www.
Gezond vegan jaar 2020 namens gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Gezonde leefstijl


Gezondere levensstijl is een onderschat medicijn

Erken leefstijlgeneeskunde als medisch specialisme...

....volgens schrijven Martijn van Winkelhof, Hanno Pijl en Margo Vliegenthart. Dat is in het belang van patiŽnt ťn premiebetaler.

De Tweede Kamer vergadert op woensdag 4 april met minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport, VVD) over met name ontwikkelingen in de curatieve zorg. En die ontwikkelingen zijn er. De meest recente onderzoeksresultaten over de omkeerbaarheid van diabetes type 2 (Ďd2í), bijvoorbeeld, zijn niet alleen bijzonder spectaculair, maar bieden zicht op ongekend grote medisch en financiŽle winst. Het prijzenswaardige initiatief Keer Diabetes2 Om Ė gesteund door zorgverzekeraar VGZ, onderzoeksorganisatie TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum Ė verdient navolging, want het potentieel van leefstijlgeneeskunde Ė preventief ťn curatief Ė is in medische en financiŽle termen ongekend groot. Toch pakt de markt dit nauwelijks op. In het belang van patiŽnt en premiebetaler is het wenselijk dat de bewindslieden van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het parlement dit potentieel optimaal verwezenlijken.

De resultaten van dat onderzoek spreken voor zich. Bijna negentig procent van de deelnemers is geheel of gedeeltelijk van de medicijnen af, en/of heeft gezonde bloedsuikerwaarden. Bijna veertig procent kan na een jaar nog steeds zonder medicatie. Een aanzienlijk deel van vergevorderde patiŽnten kan zelfs van insuline af. Dat resultaat heeft geen enkel modern medicijn ooit kunnen laten zien.

De financiŽle winst hiervan kan nauwelijks worden overschat. D2 is een extreem dure ziekte, met name vanwege hoge zogenaamde co-morbiditeit: d2- atiŽnten lijden aanzienlijk vaker aan depressie, hart-en vaatziekten, vormen van kanker, amputaties en alzheimer/dementie. Dementie wordt in literatuur niet voor niets ook wel Ďdiabetes type 3í genoemd. Doordat nu erkend wordt dat d2 vaak voor een groot deel medisch omkeerbaar is, kan een kettingreactie aan medisch en financieel leed bespaard blijven. Schattingen van de financiŽle winst variŽren van drie tot tien miljard euro (structureel op jaarbasis!). De opbrengsten van eerdere bezuinigingen, zoals op de thuiszorg of het preferente medicatiebeleid, verbleken daarbij.

Geen geld om te bewijzen dat een gezonde leefstijl gezond is
De artsen en wetenschappers die staan te trappelen om het potentieel van leefstijlgeneeskunde verder wetenschappelijk te (v)erkennen en toe te passen krijgen de financiering voor hun klinisch onderzoek echter vrijwel nooit rond. Logisch: de markt (lees: farmaceutische industrie) die dit moet betalen kan niets verdienen aan het promoten van hardlopen, bewegen, meer naar buiten en het eten van broccoli en appels in plaats van pizza en vulkoeken.
Bron: NRC 2018

De artsen en wetenschappers moeten nog steeds wetenschappelijk aantonen, dat een gezonde leefstijl gezond voor ons is.
Gezonder leven om gezonder te worden hoeft wat mij betreft niet nader onderzocht te worden. Een meer belangrijke vraag is volgens mij: "maar hoe doe je dat nou?"

Als je gezonder wilt worden, doe dan iets gezonds en ga je verdiepen hoe het anders kan.

Europeanen moeten hun voedingspatroon drastisch aanpassen
- Europese academici waarschuwen dat Europeanen hun voedingspatronen drastisch moeten veranderen. Zo zouden consumenten veel minder calorieŽn en minder vlees moeten eten en moeten beleidsmakers zorgen voor betere prijzen voor gezond voedsel.
- Dat concluderen wetenschappers van verschillende nationale universiteiten in Europa in een rapport dat dinsdag wordt gepubliceerd door de European Academies' Science Advisory Council (EASAC). Voor deze analyse hebben honderddertig academici twee jaar lang intensief gekeken naar de toekomst van voeding, gezondheid, het milieu, klimaatverandering en landbouw.

- "De strijd tegen zowel ondervoeding als obesitas is iets waar alle Europese landen mee worstelen", aldus de onderzoekers. Ze pleiten daarom voor meer onderzoek en innovatie op dit terrein.

- Klimaatverandering zal volgens de academici een negatieve impact hebben op voedselsystemen. Eťn van de innovaties waar om die reden op ingespeeld zou moeten worden, is het sneller ontwikkelen van nieuwe planten (plantenveredeling). Dit moet zorgen voor voldoende gezond eten in tijden van droogte.

- Ook voor consumenten zelf is een rol weggelegd. Zij zouden volgens de onderzoekers dus minder calorieŽn en minder vlees moeten eten. "Voor zowel de gezondheid van mensen als het milieu, moeten voedingspatronen en de consumptie veranderen. Het is belangrijk dat daarbij rekening wordt gehouden met kwetsbare groepen. Beleidsmakers moeten meer doen om gezonde voeding betaalbaar te maken."

- Ook zou Europa moeten overwegen meer alternatieve vormen voor vlees te bedenken, zoals voedsel uit oceanen, kweekvlees en insecten. Ook zouden bronnen van voedselcontaminatie sneller moeten worden geconstateerd en aangepakt om voedselveiligheid te waarborgen.
Bron: Nu.nl

Kennis
VoedingNu
Voeding
A Healthy Life
Coalitie voor een vitaler en gezonder Nederland
Voeding verdient een prominente rol in het bevorderen van gezondheid en preventie van chronische aandoeningen. Dat is de overtuiging van verschillende partijen die afgelopen dinsdag samen het landelijke programma Diagnose Voeding & Gezondheid zijn begonnen.

Diagnose Voeding & Gezondheid is een coalitie bestaande uit Rabobank, BeBright, Gemeente Utrecht, Economic Board Utrecht, Jaarbeurs en Zilverenkruis, die verder wordt ondersteund door de kennisinstellingen Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en het UMC Utrecht.

Dialoog en innovaties
Met het programma willen de deelnemers een open dialoog op gang brengen en werken aan innovaties met maatschappelijke impact. De coalitie geeft aan doorbraken te willen realiseren rond complexe vraagstukken op het gebied van voeding en gezondheid.

Landelijk programma
ĎSamenwerking is nodig in een ecosysteem van partijen die bereid zijn tot actie en de inzet van kennis, kunde en kapitaalí, aldus Philip J. Idenburg, oprichter van strategie- en innovatiebureau BeBright. Met Utrecht als landingsplaats, levert Diagnose Voeding & Gezondheid een bijdrage aan een vitaler en gezonder Nederland en stimuleert zij de economische groei en het innovatieklimaat.
Bron: GezondNu 2017

Gezonde levensstijl zorgt voor zeven jaar extra leven
Niet roken, een gezond gewicht behouden en niet overmatig drinken zou ervoor zorgen dat je zeven jaar ouder kan worden. Het gaat daarbij bovendien over het algemeen om zeven gezonde extra jaren. Dat zeggen onderzoekers van de Amerikaanse University of Michigan en het Duitse Max Planck Institute for Demographic Research in Health Affairs.
Voor het onderzoek werden gegevens uit 1998 bestudeerd van 14.804 Amerikanen in de leeftijdscategorie 50 tot 74 jaar. Voor de totstandkoming van de gegevens werden de deelnemers aan het onderzoek elke twee jaar ondervraagd over hun gezondheid en levensstijl.

Levensstijl
Gemiddeld hadden de mannelijke deelnemers aan dit onderzoek een levensverwachting van 77,7 jaar, tegenover 81,4 jaar voor vrouwen. Maar mensen die nog nooit hadden gerookt en geen obesitas hadden (ofwel een BMI lager dan 30) zouden volgens het onderzoek vier tot vijf jaar langer leven. Proefpersonen die daarbij minder dan 14 glazen alcohol per week dronken hadden een levensverwachting van zeven jaar langer, in plaats van vier of vijf. Een vrouw wordt tot probleemdrinker gerekend bij het drinken van meer dan 14 glazen per week. Voor mannen ligt die grens op 21 glazen per week.
Voor het onderzoek is geen rekening gehouden met alle andere factoren die gezondheid beÔnvloeden los van roken, gewicht en alcoholinname, zoals erfelijke factoren. Ook is niet gekeken of de deelnemers eerder in hun leven obesitas hadden of dat zij op een andere manier beperkt waren.

Beperkingen
De extra jaren zouden volgens het onderzoek voornamelijk zonder beperkingen worden geleefd. In die jaren zou er over het algemeen weinig melding zijn gemaakt van beperkingen bij dagelijkse activiteiten. Het gaat daarbij om een beperking in tenminste een van de volgende activiteiten: lopen, aankleden, zichzelf wassen, in en uit het bed stappen, en eten.
De wetenschappers zeggen dat ze wel hadden verwacht dat niet roken, een gezond gewicht en geen overmatige alcoholinname extra levensjaren zouden opleveren. Of die jaren met of zonder beperkingen zouden worden geleefd, wisten zij voorafgaand aan het onderzoek nog niet.
Bron: Nu.nl 2017

Plantaardig voeding halveert kans op obesitas
-Door plantaardig te eten kun je je risico op het ontwikkelen van obesitas (overgewicht) bijna met de helft verlagen, vergeleken met een dieet rijk aan dierlijke producten als vlees en dierlijke vetten.

-Dat blijkt uit onderzoek aan de Spaanse Universiteit van Navarra. De onderzoeksresultaten werden gepresenteerd op het European Congress on Obesity (ECO) dat van 17 tot 20 mei plaatsvond in Portugal.

-Eerder onderzoek op dit gebied toont aan dat bij een vegetarisch dieet sprake is van een beschermende werking op hart- en vaatziekten en diabetes. Maar er was tot op heden nog weinig bekend over het risico ervan op de ontwikkeling van obesitas in gezonde populaties.

-7 plantaardige voedselgroepen
Deelnemers vulden vragenlijsten in over hun dieet bij de start van het onderzoek. De voeding werd gewaardeerd met behulp van een PVI (pro-vegetarian index): er werden punten toegekend aan het type voeding. Zo werd aan zeven plantaardige voedselgroepen (groente, fruit, granen, noten, olijfolie, peulvruchten en aardappelen) punten toegekend. Onderzoekers trokken voor het voorkomen van de volgende vijf dierlijke voedselgroepen punten af: dierlijk vet, zuivel, eieren, vis en schaaldieren en vlees.

-43% minder kans op obesitas
584 mensen van de 16.000 deelnemers kregen obesitas. De onderzoekers vonden dat onder strikt plantaardige etende deelnemers (vegetariŽrs en veganisten) het minst vaak obesitas voorkwam.
Bron: VoedingNu 2017

Plantaardige eiwitbron verlaagt kans op diabetes
-Bij de consumptie van grote hoeveelheden plantaardige eiwitten toonden de onderzoekers een 35 procent lagere kans op diabetes type 2 aan dan de consumptie van de laagste hoeveelheden.

-Het verkiezen van plantaardige eiwitten en ei boven eiwitten uit vlees verlaagt de kans op diabetes type 2 bij mannen met 35 procent. Dit blijkt uit een langdurige studie van de University of Eastern Finland, gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

-Uit data van een negentien jaar durend onderzoek onder 2.332 mannen tussen 42 en 60 jaar oud blijkt dat bij de deelnemers die voedingsmiddelen eten met veel plantaardige eiwitten minder kans hebben op diabetes type 2.

-Dit is vergeleken met deelnemers die vergelijkbare hoeveelheden eiwit uit vlees haalden.

-Het is de eerste keer dat onderzoekers in een langetermijnstudie aantonen dat er voordelen zijn van het vervangen van eiwitten uit vlees voor plantaardige eiwitbronnen en ei.

Kostenbesparingen gezondheidszorg door meer plantaardige voeding
- Als mensen meer plantaardig gaan eten kan de gezondheidszorg flinke kostenbesparingen halen. Dat becijferde de Belgische gezondheidseconoom Lieven Annemans aan de hand van de stand van zaken in BelgiŽ en Engeland. Als tien procent van de Belgen of Engelsen een mediterraan eetpatroon volgt, zou dat respectievelijk 1,27 miljard of 5,46 miljard euro aan gezondheidskosten besparen.
Bron:VoedingNU 2017

Leefstijlziekten kosten de maatschappij veel geld!
'Voor een persoon met diabetes type 2 worden in totaal gemiddeld meer dan 130.000 euro aan kosten gemaaktí, zegt Hanneke Molema van Work Health Technology bij TNO. ĎRuwweg de helft hiervan zijn zorgkosten. De andere helft is gerelateerd aan productiviteitsverlies in werk, blijkt uit een berekening van TNí.
Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de organisatie voor toegepast wetenschappelijk onderzoek TNO hebben afgelopen vrijdag afgesproken te gaan samenwerken op het gebied van ĎLeefstijl als medicijní. Zij doen dit omdat er steeds meer bewijs is dat een aantal ziektes, zoals diabetes type2 of obesitas (en daarmee samenhangende negatieve gezondheidseffecten), met gerichte leefstijlaanpassingen kunnen worden voorkomen en zelfs genezen. De universiteit en TNO trekken samen op in het vergroten van de wetenschappelijke kennis over en het uitbreiden van ervaringen op dit gebied. De samenwerking zal in onderzoekprogrammaís en projecten verder vorm krijgen.

Ruimere samenwerking
Andere partijen die de opmars van leefstijlziekten een halt toe willen roepen worden bij de samenwerking betrokken. Te denken valt aan ziekenhuizen, belangenverenigingen, farmaceuten en bijvoorbeeld werkgeversorganisaties. Tijdige en ingrijpende leefstijlverandering levert grote voordelen op voor mens en maatschappij, aldus TNO en het LUMC in hun gezamenlijke persbericht.
Hoge kosten

Gezond leven
Prof. Hanno Pijl van het LUMC ziet in zijn spreekkamer de gevolgen van een slechte leefstijl en zet zich in voor meer bekendheid hierover. ĎWij weten steeds beter dat voeding, lichamelijke en geestelijke activiteit, slaap en stress een grote rol spelen in vrijwel alle ziekten waarmee wij worstelen. Daar můeten we dus iets aan doen.í
Namens het LUMC tekende decaan en lid Raad van Bestuur Pancras Hogendoorn voor de samenwerking. ĎAanpassing van leefstijl speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en genezen van ziektes. Innovatie op dat gebied můet prioriteit zijní, aldus Hogendoorn.
Bron: GezondNu 2017

Ziektelast ongezonde voeding vergelijkbaar met die van roken

Er is een verschuiving gaande in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon dat bevorderlijk is voor de gezondheid.
Ook vermindering van de consumptie van suikerhoudende producten en dranken is van belang.

Alternatieven
Volgens onderzoek door een Duitse arts R.Dahlke (heeft het boek peace food geschreven) dragen de volgende voedingsmiddelen Ďmeer groente en fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten bij aan het voorkomen van ouderdomsziekten, net als het stoppen met de consumptie van melk en vlees.
Verder is het verstandig om geen zuivel: melk, kaas, boter en harde margarines te gebruiken maar zachte margarines, vloeibare vetten en plantaardige oliŽn, omdat deze het immuunsysteem aantasten en allerlei ouderdomsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker veroorzaken.
Wist je dat...

Verklein je voedselafdruk

Voor onze planeet en voor de medemens.

"Wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld" Mahatma Gandhi ....
Lees verder op wistje dat.