www.
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


We hebben recht op gezonde lucht

De Nederlandse lucht is ongezond.

- Het voldoet op veel plekken niet aan de Europese wet. We leven zelfs gemiddeld 13 maanden korter door de hoeveelheid schadelijke stoffen die we inademen. Dit is onacceptabel. Daarom zijn we een rechtszaak gestart tegen de Nederlandse Staat.

- Wij eisen dat de overheid zo snel mogelijk zorgt voor betere luchtkwaliteit. De oplossing is eigenlijk heel simpel: meer ruimte voor duurzaam verkeer zoals wandelen, fietsen en schoon openbaar vervoer. En juist minder ruimte voor vervuilende auto’s, scooters en busjes.

- De rechtszaak, onze advocaat en aanvullend onderzoek kosten veel geld. Jouw hulp is dus onmisbaar. Help je (weer) mee? Want elke dag dat wij in ongezonde lucht moeten leven, is er één te veel. Doneer nu!
Page image

- Je ziet het niet, maar je ademt elke dag giftige stoffen in. Logisch dus, dat er regels zijn voor luchtkwaliteit. Maar die regels beschermen je helaas minder goed dan je denkt. Daarom maken wij ons hard voor betere regels en duurzame oplossingen. Help je mee?

Regels voor luchtkwaliteit kloppen van geen kant
Wij hebben onderzoek laten doen naar de wettelijke regels voor luchtkwaliteit. Wat blijkt? De regels beschermen onze gezondheid te weinig. We worden veel vaker ziek door giftige stoffen die we inademen op straat en in het drukke verkeer dan door andere vervuiling.
Sterker: jaarlijks overlijden 12.000 mensen door de ongezonde lucht.

De overheid zet onze gezondheid op het spel
Stel je wil de bus nemen. Maar voordat je instapt zie je een waarschuwingsbord waarop staat dat 1 op de 720 buspassagiers zal overlijden. Zou jij instappen? Waarschijnlijk niet. De overheid vindt datzelfde risico op overlijden door het inademen van de giftige stof stikstofdioxide, geen probleem. Onbegrijpelijk.

Iedereen heeft recht op gezonde lucht
We willen dat de overheid zo snel mogelijk zorgt voor gezonde lucht. Hoe? Door meer ruimte te geven aan duurzaam verkeer, zoals fietsen, wandelen, schoon ov en elektrische deelauto’s. Als duurzaam verkeer beschikbaar is voor iedereen, worden onze steden gezonder, veiliger en leefbaarder. Help je mee?

Teken de petitie voor recht op gezonde lucht
https://milieudefensie.nl
Bron: Milieudefensie 2018

Is het branden van kaarsen in huis wel zo vegan en gezond?

Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die stellig beweren dat kaarsen van soja of bijenwas gezonder zijn dan paraffinekaarsen. En er zijn er ook die ervan overtuigd zijn dat het branden van kaarsen sowieso hartstikke ongezond is. Hoe zit het echt?

De meeste kaarsen in het winkelschap bestaan uit een mengsel van paraffine en stearine, plus een katoenen lont - officieel pit geheten. Soms is daar nog wat bijenwas aan toegevoegd. Daarnaast zijn er kaarsen van natuurlijke ingrediënten: bijenwaskaarsen, sojawaskaarsen, koolzaadwaskaarsen en raapzaadwaskaarsen.

Vuistregel
Volgens Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht, is er maar een vuistregel: bij het branden van kaarsen komen áltijd schadelijke stoffen vrij. En nee, daarbij maakt het dus niet uit of je een bijenkaars, een sojakaars of een paraffinekaars brandt. Kaarsen branden veroorzaakt nu eenmaal fijnstof en als je daar gevoelig voor bent, kan fijnstof luchtwegproblemen veroorzaken.

Ad Ragas, hoogleraar Milieu-natuurwetenschappen aan de Open Universiteit Heerlen en verbonden aan de afdeling Milieukunde van de Radboud Universiteit Nijmegen, denkt er ook zo over. “Het feit dat een grondstof 'natuurlijk' is, heeft niets te maken met de uitstoot van gevaarlijke stoffen en een zuivere grondstof is geen garantie voor een schoon verbrandingsproces,” vertelde hij eerder in Trouw. En, net als Brunekreef, stelt Ragas dat alleen de uitstoot van fijnstof relevant is.

Fijnstof
Maar vergis je niet: de lucht in je huis bevat eigenlijk altijd fijnstof. Is het niet van de houtkachel, dan is het wel van het gasfornuis en is het niet van het gasfornuis dan is het wel van wokken op hoge temperatuur. Wel spreekt het voor zich dat er in een huis vol brandende kaarsen veel meer fijnstof door de lucht dwarrelt dan in een huis waarin slechts een paar kaarsen worden aangestoken. Verder is het goed je te realiseren dat je ook buiten altijd fijnstof inademt: daar zijn het onder meer het verkeer en de industrie die fijnstof veroorzaken.

Wetenschappelijk onderzoek
In Nederland is nog geen uitvoerig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de invloed van het branden van kaarsen op de gezondheid. Wel hebben Brunekreef en zijn collega’s al eens gekeken naar de luchtkwaliteit in verschillende woningen. Daaruit bleek dat de proefpersonen die thuis kaarsen brandden, meer waren blootgesteld aan roet en stikstofdioxiden. Het verschil lag tussen de 10 en 20 procent, vergelijkbaar met de bijdrage van 'meeroken' aan de persoonlijke blootstelling. Een onderzoek in Denemarken liet zien dat de concentratie fijnstof binnenshuis voor ongeveer 60 procent te wijten was aan brandende kaarsen.

Giftig?
En hoe zit het dan met de giftige stoffen die vrijkomen bij het branden van een ‘gewone’ kaars? Een stof als tolueen klinkt toch bepaald niet ongevaarlijk… En inderdaad, er komen giftige stoffen vrij bij het branden van een kaars. Maar… de concentraties die vrijkomen zijn veel te laag om gevaarlijk te zijn. Tolueen bijvoorbeeld is pas giftig bij hoge concentraties, concentraties die je bij het branden van een kaars echt niet haalt.

Puur natuur
Nog even over de bijenwaskaars, de sojawaskaars en de kool- en raapzaadwaskaars dan. Voor de teelt van soja wordt veel woud gekapt. Ook wordt soja maar al te vaak met bestrijdingsmiddelen behandeld. En omdat sojawas erg zacht is, wordt er veelal palmolie aan de kaarsen aan toegevoegd. Verder is het goed je te realiseren dat de meeste sojaproducten uit de Verenigde Staten worden geïmporteerd.

Voor kaarsen gemaakt van koolzaadwas of raapzaadwas geldt min of meer hetzelfde. Het zijn gewassen die - zeker in de Verenigde Staten - veelvuldig met bestrijdingsmiddelen worden behandeld.
Kaarsen van echte bijenwas kun je het beste rechtstreeks bij een imker kopen. In de winkel vind je ook bijenwaskaarsen, maar aan die kaarsen is soms nog paraffine of stearine toegevoegd.
Bron: gezondheidsnet 2018

Hoe kunnen we ons verweren tegen een ongezonde lucht? En wat kun je zelf doen tegen fijnstof?

Dat fijnstof ongezond is, weten we al een tijd. Dat er geen veilige marge voor fijnstof is en het zelfs op korte termijn dodelijk kan zijn, bleek pas uit Amerikaans onderzoek. Tegen de hoeveelheid fijnstof binnenshuis is genoeg te doen, maar geldt dat ook voor de deeltjes stof die buiten in de lucht hangen? Wij zochten het voor je uit.

De naam fijnstof is misleidend. Het klinkt niet gevaarlijk of als iets dat slecht is voor je gezondheid. Toch wordt steeds meer bekend dat fijnstof, zelfs in hele kleine concentraties, schadelijk kan zijn. Blootstelling aan fijnstof kan blijvende gevolgen voor je gezondheid hebben, zoals een verminderde longfunctie en verergering van luchtwegklachten. Volgens de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) leven er jaarlijks duizenden mensen korter door kortdurende blootstelling aan hoge concentraties fijnstof. Vooral ouderen en mensen met hart-, vaat- of longaandoeningen zijn extra kwetsbaar. En het lastige is: er is geen veilige marge voor fijnstof.

Wat is fijnstof precies?
Fijnstof is een containerbegrip voor verschillende soorten stof, waarvan roet van dieselmotoren de bekendste is. Ook mest uit intensieve veehouderij, bovenleidingen van treinen, vuurwerk, open haarden en laserprinters zijn bronnen van fijnstof. Je kunt deze deeltjes met het blote ogen niet zien, want ze zijn maar een paar micrometer groot.

Minder fijnstof buiten – dit kun je doen

Geen land wordt ooit fijnstofvrij, maar er zijn wel kleine dingen die je kunt doen om het percentage fijnstof buiten te verminderen. Alle beetjes helpen.

* Houd rekening met het weer. Als het buiten koud is en vriest, is er extra veel fijnstof in de lucht. Deze vieze lucht blijft ook langer hangen op windstille en mistige dagen. Ga op dagen met regen en harde wind daarom extra naar buiten, want dan is de lucht schoner.
Tip: Op windstille dagen is de luchtvervuiling meestal het ergst, check Luchtmeetnet voor de actuele situatie.

* Ga voor de gezondste route. Een route met weinig auto’s, vrachtwagens en scooters, dus. Volgens het Longfonds adem je drie tot tien keer meer fijnstof in op drukke wegen. De spits vermijden, is ook een goed idee. Je ademt dan minder roetdeeltjes in. Houd ook rekening met je hardlooprondje. Tot ongeveer 300 meter naast snelwegen en vijftig meter langs andere (drukke) wegen is de lucht erg vervuild.
Tip: Houd de ramen dicht in de auto, zodat de lucht via het filter naar binnen komt. Sta bij het stoplicht niet te dicht op de voorganger, anders zuigt de auto de uitlaatgassen van de voorganger naar binnen.

* Kies bewust je woning. Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Let dan goed op de omgeving. Het is verstandig om op minimaal 300 meter van een snelweg te wonen en 50 meter van een provinciale weg. Wonen aan een drukke stadsweg, is ook geen goed idee.
Tip: De lucht is in de steden het slechtst, het beste kun je landelijk wonen. Ga naar het noorden van Nederland of de Waddeneilanden op vakantie: de luchtkwaliteit is daar het beste van de Benelux.

* Pak zoveel mogelijk de fiets. Fietsen is niet alleen goed voor je conditie, maar helpt ook mee aan gezondere luchtkwaliteit. Beter voor alle mensen die door dezelfde straten rijden en dus ook voor jou. En: de luchtkwaliteit is in de auto vaak nog ongezonder dan buiten.
Tip:Toch met de auto? Zorg dan dat de bandenspanning optimaal is.Er komt minder fijnstof vrij als de bandenspanning goed is. Probeer de auto zoveel mogelijk met meerdere personen te gebruiken. Over enkele jaren zijn auto’s waarschijnlijk compleet zelfrijdend en zullen veel mensen auto’s delen: we gebruiken de auto nu namelijk maar 5% van de tijd.

* Wil je buiten of binnen sporten.Sommige onderzoekers twijfelen over wat slechter is: niet sporten of sporten te midden van luchtvervuiling. Als je in de stad sport kun je het beste sporten bij een sportschool met een luchtzuiveringsinstallatie. Buiten sporten op drukke tijden zoals in de spits kun je beter vermijden. Als je in de stad woont, is een wandeling op zondag ideaal, omdat dan de lucht door de zondagse rust meestal beter is van kwaliteit.
Tip: Buiten is gezonder, maar dan wel in de natuur. Sport, wandel of fiets in de natuur of op plekken waar weinig verkeer is. Kies je voor de sportschool. In sommige sportscholen is een luchtzuiveringsinstallatie actief.

* Kies voor de trein. Door te vliegen wordt er een grote hoeveelheid ultrafijne deeltjes uitgestoten. Rond de luchthavens is de concentratie fijnstof daarom ook extra hoog. Omdat het vliegverkeer nog steeds groeit, wordt dit alleen maar meer. Kies daarom als het even kan voor de trein.

* Eet vaker plantaardig. De intensieve veehouderij is een grote bron van luchtvervuiling. Er wordt rechtstreeks fijnstof uitgestoten, maar ook in indirect in de vorm van ammoniak dat in de lucht wordt omgezet als fijnstof. Door het eten van minder of geen vlees is er minder uitstoot van vervuilende stoffen. Kies daarom ook eens voor plantaardige voedingsproducten.

* Drink veel water en eet veel groenten en fruit. Hierdoor kan het lichaam zichzelf reinigen en schoon houden. Vooral bladgroenten (chlorofyl) en kolen (zwavels) helpen bij het detoxen.
Zorg voor voldoende zink en selenium in het dieet, deze verhinderen de opname van zware metalen zoals cadmium. Selenium zit veel in paranoten.
Slik indien nodig reinigende supplementen voor de lever zoals MSM, mariadistel, kurkuma, paardenbloem en alfa-liponzuur. Algen zoals spirulina of chlorella kunnen een rijke bron van chlorofyl zijn.

Minder fijnstof binnen – dit kun je doen

* Verwarm je huis bewust. Door het stoken van een houtkachel of open haard komt er veel fijnstof vrij. Twee uur stoken komt qua fijnstofproductie zelfs overeen met een rit met de auto van Amsterdam naar Milaan. Omdat fijnstof ziek kan maken, adviseert het Longfonds om niet op hout te stoken, maar om voor een andere vorm van (sfeer)verwarming te kiezen.
Tip: Stofzuig en dweil regelmatig het huis. Zorg wel voor een stofzuigerzak met HEPA- of anti-allergiekeurmerk.

* Zet de afzuigkap altijd aan. Niet schrikken: door het bakken van een hamburger kan de hoeveelheid fijnstof oplopen tot 67 keer de toegestane norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zet daarom altijd de afzuigkap aan tijdens het koken en laat deze nog minimaal twintig minuten na het koken aanstaan. Wie een open keuken heeft, kan tijdens het koken het beste een raam openzetten in de woonkamer.
Tip: Elektrisch koken is altijd gezonder.

* Lucht zoveel mogelijk buiten de spitsuren. Belangrijk als je dicht bij een drukke weg of snelweg woont. Ventileer als het even kan aan de kant van de woning die niet aan de weg ligt. Het is dus heel belangrijk om dagelijks de ramen en deuren even open te gooien en de boel door te luchten. Dit is meestal voldoende in het noorden van het land. In steden en het zuiden van Nederland blijft de lucht niet optimaal.
Tip: Dan is een luchtreiniger een optie.

* Kies liever niet voor een open keuken. Huizen met een open keuken zijn populair. Maar een woning waarin de keuken een aparte ruimte is, met een deur die je dus dicht kunt doen, is gezonder als het gaat om fijnstof. Als je de keuze hebt bij het zoeken van een nieuw huis, neem dit dan mee in je overweging.

* Koop luchtzuiverende planten voor in huis.
Hieronder 10 voorbeelden van planten die bekend staan om hun zuiverende eigenschappen: 
1. Chrysalidocarpus of areca palm
2. Rhapis excelsa (stokpalm)
3. Chamaedorea palm of sierlijke dadelpalm
4. Rubberplant (ficus elastica)
5. Dracaena Janet Graig (drakenbloedboom)
6. Klimop (hedera)
7. Chlorophytum (graslelie)
8. Ficus Alii (ficus longifolia)
9. Nephrolepis (krulvaren)
10.Vaantjesplant of lepelplant(Spathiphyllum)
Bron: AHealthylife.nl

De lucht is ook in Nederland behoorlijk vervuild

Volgens het Europese Milieuagentschap maken we ons vaak druk om de gevaren van verkeerde vetten en suiker, maar ondertussen heeft luchtvervuiling ongemerkt de grootste impact op onze gezondheid. Jaarlijks overlijden bijna een half miljoen Europeanen aan de gevolgen van een slechte luchtkwaliteit (door o.a. ademhalingsproblemen, kanker en cardiovasculaire ziekten). Michael Rutgers, directeur van het Nederlandse Longfonds, beaamt dat dit ook voor Nederland geldt. Vele mensen in ons land belanden jaarlijks met spoed op de EHBO vanwege de slechte lucht.

We kunnen weken zonder eten, dagen zonder water, maar slechts enkele minuten zonder zuurstof. Zuivere zuurstof is voor ons van cruciaal belang. De schadelijke stoffen in de lucht zijn onder meer (ultra)fijnstof, stikstofoxide (NO2), zwaveldioxide (SO2) en ozon (O3).

Longartsen slaan alarm: mensen ziek door vuile lucht
Het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht wordt ernstig onderschat, stellen 169 longartsen en het Longfonds. Zij stuurden dan ook een brandbrief naar de Tweede Kamer en roepen daarin op om maatregelen te treffen tegen vieze lucht.

De schade aan de longen en het hart van vuile lucht is enorm, stelt een van de longartsen. Met name onder niet-rokende vrouwen komt een bepaald type longkanker op dat er twintig jaar geleden nog niet was. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekende dat luchtvervuiling in Nederland per jaar leidt tot 1.200 gevallen van longkanker, 5.000 spoedopnamen in het ziekenhuis vanwege acute hart- of luchtwegklachten en 6.900 nieuwe gevallen van chronische bronchitis bij volwassenen. Luchtvervuiling bekort het leven van inwoners van Nederland met gemiddeld dertien maanden. Kinderen hebben extra last van ongezonde lucht. Volgens het RIVM veroorzaakt luchtvervuiling in Nederland 12.400 bronchitisklachten bij kinderen. De artsen geven als oplossing het terugdringen van vervuilende scooters, diesels, houtkachels, vrachtverkeer, kolencentrales en intensieve veehouderij.
Bron:GezondNu 2017

Nieren mogelijk kwetsbaar voor luchtvervuiling
Luchtvervuiling zou volgens onderzoekers schadelijk zijn voor de nieren. In eerder onderzoek werd al een verband tussen luchtvervuiling en hersenbloedingen, kanker, astma, hart- en vaatziekten gevonden.
Tijdens het onderzoek, dat in het tijdschrift van de American Society of Nephrology (JASN) is gepubliceerd, werden 2.482.737 Amerikaanse veteranen gemiddeld 8,5 jaar lang gevolgd.
De luchtverontreinigingsniveaus werden beoordeeld door gebruik te maken van sensoren van NASA-satellieten. Resultaten van de luchtverontreinigingsniveaus en de gezondheid van de veteranen werden met elkaar vergeleken. Daaruit blijkt volgens de onderzoekers dat naarmate de hoeveelheid luchtverontreiniging toeneemt, meer mensen een nierziekte of nierfalen hebben.
"Zelfs luchtverontreiniging die lager is dan de gestelde milieunorm is schadelijk voor de nieren", zegt onderzoeker Ziyad Al-Aly. "Eigenlijk laat het onderzoek zien dat er geen veilige hoeveelheid luchtvervuiling bestaat." Uit vervolgonderzoek zou moeten blijken of het effect van luchtvervuiling op de gezondheid in de rest van de wereld hetzelfde is.
Bron: NU 2017

Rondom Schiphol wordt zoveel ultrafijnstof geproduceerd dat gezondheidsrisico's niet zijn uit te sluiten.
- Na roken en overgewicht is luchtvervuiling de grootste veroorzaker van ziekte en vroegtijdig overlijden.
- Vroeger spraken we vooral over fijnstof dat 0,01 mm groot is. Inmiddels weten we dat het echte gevaar zit in het steeds meer toenemende ultrafijnstof, dat slechts 0,0001 mm groot is. Ultrafijnstof kan veel dieper in het lichaam doordringen en in de bloedbaan terecht komen. Vanuit hier kan het alle delen van het lichaam bereiken, waaronder de hersenen. De giftige stof kan dan z’n schadelijke werking uitoefenen en onze gezondheid ondermijnen.
- Als het goed is heeft ons huis meestal een verse aan- en afvoer van zuurstof. Wat veel mensen niet weten is dat alle (ultra)fijnstof hierbij neerslaat in onze huizen waardoor de hoeveelheid fijnstof binnenshuis 5 – 100 x hoger is dan buiten. Als je bedenkt dat we gemiddeld 90% van onze tijd binnen doorbrengen, wordt duidelijk dat dit van grote invloed is op onze gezondheid. In ons huis circuleren in de lucht gemiddeld 1500 verschillende lichaamsvreemde stoffen.
- Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schrijft de Volkskrant.
Het ultrafijnstof, dat vooral door opstijgende vliegtuigen wordt geproduceerd, kan schadelijke effecten op de gezondheid hebben.
Het rapport pleit voor nader onderzoek. De uitstoot van startende vliegtuigen op Schiphol schaadt de gezondheid van tienduizenden Amsterdammers.
De uitstoot is vijftig maal hoger dan van een dalend vliegtuig en honderd maal hoger dan van een taxiënd vliegtuig.
"Mensen die dicht op Schiphol wonen, zullen er althans niet gerust op zijn. Er is natuurlijk niets tegen nóg eens extra onderzoek, maar bij al die bombastische geluiden over die o zo noodzakelijke groei van Schiphol mag deze kanttekening ook wel eens worden gemaakt", schrijft Ivo Stumpe van
- TNO deed van maart tot mei metingen naar ultrafijn stof bij met name de Kaagbaan, waar veel vliegtuigen opstijgen. Daarbij bleek dat de hoeveelheden van de extreem kleine stofdeeltje benedenwinds in woonwijken van Amstelveen en Amsterdam twee tot drie keer hoger zijn dan normaal in de lucht.
Ultrafijnstof kan in de longen komen.
- Het onderzoek was door staatssecretaris Wilma Mansveld ingesteld nadat een rapport van TNO had uitgewezen dat Schiphol "een aanzienlijke bron" is voor de concentratie van ultrafijnstof.
- Volgens TNO, GGD Amsterdam en de universiteit is nader onderzoek nodig om de gezondheidsrisico's in kaart te brengen. Milieudefensie is stelliger over de gevolgen en zegt dat gemiddelde levensverwachting in de omgeving daalt met vier maanden tot ruim een jaar.
Het maakt daarbij een vergelijking met wonen dicht langs een snelweg.

Reactie VVD
VVD-Kamerlid Barbara Visser laat aan BNR weten nog steeds voorstander te zijn van uitbreiding van Schiphol, maar dat extra onderzoek nodig is. "Het is nog onduidelijk of en zo ja in welke mate in de omgeving van Schiphol sprake is van gezondheidseffecten."

Ook als dit aanvullende onderzoek bevestigt dat de hoge concentraties fijnstof schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van omwonenden, betekent dit volgens Visser niet direct dat de uitbreidng van Schiphol wordt gestopt. "Er zijn heel veel dingen in Nederland schadelijk en uiteindelijk maak je een afweging: wat vinden we belangrijk?"

Milieudefensie vindt minder vliegen ook een optie. "Van alle vluchten van Schiphol vindt 80 procent plaats binnen Europa en 40 procent van de bestemmingen is binnen twaalf uur over land te bereiken." De organisatie noemt de onderzoekscijfers zorgwekkend en wil dat het nadere onderzoek er snel komt.
Bron: Nu.nl

De volgende oorzaken kunnen een gezond leven benadelen:
- grondlawaai (veroorzaakt door startende en opstijgende vliegtuigen en proefdraaien), waardoor onvoldoende nachtrust door slaapgebrek en minder energie overdag ontstaat.
- rondjes vliegen (stijgen naar het zuiden, draaien en door vliegen naar het noorden), hierdoor geen ontspanning, stress en lichamelijke klachten.
- uitstoot van brandstof (het laatste restje brandstof wordt tijdens de landing overboord gegooid). Dit doen ze om meer brandstof te moeten tanken. Wat uiteindelijk door de reiziger moet worden betaald d.m.v. een brandstoftoeslag.
- ernstige luchtvervuiling door uitlaatgassen van stijgende vliegtuigen. Duidelijk merkbaar als je de randstad binnen rijdt.
- en dan...Schiphol mag gewoon verder groeien. Volgend jaar weer meer vliegbewegingen erbij.