google certified
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Waarom is sporten (juist nu) gezond?

Sporten is als kunstmest voor je brein!

Sporten doet je goed en is gezond. Dat staat buiten kijf. Of je nu hardloopt, fietst, aan krachttraining (thuis) doet, of yoga: je bestrijdt welvaartsziekten, verbetert je immuniteit, voelt je fitter, energieker en gelukkiger. Bovendien heeft voldoende lichaamsbeweging een positief effect op je gezondheid. Zo versterkt het je spieren en botten, pak je overgewicht aan, zorgt dat je hersenen optimaal functioneren en verhoogt je afweer.

Sterke spieren helpen bij langere gezondheid
- Het menselijke lichaam is van nature gemaakt om te bewegen en actief te zijn. Ga maar na: als de holbewoner alleen maar onderuit gezakt vanuit zijn hol zat te kijken naar de natuur en zat te wachten tot de sabeltandtijger hem kwam ophalen, dan waren wij er nu niet geweest.
– Het lichaam heeft ruim 650 spieren, die samentrekken en ontspannen en zo duizend verschillende bewegingen maken. Voor al onze spieren, van onze been spieren tot ons hart geldt dat ze sterker en effectiever worden naarmate we deze meer gebruiken. Door voldoende te blijven bewegen blijven botten sterk en gaat de spijsvertering beter en sneller werken. waardoor er bij ouderen minder kans is op valgevaar.
– Het geheim achter een gezonde geest in een gezond lichaam is niet per definitie veel regelmatig bewegen. Het gaat er daarnaast juist om, dat je ook gevarieerd beweegt. En dus meer gaan lopen of vaker fietsen en daarnaast krachttraining doen!

Meer spierballen, minder kwalen!
Als u langer wilt leven met minder kwalen dan is volgens verouderingsonderzoeker Andrea Maier de truc, meer spierballen kweken. En dat kan volgens haar heel gemakkelijk, want er zijn een aantal oefeningen die u tijdens uw dagelijkse bezigheden kunt doen om uw spieren sterker te maken.

Waarom helpt spierkracht tegen veroudering?
- Spieren zijn nodig om te ademen, lopen, traplopen en om niet te vallen. Elke beweging kost spierkracht.
- Spieren zorgen ervoor dat we pijnloos kunnen bewegen. Sterke buik- en rugspieren kunnen er vaak al voor zorgen dat rugklachten grotendeels verdwijnen.
- Spieren zijn een voorraadkast van eiwitten. Als je ziek wordt, heb je de eiwitten nodig voor het herstel.
- Spieren zijn de grootste energieverslinders in ons lichaam. Meer spieren betekent een grotere vetverbranding van vetten en dus een slankere lijn.
Spieren nemen minder plaats in dan vet. Als u dus niet alleen gewicht wilt verliezen maar ook omvang, dan zult u moeten zorgen voor een strak en gespierd lichaam.
- Spieren lijken een rol te spelen bij de immuunreactie. Spieren zitten vol immuuncellen, die in actie komen als je lichaam wordt aangevallen door een bacterie of virus.
- Spieren houden de glucosespiegel op peil. Mensen met ­diabetes hebben dan ook vaak weinig spiermassa.
- Spieren houden ons op hoge leeftijd vitaal. Weg met de rollator, weg met de sta-op-stoel. Zorg dat je ook op hoge leeftijd zelfstandig en vrij kunt bewegen door je spieren goed te onderhouden.
Dus meer spierkracht is gezonder!

Hoe vaak bewegen is gezond?
- Regelmatig bewegen zorgt voor een toename van endorfinen, de zogeheten gelukshormonen. Hierdoor kijk je positiever naar de wereld en voel je jezelf beter.
- En bewegen zorgt ervoor, dat je kilo’s kunt afvallen; je conditie gaat vooruit en je ziet er beter uit. Het vet verdwijnt en jouw spiermassa neemt toe, doordat je meer kilocalorieën verbrandt.
- Ook je organen, zoals je hart en longen hebben er meer baat bij. Een bijkomend plus is: als je goed voelt gaat jet libido omhoog en wordt het weer gezellig in bed!
- Voor een gezond lichaam zijn spieren essentieel, vooral bij het ouder worden. Door genoeg te bewegen en eiwitten te eten kunt u zelf een goede spiermassa opbouwen. De Gezondheidsraad heeft in een bewegingsnorm aangegeven hoeveel u tenminste moet bewegen om gezond te blijven. De beweegnorm is 5 keer per week 30 minuten matig tot intensief bewegen. Daarnaast minstens 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten in combinatie met balansoefeningen. “Mensen onderschatten vaak hoeveel ze bewegen” zegt Andrea Maier. “80 procent denkt dat ze voldoende bewegen maar slechts 21 procent haalt de beweegnorm.”
- Als u niet zeker weet of u genoeg aan lichaamsbeweging doet, dan zijn er een aantal simpele hulpmiddelen die u een duidelijker beeld kunnen geven van de bewegingsduur. Bijvoorbeeld een goedkope stappenteller of een gratis app op uw mobile telefoon. Zij houden bij hoeveel u beweegt en in veel gevallen de intensiteit ervan. Om te weten of dit intensief genoeg is kunt u een stap verder gaan en dit checken met een sporthorloge die een hartslagmeter bevat. Maar de aller makkelijkste check om te kijken of u zich genoeg inspant zijn zweetdruppels. Zodra u deze op u voorhoofd of bovenlip heeft bent u goed bezig.

Daarom verzuur je tijdens sporten
Dagelijks een half uur bewegen is goed voor je. De één doet dat intensiever, dan de ander. En waar we de ene dag fijn bewegen, kunnen we de volgende dag niet meer de trap af lopen door spierpijn. We hebben allemaal dat gevoel weleens gehad. Spierpijn wordt namelijk veroorzaakt door verzuring.

Effect op je zuur-base evenwicht
Tijdens het bewegen of sporten maken wij intensief gebruik van onze spieren, waardoor we melkzuur produceren. Om melkzuren te neutraliseren maakt je lichaam gebruik onder andere mineralen. Heb je die onvoldoende, dan kan het lichaam verzuren. Ook zuurstof speelt een rol in spierpijn. Immers jouw lichaam moet hard werken om aan de vraag naar zuurstof te voldoen. Is de zuurstofaanvoer onvoldoende, dan komt er melkzuur vrij. Ofwel, door het sporten verandert de zuur-base huishouding. Neem na het sporten rust en neutraliseer de opgebouwde melkzuren. Daar word je lichaam blij van.

Spieren kweken
- Veel mensen vinden dat sporten geen tijd of geld mag kosten. Als u graag wilt sporten maar er niet te veel tijd aan wilt besteden, dan kunt u een paar simpele oefeningen toevoegen aan uw dagelijkse routine. Dit maakt uw leven iets moeilijker en zwaarder maar ook een stuk leuker en gemakkelijker. Met de volgende oefeningen ontwikkelt u meer spierkracht en balans.

Makkelijke oefeningen voor in uw dagelijks leven
- Ga bijvoorbeeld eens tijdens het tandenpoetsen op 1 been staan zonder u ergens aan vast te houden. Zo traint u uw balans 2 keer per dag 2 minuten, terwijl u poetst.
- Elke keer als u ergens wilt gaan zitten kunt u even 5 seconden boven de zitting blijven hangen. Dat is heel goed voor stevige beenspieren.
- Of til tijdens het lezen elke keer als u een bladzijde omslaat even uw benen op.
- Als laatste een tip voor als u gaat spelen met de kleinkinderen. U maakt dan vaak veel verschillende bewegingen. De variatie in deze bewegingen is beter voor uw gezondheid dan alleen wandelen. Schaam u dus vooral niet en ga lekker los met de kleinkinderen. Samen huppelen, dansen of voetballen

¨ Veganistisch voeding is niet alleen de meest efficiënte manier om volledige lichaamssterkte te behalen. Het is de meest humane manier van leven en eten" David Carter, NFL-speler

Een mens moet bewegen.
- Uiteraard. Waar rond 1900 het fenomeen sport om de hoek kwam kijken in Nederland en vooral tennis en paardrijden populair waren, rijst de laatste jaren het aantal sporten de pan uit.
Grappig: voor 1900 was er een enorme weerstand tegen sportbeoefening. Er was amper belangstelling voor gym op school, laat staan voor sportclubs en -verenigingen. Halverwege de 19e eeuw druppelden de sporten in alle maatschappelijke lagen door en werd het een maatschappelijk verschijnsel. Inmiddels zien we overal om ons heen uitgerolde yogamatjes, hardloopgroepjes, stappentellers en bezwete bootcampers.

Herstel is de sleutel
- Wil jij resultaat zien van al die squats, ingewikkelde yogahoudingen en hardlooprondjes? Natuurlijk! Dan is één ding belangrijk: rust. Rust zorgt voor een beter herstel en dus een sterker, fitter en gespierder lichaam. Groei gebeurt niet tijdens een training, maar tijdens de herstelfase. En dus doen in 2019 infraroodlicht, compressiebanden, handmassage-apparaten en massagetherapie hun intrede in sportscholen.
Tip: Je lichaam is altijd anders, en dus ook je belastbaarheid. Maak elke dag een afweging of het verstandig is om te sporten, en zo ja hoe lang en hoe intensief. Doe tijdens het sporten af en toe een simpele ademhalingsoefening, neem een warme douche na de training en smeer je benen in met een fijne olie.

Train je hersenen
- We trainen ons lijf, maar vergeten vaak ons brein. In 2019 pakken we onze hersenpan er ook bij, wat kan zorgen voor betere prestaties en resultaten. We trainen niet alleen onze hersenen meer door te gaan puzzelen en lezen, maar ook doordat geestelijke gezondheid een rol gaat spelen in trainen. Denk aan bewust hardlopen en meditatie in combinatie met fitness.
Tip: We zochten eerder uit wat de ideale work-out voor je brein is. Ga je voor hardlopen of krachttraining? En word je gelukkiger van hardlopen of yoga?

Bewust trainen
- Onze lichamen zijn delicaat en gecompliceerd; we moeten er zorgvuldig mee omgaan. Dat zien we ook terug in de sporttrends, want er komen zachtere vormen van beweging. Rustig trainen, korter trainen, yoga combineren met hardlopen. Bovendien zijn afvallen en gespierd worden niet langer de belangrijkste redenen om te sporten; steeds vaker ligt de nadruk op mobiliteit, spiermassa en conditieverbetering (functionele training). Het doel is om door het leven te gaan zonder onnodige pijn en activiteiten in het dagelijks leven makkelijker te maken. De focus ligt in 2019 dus niet meer op het bereiken van maximale resultaten, maar bewust trainen voor een gezond lijf.
Tip: Probeer eens of krachttraining iets voor jou is. Ook thuis kun je mobiliteit en spiermassa trainen. Doe bijvoorbeeld oefeningen voor je rug of billen.

Actief zijn is actief blijven
- Volgens de Gezondheidsraad verkleint bewegen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen.
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen wekelijks tweeënhalf uur te bewegen, zoals wandelen of fietsen, twee keer per week krachtoefeningen te doen en niet te veel te zitten. Dat schrijft de raad dinsdag in een advies voor een nieuwe beweegrichtlijn.

Bewegen is gezond
Sporten verbetert niet alleen de fitheid en de spierkracht maar verkleint ook het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressieve symptomen. Bovendien nemen de positieve effecten toe hoe meer je beweegt, benadrukt de raad. Meer bewegen is dus beter.

De Gezondheidsraad adviseert voor het eerst spierversterkende activiteiten bovenop inspanningen zoals fietsen of wandelen. In de huidige norm zijn krachtoefeningen niet opgenomen. Ook het advies om niet te veel te zitten, is nieuw. Daarnaast drukt de raad het bewegingsadvies niet langer uit per dag, maar per week. Tot slot schrijft de Gezondheidsraad voor het eerst dat vaker bewegen extra gezondheidsvoordeel oplevert.

Minder kans op dementie
Bij ouderen verkleint bewegen het risico op botbreuken en verhoogt krachttraining de loopsnelheid. De raad schrijft dat het bovendien “aannemelijk” is dat veel bewegen zorgt voor “een lager risico op cognitieve achteruitgang, dementie en de ziekte van Alzheimer”.

Ook voor kinderen is meer bewegen goed. De raad adviseert kinderen elke dag zeker een uur te bewegen en drie keer per week spierversterkende oefeningen te doen. Kinderen zouden veel stilzitten moeten voorkomen.

Te weinig beweging
Nederlanders bewegen nog altijd te weinig. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) haalt 44 procent van de volwassenen en kinderen de nieuwe richtlijnen niet.

Gezondheid is je pols en deze eens boven de 100 laten gaan.
- Veel mensen vinden de sportschool saai, maar wandelen is een prima manier om meer te bewegen. Hippocrates zei vier eeuwen voor Christus al dat wandelen het beste medicijn is. Het is dus een goed idee om regelmatig de trap te pakken, boodschappen te voet de doen en regelmatig de wandelschoenen uit de kast te halen. Als je niet van wandelen houdt, dan is elke andere vorm van beweging ook goed.
Denk hierbij onder meer aan fietsen, zwemmen, tuinieren, intimiteit en het huishouden. Wie weet wordt jij door een actievere leefstijl wel de volgende oudste persoon van Nederland. Op dit moment is Violet Brown, een Jamaicaanse vrouw, met 117 jaar de oudste vrouw ter wereld.

- Iedereen wil graag dat het lichaam soepel beweegt en inspanning niet veel moeite kost. Dit is de kern van het probleem van ouder worden. Het lichaam beweegt niet soepel en inspanning kost steeds meer moeite. Hierdoor gaat men minder bewegen en schaft men hulp middelen aan om inspanning zoveel mogelijk te vermijden. Het lichaam wordt hierdoor nog minder soepel en inspanning zonder hulpmiddelen gaat steeds moeilijker. Door dat het lichaam verwend wordt met hulpmiddelen zal men steeds minder energie verbruiken, waardoor de kans groot is dat men in gewicht toeneemt. Naarmate men dikker wordt zal inspanning nog meer moeite kosten, het gevolg zal duidelijk zijn. Lichamelijke functies zullen achteruitgaan en klachten toenemen. Men zal steeds meer een beroep moeten doen op de gezondheidszorg.

- Wil men dit soort leven niet, dan is lichaamsbeweging onontbeerlijk. Vergelijk ons lichaam maar eens met een motor. Als de motor niet regelmatig draait zal de motorolie naar beneden zakken. Als de motor gestart wordt na een lange tijd van stilstand zullen de tandwielen ongesmeerd gaan draaien. Hierdoor ontstaat een grote slijtage van de onderdelen van de motor. Naarmate de motor ouder wordt zal door de slijtage de olie steeds makkelijker wegzakken. Gevolg is dat de motor ook al na een geringe tijd van stilstand extra zal slijten na een koude start. Gebruikt men de motor echter regelmatig, met een rustige aanloop tot hij warm is dan zal de motor goede prestaties blijven leveren voor een lange periode. Dit geld ook voor ons lichaam. Daarom... blijf in beweging!

Aanbevolen lichaamsbeweging:
1. minimaal twee keer per week 30 – 45 minuten sjokken (rustig hardlopen)
2. elke dag 30 – 60 minuten wandelen
3. doe elke dag aan wat spier oefeningen voor de schouders en armen (trekveer)
4. gebruik de fiets om kleine boodschappen te doen
5. ga af en toe met de trap naar beneden/omhoog i.p.v met de roltrap of lift
6. denk ook aan tuinieren, auto wassen, huishoudelijke werkzaamheden o.a. ramen lappen

Wat gebeurd er als je deze acties in jouw leefstijl invoert:
1. je houdt een soepel lichaam
2. je bent minder snel moe
3. je bent geestelijk tot meer in staat. Positieve effecten van sporten op de psyche zijn te danken aan de toename van neurotransmitters.
4. je energie neemt toe. Bewegen is dé manier om de bloedvaten, het hart en de longen gezond te houden.
5. je lichamelijke functies blijven optimaal. Bewegen houdt je botten stevig.
6. je hebt minder snel last van overgewicht(afhankelijk van je leefstijl), door zo weinig mogelijk te zitten verminder je de kans op diabetes.
7. je leeft langer zonder moeite
8. je stimuleert de natuurlijke afweer tegen ziektes, misschien zelfs tegen bepaalde vormen van kanker.
9. je doet minder beroep op de gezondheidszorg

Tips om meer te sporten:
* Stel je doel vast - afvallen of meer spierkracht
* Verwacht geen wonderen - stel niet te hoge eisen - beloon je zelf
* Denk aan de voordelen - betere conditie - je gaat je beter voelen geestelijk en lichamelijk - mooie gezonde huid.
* Één ding is dan heel belangrijk: rust. Rust zorgt voor een beter herstel (lees een sterker, fitter en gespierder lichaam).

Supercompensatie
Dat ons lichaam een genie is, blijkt wel weer uit het volgende: het kan zich aanpassen aan de belasting die we erop uitoefenen. Sterker nog, ons lichaam kent supercompensatie. Dit betekent dat je lichaam zich na een (intensieve) training niet alleen herstelt naar het oude prestatievermogen, maar er nog een schepje bovenop doet om zichzelf te wapenen tegen de uitgevoerde belasting. Je spieren raken namelijk iets beschadigt door intensieve beweging. Ook raken je energievoorraden uitgeput. Als supercompensatie worden deze voorraden groter. Deze supercompensatie maakt een stijgende lijn in je sportprestaties dus mogelijk!

Verminderd prestatievermogen
Die stijgende lijn vervalt als je tussendoor geen rust neemt. Tijdens een training vermindert namelijk je prestatievermogen, zodat het lichaam zich na een training kan herstellen. Wanneer je te lang na je training niks meer doet om je lichaam te prikkelen, zal het prestatievermogen teruggaan naar het beginniveau waar je bent gestart. Maar belast je het lichaam te snel, dan kun je meer afbreken dan je hebt opgebouwd. Van die stijgende lijn blijft dan niets over. Sterker nog, het kan dan zelfs een dalende lijn worden (overbelasting)

De gezondheidsvoordelen van sporten

Lees hier 9 redenen waarom je je energieker voelt als je regelmatig beweegt. Voor wat extra sport motivatie!
- Dit alles komt ook je weerstand ten goede en dat is in deze corona crisis zeker goed.

1. Houdt je botten sterk
- Naarmate je ouder wordt, vermindert de dichtheid van je botten en worden je gewrichten strammer. Tijdens het sporten belast je je botten en gewrichten. Het mooie daarvan is dat het je botten zo sterk houdt en botontkalking tegengaat. Tegelijkertijd draagt in beweging blijven bij aan soepele gewrichten.
- Je voelt je fysiek sterker. Heb je weinig kracht? Dan ontbreekt je waarschijnlijk ook de energie om dingen te doen. Door geregeld te sporten bouw je spieren op en worden ze sterker. Verder zorgt bewegen ervoor dat je botten hun dichtheid behouden en er genoeg gewrichtssmeersel wordt aangemaakt. Dat is alleen maar prettig, want daardoor blijft je lichaam soepel en sterk. Alledaagse activiteiten kosten je dan geen moeite.
- Sterkere botten! Bewegen remt het proces van botontkalking. Dit geldt met name voor bewegingen waarbij de benen worden belast, zoals hardlopen en tennissen. Ben je iets zwaarder? Dan is het juist verstandiger om sporten op te zoeken die de gewrichten niet belasten, bijvoorbeeld zwemmen of fietsen.
Tip: 30 minuten per dag of twee uur per week flink bewegen is al voldoende om de botten sterker te maken. En: je hebt snel resultaat – na acht weken zijn er al verbeteringen meetbaar

2. Je slaapt veel beter
- Doe je overdag aan sport? Dan span je je fysiek in en wordt je lichaam moe. Niet alleen zorgt lichaamsbeweging ervoor dat je energie hebt om de hele dag actief te zijn. Ook bevordert het je nachtrust. Want, regelmatig bewegen helpt je dieper en beter slapen. Gevolg is dat je de volgende ochtend goed uitgerust en vief opstaat en energieker voelt, geconcentreerder bent en je productiviteit toeneemt.
- Let wel: sport niet vlak voor je gaat slapen, want dan heb je juist te veel energie en kom je moeilijker in slaap.

3. Bestrijdt je stress en ontspant
- Stress ervaren is, helemaal nu tijdens de corona-crisis, bijna onvermijdelijk. Tijdens het sporten maak je je hoofd leeg en denk je niet meer aan je zorgen, to-do’s en andere zaken. Kortom, je ontspant.
- Bovendien maak je tijdens het sporten allerlei positieve hormonen aan die de stresshormonen bestrijden en je een happy gevoel geven. Meer geluk en minder stress! Tijdens het sporten worden ‘geluksstoffen’ aangemaakt. Deze worden endorfine genoemd. Daarbij stemt het je over het algemeen een stuk positiever. En… regelmatig bewegen maakt je eveneens veerkrachtiger waardoor je beter kunt omgaan met spanningen.
- Vandaar ook dat sporten een goede remedie is voor wie kampt met angsten en depressieve gevoelens. Het vermindert angst en somberheid. Een half uurtje matig tot intensief sporten is genoeg om je dagelijkse stress aan te pakken. Sporten wordt daarom vaak aangeraden bij mensen met een depressie. Als je het moeilijk vindt om uit jezelf de sportschoenen uit de kast te halen, kan het helpen om een sportmaatje te vinden.
- Meer rust in je hoofd. Sporten geeft niet alleen meer energie, het geeft ook rust. In plaats van te verdrinken in je gedachten als je in de auto zit of in bed ligt, kun je tijdens het sporten, wandelen of fietsen je maar concentreren op één ding. Dat geeft rust in je hoofd.
Tip: Een stappenteller is een handig hulpmiddel om het aantal stappen dat je zet te tellen (klein en groot). Een perfecte manier om je te motiveren meer te bewegen.

4. Geeft je meer energie en boost je zelfvertrouwen
Meer energie in je lijf! Bewegen geeft een fit en energiek gevoel. De spieren in je lichaam en de bloedsomloop worden gestimuleerd, waardoor je lijf meer zuurstof binnen krijgt. Frisse lucht happen doet letterlijk de energie stromen.
- Lichamelijk actief zijn stimuleert de zuurstofopname in je lichaam en zorgt ervoor dat voedingsstoffen in je hele lichaam worden afgeleverd. Verder versterk je je hart en longen waardoor je uithoudingsvermogen omhoog gaat. Dat samen maakt dat sporten je meer energie geeft, je weerstand verbetert en je je gewoonweg vitaler voelt.
- Regelmatig sporten maakt je ook zelfverzekerder. Enerzijds dankzij de feelgood hormonen die je aanmaakt, maar ook omdat je een positiever zelfbeeld krijgt. Niet zo vreemd natuurlijk, want regelmatig intensief bewegen draagt onder andere bij aan sterke en soepele spieren, verbetert je lichaamshouding, bevordert je conditie en zorgt dat je je energieker voelt.
- Bewegen zorgt er ook voor dat je er beter uitziet. Zo krijgt je huid een mooiere kleur onder andere omdat de doorbloeding in je lichaam verbetert en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Verder ga je strakker in je vel zitten dankzij het spierweefsel dat je opbouwt. Al met al zorgt dat ervoor dat je je prettiger voelt, maar het boost ook je ego; zorgt dat je meer zelfvertrouwen hebt en energieker bent.
Tip: Drink tijdens het bewegen voldoende water. Zo krijgt je huid genoeg vocht binnen.

5. Verbetert je hart, bloedvaten en meer
- Sporten vermindert de kans op het ontstaan van hart- en vaatproblemen én verbetert de conditie van wie al een hart- of vaataandoening heeft. Wie dagelijks zorgt voor voldoende lichaamsbeweging houdt het hart en de bloedvaten in goede conditie. Want, je hart is een spier en des te sterker die is, des te krachtiger het bloed door je lichaam wordt gepompt.
- Daarnaast bevordert bewegen de doorbloeding van je lichaam zodat je het verstoppen van je aders bestrijdt. Tot slot verbetert ook je ademhalingssysteem, omdat je longen meer zuurstof kunnen opnemen. Het eindresultaat is dat je conditie omhoog gaat en je je fitter voelt. Daarbij houdt je je bloeddruk laag, heeft het een positief effect op je cholesterolbalans en verminder je het risico op hart- en vaataandoeningen.
- Hoe intensief hartpatiënten kunnen sporten, hangt af van de aard en ernst van de aandoening, eventuele andere gezondheidsproblemen en leeftijd.

6. Helpt bij een gezond gewicht
Sporten bevordert ook een gezond gewicht. Ben je te zwaar en wil je die overtollige kilootjes kwijtraken? Doe dan meerdere keren per week aan sport. Want door je lichamelijk in te spannen neemt je vetmassa af en krijg je meer spieren. En het fijne van meer spiermassa is dat je stofwisseling omhoog gaat en zo uiteindelijk bijdraagt aan het verliezen van overgewicht. Weet je dat je na het sporten ook nog een tijdje calorieën verbrandt? Dat komt omdat je lichaam voor het herstel na een fysieke inspanning ook energie verbruikt.

7. Je concentratie neemt toe
- Door te sporten stimuleer je je bloedsomloop. Hierdoor komt er onder andere meer zuurstofrijk bloed in je lichaam en dus ook je hersenen. En dat is in feite energie die ervoor zorgt dat je je beter kunt concentreren op bepaalde taken en klussen. Nog afgezien van het fijne gevoel dat je krijgt als je allerlei werkzaamheden naar tevredenheid afrondt.

8. Je bent minder vaak ziek
Trouwens de endorfine die je aanmaakt tijdens het sporten, is ook goed voor je afweer. Want, het wakkert je immuunsysteem aan. Je bent daardoor minder vatbaar voor virussen.
- Een lager risico op hart- en vaatziekten! Bewegen heeft een gunstige invloed op hart en vaten. De bloeddruk gaat omlaag, net zoals het cholesterolgehalte. Heb je geen tijd om te sporten? Ga dan stofzuigen of pak de trap in plaats van de lift. Kleine veranderingen kunnen al effect hebben.
- Een kleinere kans op diabetes! Het eten van de juiste voeding verlaagt het risico op diabetes, maar ook het hebben van een actieve levensstijl. Bewegen verbetert de suikerstofwisseling, waardoor suiker makkelijker door het lichaam wordt opgenomen.
- Een lager risico op dikkedarm- en borstkanker! Wie regelmatig lichamelijk actief is, heeft 20 tot 40 procent minder kans op borstkanker. Lichaamsbeweging verlaagt het aantal vrouwelijke geslachtshormonen en daarmee de kans op borstkanker. Ook afvalstoffen worden mogelijk sneller via de dikke darm afgevoerd, waardoor het risico op dikkedarmkanker met 40 tot 50 procent verminderd.
Tip: Touwtje springen is de meest ideale workout: het kost niets en je doet het gewoon thuis. Tien minuten touwtje springen staat gelijk aan twintig minuten hardlopen. Snelle training voor je benen? Ga vanuit je stoel opstaan en weer zitten, doe dat elke dag tien keer. Ook goed: loop op je tenen de trap op.

9. Je conditie verbetert
- Iemand met een goede conditie is minder snel buiten adem. Een goede conditie betekent dat je volop energie hebt om dingen te doen. Om dit effect te bereiken hoef je niet meteen een halfuur lang te sporten – zoals de beweegnorm voorschrijft. Ook tien minuten fietsen en twintig minuten wandelen is prima. De norm is vijf dagen per week een halfuur bewegen. Het is wel belangrijk dat je minimaal vijf minuten achter elkaar beweegt.
Dan merk je weldra dat je uithoudingsvermogen met sprongen vooruit gaat en je jezelf fitter voelt. Nee, je hoeft niet meteen te gaan hardlopen of gewichten te tillen in de sportschool. Ook een dagelijkse lunchwandeling, meer traplopen, vaker je fiets pakken en de auto laten staan helpen je fitheid verhogen.
- Je voelt je minder moe. Want, je lichamelijk inspannen doet je goed. Span je spieren aan, inhaleer die frisse buitenlucht en beweeg. Je lichaam beloont je na pakweg een half uurtje met nieuwe energie. Echt waar!
Tip: Het voordeel van duursporten is dat je hart geen korte, hoge belasting krijgt te verwerken. Een gestage inspanning is beter in de hand te houden dan een inspanning met pieken en dalen.

Kortom:
- kom in beweging. Ga lekker sporten! Sporten is gezond omdat je je fitter en energieker voelt! Je bevordert je gezondheid doordat je je metabolisme een boost geeft, je hart en bloedvaten in conditie houdt, je weerstand verbetert, je stress reduceert, je zelfverzekerder voelt enzovoort. Daarbij komt dat het ook ontzettend leuk is om je favoriete sport te beoefenen! Thuis, in de buitenlucht of sportschool.
- je zit gewoonweg stukken beter in je vel en dat doet je zelfvertrouwen goed. Je bent meer tevreden met jezelf en straalt dat ook uit.
Tip: Bewegen is niet hetzelfde als sporten bij een club of vereniging! Probeer elke dag ‘gewone’ dingen te doen in de buitenlucht. Fiets naar de supermarkt, wandel tijdens de lunch en maak ’s avonds na het eten een ommetje.
Een open deur maar toch nog even zeggen; ook tuinieren en flink stofzuigen is lichaamsbeweging.

Bron:
- Albert Sonnevelt 2020
- Gezondheidsnet 2019
- GezondNU 2018
- NRC.nl 2017


Wist je dat...

Waarom eten als een voetprintariër!

"Wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld" Mahatma Gandhi

Er is er nieuwe voedingsstijl in opkomst: de footprintarian, in het Nederlands ‘voetprintariër’. Wie eet als een voetprintariër maakt zijn voedselkeuzes op basis van de CO2-uitstoot. Interessant, want hoe doe je dat? We hebben de zes basisprincipes voor je op een rij gezet. ....
Lees verder op wistje dat.