vitamine A, biotine of koper. Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot huidproblemen. Ben je gezond? Dan straal je dat ook uit. Onderzoek bij een groep studenten toont aan dat een fruitdrankje rijk aan carotenoÔden de huid een tint geeft die mensen als mooier beoordelen. CarotenoÔden zijn stoffen die felle kleuren geven aan groenten en fruit, zoals wortelen, tomaten en vele tropische vruchten. Ze worden ook opgenomen door huidcellen.
- De 'smoothie' die de studenten dronken, bevatten vooral tropische vruchten uit MaleisiŽ. Volgens Dr. Stephen die het onderzoek leidde, is de studie een teken dat mensen die er gezond uitzien, in feite ook gezonder zijn. Hij hoop dat dit mensen zal aansporen om gezonder te gaan eten.
- Lees verder wat deze voedingsstoffen voor invloed op je huid hebben en in welke plantaardige voedingsmiddelen je deze voedingsstoffen vindt.

Plantaardige voeding werkt dus het beste voor je lichaam
Als veganist krijg je door gevarieerde (plantaardige) voeding voldoende vitamine en mineralen, en essentiŽle vetzuren binnen, ook als je geen dierlijke producten eet'. Al deze voedingsstoffen leiden dus tot een stralende en gezonde huid.

Vitamine A ook wel caroteen, helpt de vernieuwingscyclus van je huid te regelen en de structuur van huidcellen in balans te houden. Vitamine A vind je vooral in wortelen, spinazie en broccoli.

Vitamine E is een antioxidant. Antioxidanten helpen tegen beschadigde cellen door agressieve stoffen, ook wel vrije radicalen. Hierdoor heeft Vitamine E een kalmerend effect op de huid en houdt het de structuur van cellen in stand. Vitamine E krijg je binnen via plantaardige oliŽn, noten en zaden. Ook zit het in zoete aardappel, avocado en broccoli.
Saffloerolie:
- Voor een stralende huid is dit de aangewezen olie om de huid glad te strijken. Saffloer is een gele bloem van de distelsoorten. Als je de zaadjes van de bloem perst krijg je saffloerolie. De olie zit boordevol linolzuur, vitamine A en E. Deze ingrediŽnten ondersteunen de normale huis en hebben positieve invloed op uw immuunsysteem.

Vitamine C ook wel ascorbinezuur genoemd, is ook een belangrijk antioxidant. Vitamine C helpt namelijk weefsels gezond te houden. Ook draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen, waardoor rimpels worden tegen gegaan. Bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten waaronder sinaasappels, citroenen en grapefruits. Daarnaast zit vitamine C in tomaten, kiwiís, aardbeien, aardappelen, paprikaís, kool en courgettes.

Zink helpt tegen een geÔrriteerde huid en heeft een kalmerende werking bij acne. Zink zorgt samen met vitamine C voor een gezond collageen, wat een essentieel bestanddeel is van bindweefsel. Zink zit in amandelen, paranoten, pompoenpitten, pecannoten en volkoren- en roggemeel.

Omega-3 en 6 verhindert ontstekingen en huidproblemen. Het ondersteunt ook een gezonde productie van nieuwe huidcellen. Omega-3 vetzuren kun je vinden in walnoten, lijnzaadolie, zonnebloemzaden en amandelen.
Argenolie:
- Een kostbare schat voor de huid. Deze kostbare olie, gewonnen in het zuidwesten van Marokko, is een van de meest zeldzame oliŽn in de wereld. De olie zit boordevol vetzuren(omega 6) en vitamine E, die essentieel zijn voor een goede- en stralende huid. Argenolie voedt de huid en gaat overmatig talgproductie tegen.
Zonnebloemolie:
- Mooi van binnen en buiten. Een zonnebloem oogt niet alleen super vrolijk, maar ook uw huid wordt er blij van! Van de pitten wordt zonnebloemolie gemaakt. Deze zit vol linolzuur(omega 6) lecithine en vitamine A en E. Allen beschermen, voeden en verzachten de huid. Zo straalt u niet alleen van binnen maar ook van buiten.

Beautytips uit eigen keukenkastje
Voor deze beautytips haal je de ingrediŽnten zo uit je keukenkastje. Budgetproof en het maakt je haar, huid en lippen nůg mooier. Je zou het misschien niet denken, maar de meeste ingrediŽnten in je keukenkastje zijn multifunctioneel.

Avocado voor herstel
Tegen droge huid: Prak een rijpe avocado tot een gladde massa en je hebt een lotion. Smeer het over je huid en laat het ongeveer tien tot vijftien minuten intrekken.
- Droge handen - Dit handmasker op basis van avocado ook een uitkomst. Zo maak je die: pureer een halve avocado en meng er een rijpe banaan doorheen. Smeer het masker op je handen en laat het ongeveer vijf minuten intrekken. Spoel daarna het masker af en je handen voelen zijdezacht.
- Ook avocadoís leveren namelijk een mooie bos haar. Pureer een halve avocado en voeg er een scheut olijfolie aan toe. Smeer het masker in je haar en laat het twintig minuten intrekken. Spoel het daarna uit en was je haar.
- Tegen wallen - Snijd twee partjes van een avocado en leg deze voor een kwartier op je wallen. Je blik is gelijk een stuk frisser en je ziet er verzorgd uit.
- Aftersun - Avocado komt namelijk als geroepen als je een tikkeltje bent verbrand. Smeer wat van deze vrucht op je verbrande huid en je voelt de hitte langzaam verdwijnen. Zo kun je toch met een gerust hart komende zomer op het strand liggen.

Sinaasappel voor frisheid
Voor een schone huid: Gebruik alleen het buitenste dunne oranje velletje van de sinaasappel. Wrijf dit over je huid totdat de schil zwart wordt. Laat het 15 tot 30 minuten intrekken en was het dan af met koud water.
Voor een frisse lichaamsgeur: Pers een sinaasappel uit en zeef het sap wat eruit is gekomen. Doe er ľ water bij, een theelepel vanille en een klein beetje ontsmettingsalcohol. Doe het vervolgens in een sprayflacon. Schud het goed voordat je het gaat gebruiken.

Kokosbloesemsuiker als scrub
Voor een gezonde hoofdhuid: 2 theelepels kokosbloesemsuiker, 1 theelepel olijfolie
- Mix de olijfolie en kokosbloesemsuiker tot een gelijke massa. Maak daarna meerdere scheidingen in je haar en masseer je hoofdhuid voorzichtig met het mengsel. Maak hierbij een cirkelende beweging. Spoel het goed uit en was je haar vervolgens zoals je dat normaal doet.
Tegen droge lippen: halve theelepel kokosbloesemsuiker, klein beetje water.
- Meng het kokosbloesemsuiker met een klein beetje water. Wrijf het mengsel over je lippen, zodat losse velletjes verdwijnen. Je kunt hierbij ook een tandenborstel gebruiken. Herhaal dit twee keer per week.
Voor een zacht lichaam:†2 theelepels kokosbloesemsuiker, 1 theelepel olijfolie
- Meng de ingrediŽnten en scrub je droge of vochtige huid

Zeezout voor een zachte huid
Voor schrale lippen: 2 theelepels zeezout, 1 glas warm water
- Mix de zeezout door het water en wacht tot het opgelost is. Dip het puntje van een washand in het water en leg het voor twintig minuten op je lippen.
Tegen droge ellebogen: een halve citroen, beetje zeezout
- Bedek de citroen met zeezout en scrub hiermee je ellebogen. Doe dit net zo lang tot de citroen Ďopí is of je ellebogen zacht zijn.
Voor ontspanning: 500 gram zeezout, een bad van 37 graden
- Voeg het zeezout toe aan stromend water. Magnesium laat je huid ontspannen en verbetert de vochtopname van de huid.

Komkommer voor vocht
Voor gehydrateerde lippen: een paar dunne plakjes komkommer. Leg dit voor 20 minuten op je lippen.
Tegen opgezwollen ogen: een paar dunne plakjes uit de koelkast op en onder je ogen te leggen, vermindert de zwelling. Laat de schijfjes ongeveer tien minuten liggen.

Banaan voor glans
Voor zacht en glanzend haar: 1 banaan en 1 theelepel amandelolie.
Amandelolie:
- Het klinkt lekker en voelt gezond. Het eten van amandelnoten is niet alleen erg lekker en geeft ook een fit gevoel Wist u dat de olie van de amandelnoot bijdraagt aan een gezond leven. Amandelolie zit vol goede vetzuren die de huid hydrateren, Hierdoor is het een cadeautje voor mensen met een droge huid, acne en striae. Daarnaast zit de olie vol vitamine, waaronder vitamine E. Deze zorgt voor een gladde en jog uitziende huid.
- Maak de banaan fijn met een vork en meng de olie er doorheen. Verdeel dit over je haar, vooral in de punten. Laat het dertig minuten intrekken en was daarna je haar grondig.

Jojoba-olie voor bescherming
- De natuurlijke zonbescherming factor 4. Hoewel de naam het wel doet vermoeden is jojoba-olie geen olie, Het is een vloeibare was. Deze werd honderden jaren geleden al gebruikt door de indianen. Dat is niet zo gek: jojoba-olie heeft een herstellende werking op de beschadigende huid. Daarnaast is een natuurlijke zonbescherming. U profiteert namelijk van factor 4 wanneer u de huid met jojoba-olie behandeld.

Bron:
- ABC Gezondheid 2020
- GezondNU 2020

Wist je dat...

Pieterburen Zeehondencentrum

Ontdek de wereld van de zeehond

Als de zee schoon zou zijn, dan zou het met de zeehonden ook beter gaan! ....
Lees verder op wistje dat.