www.
Gezond vegan jaar 2020 namens gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Positieve gedachten maken gezond

Je bent wat je denkt en uitstraalt.

‘Met je gedachten maak je de wereld.’ – Citaat: Boeddha

We zijn onze eigen placebo; we kunnen onszelf helen
- We kunnen veel meer dan we denken. Zelfs de wetenschap begint zich dit langzaam te realiseren. We genezen onszelf veel vaker dan we denken, enkel en alleen met onze gedachten. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ons brein zelfstandig hormonen aanmaakt als het denkt dat het een medicijn heeft gekregen.
- Mensen die positief zijn ervaren minder stress in hun leven. Langdurige stress is volgens wetenschappers een grote ziekmaker, want het vergroot de kans op onder meer astma, reuma, depressie, angsten, cardiovasculaire ziektes, pijn, beroerte en kanker. Mensen die veel stress hebben, kunnen ook minder goed denken, waardoor herinneren en nieuwe dingen leren moeilijker wordt. Het hebben van veel stress wordt geassocieerd met spijsverteringsklachten zoals een lekkende darm, disbalans in de darmflora en een verstoorde darm-hersencommunicatie.
- Voor veel mensen is het lastig om altijd positief te zijn. Positief zijn kost ook kracht. Gelukkig helpt ons brein ons onbewust een handje, want de hersenen zijn in staat om negatieve ervaringen te vergeten en positieve ervaringen juist vast te houden.
Je kijk op het leven is deels genetisch bepaald, maar er spelen nog veel meer factoren een rol, waardoor je ook zelf in de hand hebt welk standpunt je omarmt. Hopelijk dragen onderstaande tips eraan bij dat je het glas vaker halfvol gaat zien in plaats van halfleeg. Tegenslagen krijgen we allemaal, maar hoe je ermee om gaat is aan jou…

Gezondheid begint met positief denken
Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat mensen die positief in het leven staan, zich gelukkiger voelen en gezonder zijn. Positief of negatief denken wordt voor 25% genetisch bepaald. Dat betekent dat je voor 75% zelf invloed uit kunt oefenen op je gedachten.
Als je positief blijft vanaf je 65ste heb je 77% minder kans op hartziekten dan zure leeftijdsgenoten.
Bron: The National Center for Biotechnology Information

Tips voor een positieve levensinstelling:

1.Ook dit gaat voorbij
Als je flinke tegenslag hebt of een tijdje niet lekker in je vel zit, lijkt het alsof er geen uitweg is en die dip je de rest van je leven zal bedrukken. Maar in de werkelijkheid komt dit bijna nooit voor. Mensen maken allerlei impactvolle dingen mee, zoals de dood van een geliefde of een ernstige ziekte, maar toch leren de meesten er mee om te gaan. Sterker nog, veel mensen ontlenen kracht uit tegenslag en komen sterker dan ooit terug uit de strijd.

2.Zorg dagelijks voor een moment waarop je even mediteert of aan yoga doet of ga fysiek in bewegen
Deze rustgevende activiteiten kunnen volgens onderzoekers zorgen voor meer positiviteit. Ook het beoefenen van pilates kan negatieve emoties en angsten op afstand houden. Door meer te wandelen of sporten, kan ervoor zorgen dat negatieve emoties en gedachten minder worden.

3.Wees vriendelijk en behulpzaam naar de mensen om je heen.
Onderzoek suggereert dat vriendelijkheid een goed gevoel kan geven en dat je daardoor positiever over jezelf en het leven gaat denken. Geluk vermenigvuldigt als je het deelt. Spreek af op een terras, help je buurvrouw of pak de trein voor een uitje naar een oude vriendin. Jij blij, maar die ander ook.

4.Gedachten zijn niet de waarheid
Omdat ons brein 24 uur per dag gedachten produceert – ook ’s nachts in de vorm van dromen – denken we dat onze gedachten waar zijn en altijd gelijk hebben. Maar met mindfulness leer je al snel dat dat niet waar is :-))) Gedachten zijn niets meer dan meningen en oordelen die je brein aan je opdringt. Omdat deze denk-machine (ook wel ‘ego’ genoemd) je wilt beschermen en behoeden voor gevaar, kletst het oeverloos tegen je aan met allerlei waarschuwingen. Dit moet je de volgende keer niet meer pikken! Pas maar op, dit gaat helemaal fout! Je weet toch dat je dat helemaal niet aankunt? In de wereld van het ego gaat het bijna nooit over levensbedreigende situaties waartegen je beschermd moet worden. Het ego ziet elke verandering, hoe minimaal of leuk ook, als een bedreiging.

5.Kijk regelmatig naar alles in je leven waar je dankbaar voor bent.
Hierdoor kan je algehele emotionele gevoel sterk verbeteren, met positievere gedachtes als gevolg. Je kunt alles waar je dankbaar voor bent opschrijven, opnoemen of tegen anderen zeggen.

6.Neem onder de loep hoe je tegen jezelf praat.
Door positief en motiverend tegen jezelf te spreken, kun je veel meer uit jezelf en het leven halen. Door negatief over jezelf te denken, rem je jezelf in het leven. Regelmatig schrijven over positieve ervaringen, kan sterk helpen om positiever tegen het leven aan te kijken en minder lichamelijke klachten te ervaren. Je zou dit ’s avonds in je dagboek kunnen doen.

7.Zorg dat je iets doet waar alleen jij per direct blij van wordt.
Eigen lol eerst! Start met die cursus die je al zo lang wilde doen of kijk desnoods een lachfilm. Kies een actie die vrij ongewoon is of waar je je op moet concentreren. Dus ga schilderen terwijl je nooit schildert, of bak een cake terwijl je geen keukenprinses bent.

8.Neem het leven minder serieus en maak regelmatig grapjes.
Dit kan ervoor zorgen dat je humeur sterk verbetert, waardoor je niet alleen positiever wordt, maar ook nog eens gezonder.

9.Door er een gewoonte van te maken om jezelf regelmatig te bekrachtigen
Met positieve affirmaties kun je op termijn een stuk positiever in het leven staan. Door de kracht van herhaling raak je er steeds meer van overtuigd dat je het wel kan en dat je de moeite waard bent. Strooi met complimenten. Complimenten versterken je eigen zelfvertrouwen en vaak krijg je automatisch een compliment terug.

10. Zorg voor voldoende nachtrust.
Door goed te slapen beschik je over meer energie en ben je beter opgewassen tegen tegenslag, waardoor het makkelijker is om positiever te blijven. Onderzoekers stellen vast dat dit twee kanten opgaat: de twee kunnen elkaar positief en negatief versterken. Als je positief in het leven staat, is het vaak makkelijker om in slaap te vallen dan wanneer je negatief blijft doormalen in bed.

11. Kies de juiste mensen om je heen.
Mensen die veel betekenisvolle vrienden om zich heen hebben, staan vaker positief in het leven. Waar je mee omgaat, daar raak je door besmet. Zorg dus dat je veel omgaat met mensen die je vrolijk maken. Uit onderzoek blijkt dat mensen die gelukkig zijn, zich ook omringen met meer mensen die gelukkig zijn. En die geven die ander weer … geluk. Oftewel:Geluk is besmettelijk!

12. Eet meer groente en fruit.
Tot 8 porties per dag zorgt volgens recent onderzoek voor toename van geluk, een goed gevoel en tevredenheid in het leven. Andere onderzoekers zeggen dat deze voeding nog krachtiger werkt als je het rauw eet in plaats van gekookt.

13. Als je vrolijker en positiever wil worden is het volgens onderzoek slim om regelmatig de natuur op te zoeken.
Het liefst met direct zonlicht. Als er water bv. de zee bij in de buurt is, werkt dit nog heilzamer. Ook de kleur groen schijnt krachtig tegen stress en spanning te kunnen werken, misschien dat veel mensen daarom in de lente en zomer extra positief zijn.
Bron: aHealthylife 2019Geluk is een spier
“Geluk is in feite als een spier die je krachtiger of slapper maakt door de manier waarop je naar de werkelijkheid kijkt.” volgens psycholoog Clara den Boer.
- We zijn volgens Den Boer in staat het brein de baas te worden. “De hersenen zijn flexibeler dan we dachten. Geluk is in feite als een spier die je krachtiger of slapper maakt door de manier waarop je naar de werkelijkheid kijkt.” Dat betekent niet dat je elke negatieve situatie probeert op te lossen. Er bestaat ook een andere weg: het omdenken.
Omdenken is iets anders dan oplossingen aanreiken of tegenover iets negatiefs iets positiefs inbrengen. Je kunt het glas halfvol zien, halfleeg óf je kunt alvast nadenken over waar de kraan is.

Niet vechten, niet vluchten
- Omdenken is niet positief of negatief, maar creatief. Niet vechten of ontwijken, maar meedeinen. Niet oordelen en niet helpen, maar luisteren. Omdenken lijkt iets passiefs te hebben. Maar door niet voor de verdediging of de aanval te kiezen ontstaat rust, waardoor je ineens alle kanten op kunt. Of er ontstaat ruimte om verbinding met de ander te maken. En dat betekent dat geluk niet alleen iets is waar je knetterhard voor moet werken, maar ook iets dat bijna als vanzelf komt aanwaaien als je stopt met veranderen wat niet te veranderen valt, maar desondanks positief blijft.

Niet omdenken, maar ‘omdoen’
- Vind je het lastig om om te denken? Start dan met omdoen. Dat is vaak makkelijker. We zijn allemaal erg goed in negatief gedrag: klagen gaat ons makkelijk af. Ook boos worden, is een makkie. Maar bedenk dat mensen spiegels zijn; we kopiëren de emoties van een ander. Dus als jij boos doet, worden de mensen om je heen ook boos en negatief. En jij ook weer boos en negatief. Zelfs zonder een Emilie Ratelband te worden, kun je een stuk beter in je vel zitten als je niet negatief maar juist positief doet. Lach naar een ander en ontdek hoe vaak mensen teruglachen. Probeer het eens. Je zult verbaasd staan over het effect!

Vitaal gedachtevoedsel

Gezond leven begint met vitale gedachten. Uw gedrag komt immers voort uit uw brein. Dat proces kunt u positief beïnvloeden. Hoe? Het geheim zit hem in het stellen van de juiste vragen. Uw hersenen zijn namelijk dol op leren. Door prikkelende vragen te stellen wordt uw brein spelenderwijs geactiveerd om met oplossingen te komen. De antwoorden die vervolgens in uw hoofd opborrelen geven of kosten energie. Dat wordt bepaald door de soort vragen die u formuleert. Start vandaag eens met de vraag; 'Wat kan ik NU doen om mezelf beter en gelukkiger te voelen?

Dopamine is een heerlijk stofje
Dit heb je simpelweg nodig om je 'lekker' te voelen, om opgewonden te raken en je gelukkig te voelen.

Wist u dat u dit geluksgevoel zelf in de hand heeft?

Met deze tips eet en denkt u zichzelf gelukkig.
Dopamine doet meer dan dat geluksgevoel versterken. Het regelt ook een gezonde assertiviteit, motivatie en een goed werkend zenuwstelsel. Door een gezonde dosis dopamine 'communiceren' zenuwen beter met elkaar en heb je meer controle over bewegingen, emoties en het denkproces.
Hoe je zorgt voor een gezonde dosis dopamine? Daar hoef je geen drugs voor te gebruiken - drugs bevat veel dopamine - maar dat je door een gezonde voeding, leefstijl en stemming het goede gevoel kunt opwekken.

1.Verminder stress, slaap veel en maak plezier
Bent u humeurig na een slechte nacht of een stressvolle dag? Dat kan komen door een te laag dopaminegehalte. Om een gezonde dosis dopamine aan te maken heeft je lichaam namelijk rust nodig. Neem je die niet, dan kan dat je stemming beïnvloeden. Geef je dopamineniveau op zulke momenten een extra boost door iets te doen wat je leuk vindt. Luister muziek, klets bij met collega's of haal een frisse neus. Het dopaminesysteem is namelijk actief als je met veel plezier en aandacht met iets 'leuks' bezig bent. Het geluksgevoel begint dus bij een moment van plezier en ontspanning.

2.Veelzijdige voeding
Alcohol en gezelligheid gaan volgens veel mensen samen. Toch blijkt dat alcohol je dopamineniveau naar beneden haalt. Hetzelfde geldt voor cafeïne en suiker. Ook al heb je voor je gevoel meer energie, het dopaminegehalte laat iets anders zien. Lees meer hierover bij tip 3.
- Wat je beter kunt eten en drinken? Veel fruit en groenten (omdat de antioxidanten in deze voeding je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen), avocado, noten en zaden en peulvruchten.

3.Verslavend
Maar komt het dat we ons toch echt energieker en gezelliger voelen na het drinken van koffie en alcohol en het eten van veel suiker? Dat komt door de verslavende werking van deze voeding. De eerste paar keer gaat het dopamineniveau inderdaad omhoog (dat geeft ons die energieke kick), maar na verloop van tijd gebeurt het omgekeerde. Het dopaminegehalte zakt en dat geeft je minder prettig en energiek gevoel. Je kunt je lichaam dus beter voeden met echte energieoppeppers.

Wie gezond eet, herinnert zich meer......
Maar wat kun je doen voor je geheugen?
We kunnen onze hersenen nog niet repareren, daarom is het belangrijk om de schade te beperken. Drink maximaal 1 glas alcohol per dag, beweeg minimaal 30 minuten per dag (zo dat je hartslag oploopt), stop met roken, eet veel eet plantaardig: groente, fruit, noten en zaden, laat stress niet chronisch worden, slaap minstens 6 tot 8 uur per nacht en blijf leren en doorwerken.
Bron: gezondNu 2017

Luister u graag naar uw favoriete muziek? Ga hier dan vooral mee door. Want ook uw favoriete muziek zorgt voor de aanmaak van extra dopamine.

Gelukkig zijn met jezelf is een voorwaarde voor een gelukkig leven.
- Vanuit een stevige relatie met jezelf kun je relaties met anderen versterken.
- Relaties kunnen een bron van liefde en geluk zijn, maar ze kunnen ook stress veroorzaken, waardoor je energie verliest.
- Door inzicht te krijgen in hoe je met je zelf en anderen omgaat word je regisseur van jouw eigen leven.

Meer leren? sonneveltopleidingen
Bron: gezondNu - april 2012


Wist je dat...

Verklein je voedselafdruk

Voor onze planeet en voor de medemens.

"Wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld" Mahatma Gandhi ....
Lees verder op wistje dat.