www.
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


Positief denken kun je jezelf aanleren

Je bent wat je denkt en uitstraalt.

‘Met je gedachten maak je de wereld.’ – Citaat: Boeddha

- Het is zo makkelijk om alleen oog te hebben voor alles wat slecht is, mis gaat en lelijk is. Maar wist je dat je zelf de baas kunt worden over je brein? Psycholoog Clara den Boer: “Geluk is in feite als een spier die je krachtiger of slapper maakt door de manier waarop je naar de werkelijkheid kijkt.”

- Dat we vooral oog hebben voor alles dat mis is in ons leven, is volgens Psycholoog Clare den Boer niet gek: “Ons brein is voorgeprogrammeerd op basis van angst en daarom signaleer je vooral wat niet goed gaat. Dat angstprincipe heeft ons duizenden jaren helpen overleven. Maar tijden veranderen. Nog nooit is onze samenleving zo veilig geweest, hebben we zo veel te eten gehad, worden we zo oud en zijn we zo gezond geweest.
Helaas heeft ons brein zich niet aangepast aan deze nieuwe realiteit en zijn we nu slachtoffer van die negatieve radar.”

Geluk is een spier
- We zijn volgens Den Boer in staat het brein de baas te worden. “De hersenen zijn flexibeler dan we dachten. Geluk is in feite als een spier die je krachtiger of slapper maakt door de manier waarop je naar de werkelijkheid kijkt.” Dat betekent niet dat je elke negatieve situatie probeert op te lossen. Er bestaat ook een andere weg: het omdenken.
Omdenken is iets anders dan oplossingen aanreiken of tegenover iets negatiefs iets positiefs inbrengen. Je kunt het glas halfvol zien, halfleeg óf je kunt alvast nadenken over waar de kraan is.

Niet vechten, niet vluchten
- Omdenken is niet positief of negatief, maar creatief. Niet vechten of ontwijken, maar meedeinen. Niet oordelen en niet helpen, maar luisteren. Omdenken lijkt iets passiefs te hebben. Maar door niet voor de verdediging of de aanval te kiezen ontstaat rust, waardoor je ineens alle kanten op kunt. Of er ontstaat ruimte om verbinding met de ander te maken. En dat betekent dat geluk niet alleen iets is waar je knetterhard voor moet werken, maar ook iets dat bijna als vanzelf komt aanwaaien als je stopt met veranderen wat niet te veranderen valt, maar desondanks positief blijft.

Niet omdenken, maar ‘omdoen’
- Vind je het lastig om om te denken? Start dan met omdoen. Dat is vaak makkelijker. We zijn allemaal erg goed in negatief gedrag: klagen gaat ons makkelijk af. Ook boos worden, is een makkie. Maar bedenk dat mensen spiegels zijn; we kopiëren de emoties van een ander. Dus als jij boos doet, worden de mensen om je heen ook boos en negatief. En jij ook weer boos en negatief. Zelfs zonder een Emilie Ratelband te worden, kun je een stuk beter in je vel zitten als je niet negatief maar juist positief doet. Lach naar een ander en ontdek hoe vaak mensen teruglachen. Probeer het eens. Je zult verbaasd staan over het effect!

Positief zijn in 7 stappen

- Uit onderzoek blijkt dat mensen die gelukkig zijn, zich ook omringen met meer mensen die gelukkig zijn. En die geven die ander weer … geluk. Oftewel: geluk is besmettelijk! Hoe zaai je geluk?
- Zorg dat je iets doet waar alleen jij per direct blij van wordt. Eigen lol eerst! Bak een taart, start met die cursus die je al zo lang wilde doen of kijk desnoods een lachfilm.
- Geluk vermenigvuldigt als je het deelt. Spreek af op een terras, help je buurvrouw of pak de trein voor een uitje naar een oude vriendin. Jij blij, maar die ander ook.
- Strooi met complimenten. Complimenten versterken je eigen zelfvertrouwen en vaak krijg je automatisch een compliment terug.
- Schenk aandacht aan de talenten van een ander; je collega, je partner of je kind. Wat een ander doet vanuit zijn of haar talenten, gaat hem of haar uiteraard makkelijk af. Maar laat merken dat het waarde heeft voor jou.
- Zit het even tegen? Zet bewust je roze bril op. Ook als je pet daar niet naar staat. Probeer om te denken of om te doen.
- Heb je vaak negatieve gedachten, onderzoek ze dan. Zijn ze reëel? Zo ja, kijk of je ze kunt veranderen. Zeg hardop ‘stop’ tegen jezelf als je merkt dat je negatieve gedachtes met je op de loop gaan.
- Denk in mogelijkheden en concentreer je op datgene wat wel goed gaat. Dat kun je oefenen door op moeilijke momenten hardop te benoemen waarvoor je dankbaar bent.
Bron: GezondNu 2018

Gezondheid begint met positief denken
Internationaal onderzoek heeft aangetoond dat mensen die positief in het leven staan, zich gelukkiger voelen en gezonder zijn. Positief of negatief denken wordt voor 25% genetisch bepaald. Dat betekent dat je voor 75% zelf invloed uit kunt oefenen op je gedachten.
Positief denken kun je dus gewoon zelf aanleren! Mindfulness-teacher Marisa Garau geeft 3 handige tips die je nog vandaag in kunt zetten om positieve gedachten aan te maken.

1.Ook dit gaat voorbij
Als je flinke tegenslag hebt of een tijdje niet lekker in je vel zit, lijkt het alsof er geen uitweg is en die dip je de rest van je leven zal bedrukken. Maar in de werkelijkheid komt dit bijna nooit voor. Mensen maken allerlei impactvolle dingen mee, zoals de dood van een geliefde of een ernstige ziekte, maar toch leren de meesten er mee om te gaan. Sterker nog, veel mensen ontlenen kracht uit tegenslag en komen sterker dan ooit terug uit de strijd.

Realiseer je dat alles voorbij gaat. Na zon komt regen, en na regen komt weer zon. Het leven is als de oceaan met de constante afwisseling van eb en vloed. Hoogtepunten worden afgewisseld met dieptepunten, en is dat niet ook de schoonheid van het leven zelf? Het is door de tegenslagen dat de hoogtepunten extra opvallen en we deze weten te waarderen.

Als ’t je dus tegenzit, realiseer je dan dat ook deze dip weer voorbij zal gaan, omdat alles in de natuur altijd beweegt en verandert. En omdat wij deel uitmaken van de natuur, geldt dit ook voor ons. Je leven is nu misschien niet helemaal top, maar volgend jaar is de situatie weer heel anders. Door het grotere geheel te zien en verder te kijken dan alleen vandaag of deze maand, kun je die donkere tunnel waar je nu inzit, stukje bij beetje oprekken en zo meer lucht creëren in dat benauwde denken van je.

2.Gedachten zijn niet de waarheid
Omdat ons brein 24 uur per dag gedachten produceert – ook ’s nachts in de vorm van dromen – denken we dat onze gedachten waar zijn en altijd gelijk hebben. Maar met mindfulness leer je al snel dat dat niet waar is :-))) Gedachten zijn niets meer dan meningen en oordelen die je brein aan je opdringt. Omdat deze denk-machine (ook wel ‘ego’ genoemd) je wilt beschermen en behoeden voor gevaar, kletst het oeverloos tegen je aan met allerlei waarschuwingen. Dit moet je de volgende keer niet meer pikken! Pas maar op, dit gaat helemaal fout! Je weet toch dat je dat helemaal niet aankunt? In de wereld van het ego gaat het bijna nooit over levensbedreigende situaties waartegen je beschermd moet worden. Het ego ziet elke verandering, hoe minimaal of leuk ook, als een bedreiging. Daarom kunnen vrouwen na de geboorte van hun baby, wat een blije gebeurtenis is, toch down worden… het is een verandering, en sommige ego’s vinden dat maar niks, dus gaan ze negatieve gedachten afvuren.

Om aan de ijzeren greep van die stroom waarschuwingen en negativiteit te ontsnappen, is het belangrijk dat je beseft dat je brein nu eenmaal waarschuwingen en meningen produceert, en dat jij er niet klakkeloos in mee moet gaan. In plaats van te geloven dat het leven prut is en dat het je altijd tegenzit, kun je deze gedachten ook eens kritisch tegen het licht houden. Is het echt waar? Als je goed kijkt, dan zie je dat het een kletspraatje is om jou klein en gestrest en negatief te houden. Want zo heeft het ego de meeste grip op je, en weet ’t zeker dat je geen rare, potentieel ‘gevaarlijke’ dingen gaat doen, zoals een nieuwe baan of een nieuwe partner zoeken, of naar de sportschool gaan om fitter te worden.
Neem die negatieve gedachten voortaan met een flinke korrel zout. Bekijk ze goed, en bepaal dan of de waarschuwing je echt behoedt voor levensgevaar, of dat het gewoon weer een mening van je angstige ego is.

3.Wees van waarde voor anderen
Als je de eerste twee stappen hebt doorlopen, dan ben je toe aan stap drie. En dat is: actie ondernemen. Actie betekent dat je je brein geen ruimte meer geeft om zeurende gedachten te produceren. Met actie moet je brein aan de slag om je te helpen de actie te volbrengen. Het is hierbij belangrijk dat je acties verzint die je niet automatisch kunt doen. Kies bijvoorbeeld niet voor een wandeling… want daar hoeven je hersenen niet over na te denken, waardoor ze al weer snel aan de slag kunnen met het aanmaken van pieker-gedachten. Kies een actie die vrij ongewoon is of waar je je op moet concentreren. Dus ga schilderen terwijl je nooit schildert, of bak een cake terwijl je geen keukenprinses bent.

Als je negatieve gedachten wilt verminderen, dan is het nog beter om je op het welzijn van anderen te richten. Voor anderen zorgen maakt mensen gelukkig, gelukkiger dan veel geld hebben en een mooi huis bezitten. Van waarde zijn voor andere mensen, dieren of de natuur geeft ons een goed gevoel over onszelf, waardoor je een stuk minder vatbaar bent voor nare gedachten.

Dus zit je in een dip en word je geplaagd door negatieve gedachten, trek er dan op uit om anderen te helpen. Stuur een inspirerende email naar een vriendin die het zwaar heeft; ga aan de slag bij het dierenasiel; of doe iets voor een ander, omdat je hiermee anderen blij maakt.Je wordt er zelf ook blij van!

Ik wil wel, maar....

Vitaal gedachtevoedsel
Gezond leven begint met vitale gedachten. Uw gedrag komt immers voort uit uw brein. Dat proces kunt u positief beďnvloeden. Hoe? Het geheim zit hem in het stellen van de juiste vragen. Uw hersenen zijn namelijk dol op leren. Door prikkelende vragen te stellen wordt uw brein spelenderwijs geactiveerd om met oplossingen te komen. De antwoorden die vervolgens in uw hoofd opborrelen geven of kosten energie. Dat wordt bepaald door de soort vragen die u formuleert. Start vandaag eens met de vraag; 'Wat kan ik NU doen om mezelf beter en gelukkiger te voelen?

Een gezonde levensstijl levert je een beter geheugen op. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd van de University of California. Met gezonde gewoontes zoals bewust eten en genoeg bewegen, zou je 21 procent minder kans hebben op geheugenproblemen.

Ruim achttienduizend mensen deden mee aan het onderzoek. Eén groep leefde gezond en hield zich minstens aan één gezonde gewoonte, zoals regelmatig bewegen, niet roken en gezond eten. De andere groep deed helemaal niets om zijn gezondheid te versterken.

Het was al langer bekend dat bepaalde ziektes effect hebben op het brein. Diabetes bijvoorbeeld, maar ook een te hoge bloeddruk of een gestegen cholesterolgehalte. Ze kunnen je geheugen aantasten omdat het de bloedvaten aantast waarmee de hersenen gevoed worden. Uit dit onderzoek blijkt dat gezond eten ook effect heeft bij gezonde mensen.

Wie gezond eet, herinnert zich meer......

Maar wat kun je doen voor je geheugen?
We kunnen onze hersenen nog niet repareren, daarom is het belangrijk om de schade te beperken. Drink maximaal 1 glas alcohol per dag, beweeg minimaal 30 minuten per dag (zo dat je hartslag oploopt), stop met roken, eet veel eet plantaardig: groente, fruit, noten en zaden, laat stress niet chronisch worden, slaap minstens 6 tot 8 uur per nacht en blijf leren en doorwerken.
Bron: gezondNu 2017


Dopamine heb je simpelweg nodig .......

om je 'lekker' te voelen, om opgewonden te raken en je gelukkig te voelen.
Een heerlijk stofje dus.

Wist u dat u dit geluksgevoel zelf in de hand heeft?

Met deze tips eet en denkt u zichzelf gelukkig.
Dopamine doet meer dan dat geluksgevoel versterken. Het regelt ook een gezonde assertiviteit, motivatie en een goed werkend zenuwstelsel. Door een gezonde dosis dopamine 'communiceren' zenuwen beter met elkaar en heb je meer controle over bewegingen, emoties en het denkproces.
Hoe je zorgt voor een gezonde dosis dopamine? Daar hoef je geen drugs voor te gebruiken - drugs bevat veel dopamine - maar dat je door een gezonde voeding, leefstijl en stemming het goede gevoel kunt opwekken.

1.Verminder stress, slaap veel en maak plezier
Bent u humeurig na een slechte nacht of een stressvolle dag? Dat kan komen door een te laag dopaminegehalte. Om een gezonde dosis dopamine aan te maken heeft je lichaam namelijk rust nodig. Neem je die niet, dan kan dat je stemming beďnvloeden. Geef je dopamineniveau op zulke momenten een extra boost door iets te doen wat je leuk vindt. Luister muziek, klets bij met collega's of haal een frisse neus. Het dopaminesysteem is namelijk actief als je met veel plezier en aandacht met iets 'leuks' bezig bent. Het geluksgevoel begint dus bij een moment van plezier en ontspanning.

2.Veelzijdige voeding
Alcohol en gezelligheid gaan volgens veel mensen samen. Toch blijkt dat alcohol je dopamineniveau naar beneden haalt. Hetzelfde geldt voor cafeďne en suiker. Ook al heb je voor je gevoel meer energie, het dopaminegehalte laat iets anders zien. Lees meer hierover bij tip 3.

Wat je beter kunt eten en drinken? Veel fruit en groenten (omdat de antioxidanten in deze voeding je lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen), avocado, noten en zaden en peulvruchten.

3.Verslavend
Maar komt het dat we ons toch echt energieker en gezelliger voelen na het drinken van koffie en alcohol en het eten van veel suiker? Dat komt door de verslavende werking van deze voeding. De eerste paar keer gaat het dopamineniveau inderdaad omhoog (dat geeft ons die energieke kick), maar na verloop van tijd gebeurt het omgekeerde. Het dopaminegehalte zakt en dat geeft je minder prettig en energiek gevoel. Je kunt je lichaam dus beter voeden met echte energieoppeppers.

Luister u graag naar uw favoriete muziek? Ga hier dan vooral mee door. Want ook uw favoriete muziek zorgt voor de aanmaak van extra dopamine.

Gelukkig zijn met jezelf is een voorwaarde voor een gelukkig leven.
- Vanuit een stevige relatie met jezelf kun je relaties met anderen versterken.
- Relaties kunnen een bron van liefde en geluk zijn, maar ze kunnen ook stress veroorzaken, waardoor je energie verliest.
- Door inzicht te krijgen in hoe je met je zelf en anderen omgaat word je regisseur van jouw eigen leven.

Meer leren? sonneveltopleidingen
Bron: gezondNu - april 2012
Wist je dat...

Is voeding een medicijn?

Kan het chronische ziekten voorkomen?

Een groeiende hoeveelheid onderzoeken toont aan dat een plantaardige leefstijl het grootste kado is dat je je lichaam kunt geven. Citaat: Wendy Walrabenstein, dietiste en auteur van Food Body Mind. ....
Lees verder op wistje dat.