www.
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


Verklein je voedselafdruk

Voor onze planeet en voor de medemens.

"Wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld" Mahatma Gandhi

Het rijke Westen had anno 2019 nog geen concrete klimaatproblemen. Maar we hadden wťl een flink aandeel in die zeespiegelstijging. Er ontstonden de grote industrieŽn. Sindsdien hebben we in onze regio enorm veel CO2 en andere broeikasgassen uitgestoten. Daar zijn we nu met de hele wereldbevolking de dupe van, maar de mensen in Groenland, IndonesiŽ en nog een aantal kwetsbare gebieden op de wereld ervaren de gevolgen het eerst en het hevigst.

'De productie en consumptie van dierlijke eiwitten (vlees en zuivel) behoren tot de meest milieubelastende onderdelen van het voedselpakket. 'De veeteelt sector verrijst in de top twee of drie van de belangrijkste veroorzakers van de milieuproblemen, op iedere schaal, van lokaal tot mondiaal. Deskundigen voorzien dramatische gevolgen voor milieu, natuur, en landschap en voedselzekerheid, wanneer we er niet in slagen ons verbruik van dierlijke eiwitten om te buigen naar een meer duurzaam, plantaardig dieet.
Bron:Universiteit Wageningen: rapport 'Vleesminnaars, vleesminderaars en vleesmijders'.

Een kilo rundvlees eten schaadt het milieu in dezelfde mate als 250 kilometer autorijden of een lamp van 100 watt twintig dagen achtereen laten branden. In Japan werden alle aspecten van de rundveehouderij onder de loep genomen, zoals de manier waarop dieren gehouden worden en gevoerd en het transport van vee. Duidelijk werd dat runderen in belangrijke mate bijdragen aan het broeikaseffect. Koemest bijvoorbeeld belast het milieu met zuren (ammoniak) en bestrijdingsmiddelen. Meer dan twee derde van het energieverbruik in de rundveehouderij komt op het conto van de voerproductie en transport.
Voor de Japanners is het duidelijk. Om te komen tot een milieuvriendelijker veehouderij moet de manier van voeren en houden van dieren veranderen. Groenvoer in plaats van krachtvoer levert al de helft minder drijfgassen op. Maar het meest milieuvriendelijk is toch geen rundvlees eten.
Bron:GezondNu

Jouw voedselafdruk is de hoeveelheid ruimte, die je eetpatroon inneemt op aarde. Dit is bv. de ruimte, die wordt ingenomen door het verbouwen van voedsel, maar heeft ook te maken met productie, verpakking en transport. De gemiddelde voedselafdruk van Nederlanders is 2,1 hectare, terwijl er gemiddeld maar 0,9 hectare beschikbaar is voor ieder persoon op aarde. Door geen vlees en zuivel te eten, verklein je je voedselafdruk gemiddeld met de helft!
Documentaire: www.meatthetruth.nl

Zelf een steentje kan bijdragen
Door het volgende te doen:
1. Eet (meer) plantaardig - het haalt ongeveer 1.3 ton van je CO2-voetafdruk af.
2. Koop eerlijke kleding of koop minder en als het moet tweedehands.
3. Kies bewust je vervoermiddel - ga meer op de fiets of wandel naar de supermarkt.
4. Wees kritisch op je energieverbruik - minder schermtijd, meer leestijd.
5. Benut de mogelijkheden van recycling - Help met opruimen op straat of in het bos.
Bron: De betere Wereld

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit......

Het vervangen van vlees en zuivel door plantaardige voeding goed is voor het milieu en voor de gezondheid van Nederlandse kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat is gepubliceerd in het tijdschrift Public Health Nutrition.

Consumptie van de mens zorgt volgens het RIVM-onderzoek voor 20 tot 30 procent van de milieuschade die in het onderzoek is uitgedrukt als de hoeveelheid grond die nodig is voor veehouderij en CO2-uitstoot. Een eetpatroon met minder vlees en zuivel zou de schade verminderen. Om te bepalen of dit eetpatroon haalbaar is, zijn deze producten voor Nederlandse kinderen vervangen door plantaardige voedingsmiddelen. Ook werd bekeken welke effecten de vervanging heeft op de gezondheid van kinderen.

Vervangend dieet
Voor het onderzoek zijn 1267 kinderen tussen de 2 en 6 jaar geobserveerd. Om te beginnen is het normale eetpatroon van de kinderen bestudeerd. Ze kregen een voeding waarin vlees en zuivel voor 30 of 100 procent werd vervangen door plantaardige producten. Zuivel werd daarbij vervangen door soja, broodbeleg zoals ham en kaas zijn vervangen door plantaardig, zuivelvrij beleg en vlees uit de avondmaaltijd door vleesvervangers.

Gunstig effect
De onderzoekers concluderen dat het vervangen van vlees en zuivel door plantaardige voeding niet alleen bevorderlijk is voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van Nederlandse kinderen. De kinderen kregen door middel van complete vervanging bijna 30 procent minder verzadigde vetten binnen en bijna 30 procent meer voedingsvezels dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Milieuverbetering
Er blijkt bij een complete vervanging van vlees en zuivel meer dan 40 procent minder grond nodig te zijn en 50 procent minder gasuitstoot.
"Vleesvervangers als noten, vegetarische burgers, peulvruchten en sojaproducten oa.tofu bevatten de zelfde voedingstoffen als vlees, maar de productie heeft minder in vloed op het klimaat".
Bron: Voedingscentrum - VoedingNu 2015

Aanvullende site
Kennis
Goed geweten
WKOF

Wist je dat...

DierenwelzijnsCheck bij 100 restaurants

Doe je mee aan diervriendelijk eten?

De DierenwelzijnsCheck is een platform dat consumenten helpt om diervriendelijke keuzes te maken. Naast de ruim 200 beoordeelde dierlijke producten hebben we ook 100 restaurants beoordeeld op dierenwelzijn. ....
Lees verder op wistje dat.