www.
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Gezonde leefstijl


Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven.

"Het geluk altijd bezig te zijn"

Ikigai komt uit het Japans en laat zich zo’n beetje vertalen als ‘het geluk altijd bezig te zijn‘. Lees deze zin eens hardop en leg dan de klemtoon op het woordje geluk: ‘het geluk altijd bezig te zijn‘

Okinawa; dorp vol met honderdplussers
Okinawa is een eiland in Japan waar regelmatig onderzoekers naartoe gaan om te ontdekken hoe het toch komt dat daar zoveel gezonde, vitale en gelukkige honderdjarigen wonen. Er wonen daar meer gezonde honderdplussers per honderdduizend inwoners, met name vrouwen, dan waar ook ter wereld. Het dorpje Ogimi steekt daar dan nog eens met kop en schouders bovenuit.
Dan Buettner heeft in zijn boek De Blue Zones vijf gebieden ter wereld geanalyseerd waar veel gezonde honderdjarigen wonen, waaronder Okinawa. De belangrijkste sleutels voor gezond en vitaal oud worden leken te zijn: gezonde voeding – maar wel met mate eten, voldoende slaap en ontspanning, volop beweging, een sterk sociaal netwerk met veel vrienden en hechte familiebanden en tot slot: ikigai

Onderzoekers Miralles en Garcia bezochten het dorpje Ogimi en het viel hen op dat de bewoners een ongewone vreugde uitstraalden. Bij doorvragen viel het ze op dat deze hoogbejaarden allemaal een reden hadden om ’s morgens met plezier op te staan. Voor de een was dat de moestuin onderhouden, voor de ander passen op de achterkleinkinderen of vrienden ontmoeten en één honderdjarige ging nog vrijwel dagelijks vissen om een bijdrage te leveren aan de voedselvoorziening van die dag. Wat ze ook deden, ze deden het met plezier en hadden daarbij het gevoel nuttig te zijn. Al was het maar lachen en praten met vrienden. ‘Plezier’ en ‘nuttig’ zijn hier de sleutelwoorden.

Je hart heeft haar eigen hormonen
Je hart is veel meer dan een bundel spieren die werken als een pomp. Onderzoekers van het Instituut of HearthMath hebben ontdekt dat het hart meer invloed heeft op ons zenuwstelsel dan onze hersenen. Je hart communiceert zowel met je zenuwstelsel als met je hersenen. Onderzoek heeft aangetoond dat het hart ‘hersencellen’ heeft en zijn eigen hormonen afscheidt. Je hersenen en zenuwstelsel komen tot rust als je harmonie kent op gevoelsniveau. Wees maar eens 20 seconden echt dankbaar voor iets en voel wat dit met je lichaam doet. Het brengt je hele lichaam tot rust en de kans is groot dat er een glimlach op je gezicht komt.
Er zijn veel zaken waar je hart blij van kan worden; in de natuur zijn, genieten van kunst of muziek, vervullend werk, creatief bezig zijn en leven in een gemeenschap (familie) in liefde en vriendschap. Maar als grootste bron van vreugde noemen veel wijzen het zich inzetten voor anderen en het dienen van de mensheid. En laat dat nou net ook iets zijn dat heel erg nuttig is!

We gaan steeds beter voelen wat er niet klopt
Het klopt niet dat er kinderen doodgaan van de honger en er ook kinderen zijn die veel te dik zijn. Het klopt niet dat bijna de helft van de mensen in het rijke westen een chronische ziekte heeft. Het klopt niet dat we dieren eten die geen fatsoenlijk leven hebben gehad en producten vol met chemische stoffen. Het klopt niet dat er zoveel mensen onder de armoedegrens leven. Het klopt niet dat we de oceanen leeg vissen en de aarde plunderen. Het klopt niet dat grote bedrijven overal de macht in handen hebben en dat zelfs onze overheden dansen naar de pijpen van deze bedrijven.

Plezier zit in je hart
Heb jij voldoende ikigai in jouw leven? Doe jij iets met je leven waar je plezier uithaalt en waardoor je je tegelijkertijd nuttig voelt? Wat geeft jou plezier, wat doe je graag en is iets waarmee je ook het gevoel hebt dat je een zinvolle bijdrage levert? Wat deed je graag als kind? Vaak is dat ook wel iets waar je goed in bent, waar een talent van je ligt.
Luister naar je hart. Je hart weet de weg.
Bron: Energieke Vrouwen Academie 2017

Het recept voor een lang en gelukkig leven: eet de helft, loop het dubbele, lach het driedubbele en geef grenzeloos veel liefde – Tibetaanse wijsheid

Leefstijl
112 jaar oud
120jaar oud

Hoe word je 100?

Aan ouderen – zeker mensen die de 100 jaar halen – wordt nog wel eens de vraag gesteld: wat is je geheim? De antwoorden zijn vaak grappig of aandoenlijk, maar natuurlijk weinig wetenschappelijk onderbouwd. Naar langer leven wordt echter wel degelijk onderzoek gedaan. Met deze geheimen kun je je levensverwachting wellicht een duwtje in de goede richting geven.

1. Leef bewust
Mensen die bewust leven, leven langer. Meerdere onderzoeken wijzen in die richting. Het gaat dan onder andere om aandacht besteden aan wat je doet, goed nadenken over dingen en proberen te doen wat ‘goed’ is. Bewustzijn levert vaak gezondere keuzes: je beschermt daarmee je gezondheid en versterkt relaties. Daarbij verlengt het ook de subjectieve levensduur, want zonder het je te beseffen leef je regelmatig op de automatische piloot en vergeet je om je heen te kijken.

2. Maak vrienden
Koester de mensen die je om je heen verzameld hebt, want verschillende onderzoeken hebben een positief verband aangetoond tussen sociale banden en een lang leven. Een Australische onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat ouderen met een rijk sociaal leven een kleinere kans hebben op overlijden in een tienjarig onderzoek dan leeftijdsgenoten met weinig vrienden. Wel is het belangrijk om je vrienden verstandig te kiezen. De gewoonten van je vrienden zijn vaak besmettelijk, dus ga vooral om met mensen die gezond leven. Zeker roken en overgewicht lijk je ‘gemakkelijk’ van mensen die je na staan over te nemen.

3. Treed in het huwelijksbootje
Getrouwde mensen leven langer, althans dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Het kan voor mannen wel vier jaar schelen. Bij vrouwen verlengt het huwelijk het leven gemiddeld met twee jaar. Volgens wetenschappers zijn het zowel de sociale als economische voordelen die dit effect veroorzaken. Daarbij hebben ongehuwden vaker de neiging tot ‘riskant’ gedrag. Onbewust stimuleren getrouwde stellen elkaars gezonde gewoonten. Een slecht huwelijk heeft dit effect natuurlijk niet. De stress die daarmee gepaard gaat, kan de levensverwachting juist ongunstig beïnvloeden.

4. Maak van slaap een prioriteit
Een goede nachtrust kan het risico op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en stemmingsproblemen verlagen. Het zorgt er ook voor dat je sneller herstelt van ziekten. Een nachtje doorhalen is echter minder goed voor de gezondheid. Er zijn aanwijzingen dat je als je minder dan vijf uur per nacht slaapt de kans op vroegtijdig overlijden vergroot.
Een dagelijks middagdutje lijkt ook een manier om langer te leven. Een onderzoek met meer dan 24.000 mensen suggereerde bijvoorbeeld dat mensen die ’s middags regelmatig een powernap nemen een lagere kans hebben op overlijden aan hartziekten. Onderzoekers denken dat een dutje goed is voor je hart, omdat het de stresshormonen laag houdt.

5. Zoek een doel
Hobby’s en activiteiten die een betekenis voor je hebben, hebben mogelijk ook een positief effect op de levensverwachting. Japanse onderzoekers vonden dat mannen die een sterk gevoel van zingeving hadden, minder snel overleden aan de gevolgen van onder andere een beroerte of hartziekten in een onderzoeksperiode van 13 jaar. Er zijn ook aanwijzingen dat als je weet wat je doet en waarom je iets doet, dit de kans op de ziekte van Alzheimer kan verkleinen.

6. Houd stress onder controle
Stress kun je natuurlijk nooit helemaal vermijden, maar je hebt wel invloed op hoe je er mee omgaat. Probeer rust te bewaren en stresssituaties onder controle te houden. Yoga, meditatie, mindfulness, ademhalen, afstand nemen, wandelen… Het gaat er vooral ook om dat je kunt ontspannen en relativeren: kijk wat bij jou past.

7. Gebruik bescherming
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ongevallen staan in de top tien van doodsoorzaken van Nederland. In de leeftijdscategorie 15 tot 24 jaar en 25 tot 44 jaar zijn verkeersongevallen zelfs een van de drie belangrijkste doodsoorzaken. Het is dus belangrijk om om je veiligheid te denken. Zo verkleint een veiligheidsgordel de kans op overlijden of ernstig letsel bij een auto-ongeval met 50 procent. Overlijdens bij een fietsongeval worden voornamelijk veroorzaakt door hoofdletsel. Een helm is dus geen overbodige luxe.

8. Weet wat je eet
Overgewicht is een risicofactor voor heel wat aandoeningen. Door gewicht te verliezen, kun je de kans op ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten heel wat kleiner maken. Vooral buikvet is ongezond.Je voedingspatroon zelf kan echter ook een positief effect hebben op de lengte van je leven. Een bekend voorbeeld is het Mediterrane dieet. Dankzij grote hoeveelheden aan fruit, groente, volkoren granen, olijfolie en vis is deze voedingswijze positief voor zowel hart als bloedvaten.

Minder bekend is het voedingspatroon in Okinawa, Japan. Vroeger leefden deze mensen ook beduidend langer dan elders op de aarde door het traditionele dieet dat rijk is aan groene en gele groenten en weinig calorieën bevat. De jongere generaties hebben nieuwe eetgewoonten ontwikkeld en leven niet meer zo lang als hun voorvaderen.

9. Beweeg!
Deze laatste is natuurlijk al lang geen geheim meer. Het bewijs is duidelijk: mensen die regelmatig bewegen, leven gemiddeld langer dan onsportieve leeftijdsgenoten. Er zijn allerlei onderzoeken die het positieve effect van bewegen laten zien: zo verkleint het de kans op onder andere hartziekten, beroerte, diabetes, sommige vormen van kanker en depressie. Ook je cognitie en geheugen zijn er bij gebaat.
Bron: Gezondheidsnet juni 2016
Wist je dat...

Pieterburen Zeehondencentrum

Ontdek de wereld van de zeehond

Als de zee schoon zou zijn, dan zou het met de zeehonden ook beter gaan! ....
Lees verder op wistje dat.